Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

Και τώρα τί;


Και τώρα τί;
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης

Οι ραγδαίες, ή σωστότερα, κατακλυσμικές, εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας που σημειώθηκαν τις τρεις τελευταίες μέρες, οριστικοποίησαν αυτό που αρκετοί αρθρογράφοι και πολιτικοί αναλυτές είχαν προσδιορίσει ως το «τέλος της μεταπολίτευσης».
Πραγματικά, αν εξετάσουμε το όσα συνέβησαν πριν, κατά την διάρκεια και μετά την ψηφοφορία για το 2ο «Μνημόνιο» θα διαπιστώσουμε, σε μια πρώτη ανάγνωση, τα εξής πρωτοφανή:
1. Δεκάδες βουλευτές αγνόησαν την κομματική πειθαρχία που είχαν ζητήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης.
2. Ακολούθησαν μαζικές διαγραφές: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν 22 βουλευτές και ένας ο Αργύρης Λαφαζάνης παραιτήθηκε από βουλευτής. Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ 21 βουλευτές τέθηκαν εκτός Κ.Ο. ενώ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι τίθενται εκτός Κ.Ο. δύο βουλευτές.
3. Ανετράπη πλήρως η κοινοβουλευτική εικόνα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά τις εκλογές του 2009. Παραιτήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, από τις εκλογές μέχρι τώρα, περιόρισαν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις 131 έδρες, τη ΝΔ στις 62 έδρες, τον ΛΑΟΣ στις 14, τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9 έδρες, με δεύτερη δύναμη τους ανεξάρτητους βουλευτές που φθάνουν ήδη τους 63 (!). Μόνο στο ΚΚΕ δεν υπήρξε αλλαγή δύναμης που παραμένει στη Βουλή με 21 βουλευτές.
            Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν και αποδεικνύουν όχι μόνο το βάσιμο της αρχικής διαπίστωσης (οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης), αλλά και την έναρξη των πολιτικών διεργασιών που θα οδηγήσουν στο νέο σκηνικό.
            Πέρα όμως από το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός, αξίζει νομίζω, να σταθούμε και στα σημαντικότατα, κατά την άποψή μου, πολιτικά ερωτήματα που προκύπτουν αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των προαναφερθέντων «αναταράξεων». Και για να γίνω πιο σαφής: Τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από την ανθρωπογεωγραφία του πολιτικού προσωπικού που συγκρούστηκε με τις αποφάσεις των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;
            Μια πρώτη διαπίστωση και μάλιστα εντυπωσιακή, που προκύπτει από την ανάγνωση του καταλόγου των διαγραφέντων του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρόκειται για στενότατους συνεργάτες του κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ορισμένοι από τους οποίους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «εξ απορρήτων». Αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα: Χάρης Καστανίδης (ο εμπνευστής του δημοψηφίσματος), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (επιλογή Γ.Α.Π. για την θέση της Γραμματέως του Κινήματος),  Σπύρος Κουβέλης (αναδείχθηκε σε στέλεχος και υφυπουργό με την βοήθεια του Γ.Α.Π.), στα οποία πρέπει να προστεθούν και ορισμένα ακόμη, όχι τόσο γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Ο μακρύς κατάλογος των διαγραφών περιλαμβάνει βεβαίως και τις δύο «μεγάλες κυρίες» του ΠΑΣΟΚ, την κα Βάσω Παπανδρέου και την κα Λούκα Κατσέλη.
            Τι σημαίνουν όλα αυτά; Θα διακινδυνεύσω μια ερμηνεία (αν και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ είναι πια και «με την βούλα», μια κυριολεκτικά κινούμενη άμμος, όπου οι ανακτορικές συνωμοσίες, τα συντροφικά μαχαιρώματα και οι βυζαντινές ίντριγκες δίνουν και παίρνουν): Μήπως ο στόχος είναι, ο προαλειφόμενος και επειγόμενος να αναλάβει την ηγεσία κ. Βενιζέλος, να παραλάβει τελικώς ένα «άδειο κέλυφος»; Ο χρόνος θα δείξει και μάλιστα πολύ σύντομα, μια και η αποσύνθεση του κόμματος είναι πια φανερή σε όλους, ακόμη και στους εθελοτυφλούντες.
            Έρχομαι τώρα στα επίσης «περίεργα» που συνέβησαν στον χώρο της ΝΔ. Και εκεί η ανθρωπογεωγραφία των στελεχών που διεγράφησαν υπήρξε εντυπωσιακή, ίσως περισσότερο και αυτής του ΠΑΣΟΚ, αν αναλογισθούμε ότι πρόκειται για το κόμμα που –πλην συγκλονιστικού απροόπτου- θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Και όπως γνωρίζουν όλοι οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» η προοπτική της ανάληψης της εξουσίας είναι η ισχυρότερη συγκολλητική δύναμη. Μια μικρή παρένθεση και προσωπική μου πρόβλεψη: Εάν υπήρχε μια ελάχιστη έστω πιθανότητα, με οριακές περιπτώσεις και συνδυασμούς αποτελεσμάτων, η ΝΔ να κατακτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις αυτή εξανεμίσθηκε παντελώς.
            Επανέρχομαι στην «ονοματολογία». Έχουμε και λέμε: Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος (από τους βασικότερους υποστηρικτές Σαμαρά στην κούρσα της ανάδειξης νέου Προέδρου) και Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ! Οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας, Μαργ. Τζίμας (τ. Υπουργός), Εμπορίου Γιώργος Βλάχος (τ. υφυπουργός), Εσωτερικών Χρ. Ζώης, Εξωτερικών (αναπληρ.) Κώστας Γκιουλέκας (τ. υφυπουργός). Η κα  Ελίζα Βόζενμπεργκ (αναπλ). γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (φανατική υπέρμαχος του κ. Σαμαρά). Τι ερμηνεία μπορεί να δοθεί στην περίπτωση της ΝΔ; Προτιμώ να μη διακινδυνεύσω μια ακόμη δική μου ερμηνεία (αν και έχω άποψη), αλλά να παραθέσω την εκτίμηση (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13-2-2012) ενός από τους εγκυρότερους και πάντα καλά πληροφορημένους αναλυτές, του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού:
«...Έτσι όπως διαμορφώνεται το τοπίο, η Ν. Δ. εισέρχεται σ’ ένα δρόμο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα την οδηγήσει σε πολιτικοεκλογική αποδόμηση. Είναι ο ίδιος δρόμος που διέρρηξε τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνική βάση του, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι για την αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν δύο χρόνια, ενώ για την αποδόμηση της Ν. Δ. θα πάρει πολύ λιγότερο, επειδή έχει πυκνώσει πολύ ο πολιτικός χρόνος...».
            Δεν γνωρίζω εάν οι αναγνώστες θα συμφωνήσουν με τις παραπάνω διαπιστώσεις και εκτιμήσεις, αλλά το βέβαιον είναι ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και μεγάλης πολιτικής αστάθειας. Σίγουρα όμως η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές ελάχιστα θα θυμίζει ως προς την σύνθεσή της με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Και στο σημείο αυτό πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι.
ΔΕΕ

Πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Λόγος της Πέλλας" στις 15-2-12


Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2012

Λαμόγια


"Λαμόγια ουστ"...


Αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια -και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες- ξεπερνάει τα όρια της αναισχυντίας. Άνθρωποι που συνέβαλαν καθοριστικά στη χρεοκοπία προσπαθούν απεγνωσμένα να αποποιηθούν κάθε ευθύνη για τη διαχείρισή της.
Πολιτικοί που διόριζαν με τις ντουζίνες τους πελάτες τους στο δημόσιο, στη Βουλή, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα υπουργεία, στις καταχρεωμένες ΔΕΚΟ, ολοφύρονται σήμερα για τα δεινά του λαού. Του λαού που καλείται να πληρώσει τα... σπασμένα τους.
Εκείνοι, οι οποίοι υπερασπίστηκαν κάθε πιθανή και απίθανη παραχώρηση προνομίων σε όποια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα τους υποσχόταν «ψηφαλάκια», που παρουσίαζαν τη συνταξιοδότηση στα 45 ως κοινωνικό κεκτημένο, έχουν το θράσος να αρθρώνουν άποψη για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Συντεχνίες που επί δεκαετίες απολάμβαναν εξευτελιστική φορολόγηση με δήθεν τεκμαρτό τρόπο, διασφαλισμένα υψηλά κέρδη και προστασία σε βάρος επίδοξων ανταγωνιστών, καθώς και επαγγελματίες οι οποίοι διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στη φοροδιαφυγή, εμφανίζονται τώρα μπροστάρηδες στον αγώνα για «εθνική ανεξαρτησία» από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Σημειωτέον βέβαια πως όταν οι ίδιοι άνθρωποι ξεκοκαλίζαν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, δεν είχαν κανένα παράπονο για την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Ανεπάγγελτα παιδιά του κομματικού σωλήνα, τα οποία ουδέποτε ένιωσαν την αγωνία της συνέντευξης ή της απόλυσης, παράσιτα που ζουν από τις παχυλές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, διατείνονται ότι μπορούν να ομιλούν εξ ονόματος των νέων που παλεύουν να επιβιώσουν στον ιδιωτικό τομέα. Εργοδότες που ξεπέρασαν κάθε όριο στην κακοδιαχείριση και είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταρρέουν όταν τελείωσαν τα δανεικά, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του αντιμνημονιακού αγώνα. Ποιοι; Οι ίδιοι που έχουν αφήσει τους εργαζομένους τους απλήρωτους επί μήνες, οι ίδιοι που αν πλήρωναν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο θα είχαμε γλιτώσει τουλάχιστον δύο γύρους δημοσιονομικών μέτρων.
Φοιτητοπατέρες που ευθύνονται για την κατάντια των σχολείων και των πανεπιστημίων, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προστασία της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Επαγγελματίες καταστροφείς και μπαχαλάκηδες υποδύονται τους προστάτες του δημοσίου χώρου, έναντι των ιδιωτικών συμφερόντων. Ποιοι; Αυτοί που διέλυσαν χθες μερικά από τα λίγα κτίρια που χτίστηκαν με αίμα και ιδρώτα και κάνουν την Αθήνα να μοιάζει κάπως με Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Αριστεροί του χαβιαριού, των Καγιέν και του εσπρέσο στο Κολωνάκι, υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν τα συμφέροντα του λαού, ενός λαού που πάντοτε θεωρούσαν «λαουτζίκο» και ποτέ δεν είδαν από κοντά, διότι ουδέποτε τόλμησαν να περάσουν από την Πατησίων. Υπουργοί του Μνημονίου κάνουν τους αντιμνημονιακούς, νομίζοντας έτσι ότι θα γλιτώσουν από τη λαϊκή οργή για την ανεπάρκειά τους. Τη σκανδαλώδη, απερίγραπτη και εγκληματική τους ανεπάρκεια.
Επιτέλους, στέγνωσαν πια τα δάκρυα για τη χώρα μας που χάνεται.
Λίγη ντροπή επιτέλους...

Ν.Μαλεβίτης


Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2012

Η στροφή Καρατζαφέρη και η αποδόμηση της Ν.Δ.


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση από τον γνωστό δημοσιογράφο Σταύρο Λυγερό.
ΔΕΕ
Η στροφή Καρατζαφέρη
και η αποδόμηση της Ν.Δ.
Του Σταύρου Λυγερού
Όπως διαφαινόταν, ο Καρατζαφέρης έκανε το αποφασιστικό βήμα και εγκατέλειψε το στρατόπεδο του Μνημονίου. Επιστρατεύοντας μια στέρεη επιχειρηματολογία, που για τις ανάγκες του δανείσθηκε απ’ όσους εξ αρχής έχουν προειδοποιήσει για τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης συνταγής, πραγματοποίησε μία στροφή που δημιούργησε ρήγμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Μπορεί προς το παρόν να μην τίθεται σε αμφισβήτηση η ευρεία κοινοβουλευτική βάση της, αλλά οι πολιτικές διαστάσεις του ρήγματος είναι πολύ μεγαλύτερες από τις θεσμικές. Για την ακρίβεια δημιουργήθηκε μία δυναμική αποσταθεροποίησης που δεν περιορίζεται μόνο στο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και στο ευρύτερο επίπεδο του κομματικού συστήματος. Μετά την παραίτηση των τεσσάρων υπουργών του ΛΑΟΣ και της Ξενογιαννακοπούλου την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά θολό, αλλά είναι σαφές ότι έχουμε περάσει το σημείο μη επιστροφής.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Καρατζαφέρης μεταπηδάει στην αντιπολίτευση ακριβώς την ώρα που ο Σαμαράς εντάσσεται και πολιτικά στο στρατόπεδο του Μνημονίου. Το γεγονός αυτό αντιστρέφει την κατάσταση που είχε δημιουργήσει στον χώρο της Δεξιάς η ψηφοφορία για την έγκριση του πρώτου Μνημονίου. Σε δύσκολη θέση περιέρχεται τώρα η Ν. Δ.
Τον Μάιο 2010, στόχος του Καρατζαφέρη ήταν να καταστήσει το κόμμα του αποδεκτό από το κατεστημένο, να ανασκευάσει την εικόνα του ακραίου και βεβαίως να το μετατρέψει από εν μέρει απόβλητο σε κεντρικό παίκτη στα παιχνίδια εξουσίας. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, πέτυχε τον στόχο του. Το αντίτιμο ήταν η συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής του ΛΑΟΣ, την ώρα που η επιρροή του Χρυσής Αυγής εκτοξεύεται.
Η στροφή του Καρατζαφέρη έχει στόχο να αντιστρέψει την πολιτικοεκλογική φθορά του κόμματός του. Περνώντας στην αντιμνημονιακή όχθη, ελπίζει ότι θα πιέσει τη Χρυσή Αυγή και κυρίως θα πλαγιοκοπήσει πολιτικά και εκλογικά την εκτεθειμένη πια Ν. Δ. Τα εμφανή καιροσκοπικά κίνητρα του αρχηγού του ΛΑΟΣ δεν αλλάζουν το γεγονός ότι με τη στροφή του οξύνει την πολιτική αντίφαση της Ν. Δ. και τη στριμώχνει άσχημα.

Εσωκομματικές αντιδράσεις
Από τη στιγμή που ο Σαμαράς προσχώρησε, έστω και υπό πίεση, στο στρατόπεδο του Μνημονίου, είναι πολύ δύσκολο να κάνει πίσω. Δεν είναι τυχαίο ότι για να υπερασπιστεί την επιλογή του, μετατρέπεται σταδιακά σ’ αυτό που μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο κατηγορούσε. Αυτό δεν είναι χωρίς εσωκομματική αντίδραση και μάλιστα αντίδραση από τις κομματικές δυνάμεις που αποτελούν το στήριγμα του Σαμαρά.
Αν και είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη, η κομματική πειθαρχία που πιθανότατα θα επιβληθεί στη Ν. Δ. θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απ’ ό, τι στο ΠΑΣΟΚ. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές δεν έχουν υποστεί τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς που υπέστησαν οι «πράσινοι» συνάδελφοί τους για να ψηφίσουν τις κατά καιρούς δέσμες μέτρων. Εκτός αυτού, η προσδοκία της υπουργικής λιμουζίνας και των πλεονεκτημάτων από τη νομή της εξουσίας ενισχύει την τάση ευθυγράμμισης με τις επιλογές του αρχηγού.
Όλα αυτά, όμως, είναι πολιτικά ασταθή. Ακόμα και ένα εξωτερικό γεγονός είναι σε θέση να προκαλέσει όρους ανατροπής. Με άλλα λόγια, τίποτα δεν αποκλείεται. Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δ. αναπτύσσονται όχι μόνο δίαυλοι συνεννόησης, αλλά και ένα κλίμα κοινής μοίρας. Η στροφή του Καρατζαφέρη δεν επηρεάζει μόνο τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ν. Δ. Τροφοδοτεί και το ρεύμα αποστασιοποίησης από το νέο Μνημόνιο που αναπτύσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Αρκετοί «πράσινοι» βουλευτές έχουν φθάσει στα όριά τους και έχουν την τάση να το δείξουν εμπράκτως. Η μεγάλη πλειοψηφία τους, άλλωστε, δεν έχει καμία ελπίδα επανεκλογής. Εχοντας, μάλιστα, βιώσει τις αποδοκιμασίες και τους προπηλακισμούς στις εκλογικές περιφέρειές τους, αρχίζουν να κινούνται με κριτήριο την επόμενη ημέρα, όταν θα έχουν χάσει την έδρα και θα πρέπει να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους στις τοπικές κοινωνίες.
Υπάρχει και ένας πρόσθετος παράγοντας που διευκολύνει τις διαρροές. Μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, η διακυβέρνηση του τόπου ήταν αποκλειστική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο συμμετέχει και η Ν. Δ. Αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ευρεία. Με άλλα λόγια, οι «πράσινοι» βουλευτές νιώθουν ότι δεν εξαρτάται μόνο απ’ αυτούς η ψήφιση του νέου Μνημονίου και κατά συνέπεια έχουν μεγαλύτερα περιθώρια να καταψηφίσουν.
Έτσι όπως διαμορφώνεται το τοπίο, η Ν. Δ. εισέρχεται σ’ ένα δρόμο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα την οδηγήσει σε πολιτικοεκλογική αποδόμηση. Είναι ο ίδιος δρόμος που διέρρηξε τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνική βάση του, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι για την αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν δύο χρόνια, ενώ για την αποδόμηση της Ν. Δ. θα πάρει πολύ λιγότερο, επειδή έχει πυκνώσει πολύ ο πολιτικός χρόνος.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_12/02/2012_427326

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2012

Σκοπιανή παράνοια...

κλικ επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση

Σκοπιανή παράνοια!

Τελικά οι άνθρωποι είναι βαρεμένοι! Απορώ γιατί δεν ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα ώστε να μπορούν να επιδεικνύουν την αρχαιολατρία (που έχει καταντήσει σκέτη αρχαιοπληξία) χωρίς να τους παίρνουν στο ...ψιλό! Η παραπάνω διαφήμηση προέρχεται από σκοπιανή ιστοσελίδα. Διαφημίζει μια ιδιωτική κλινική, η οποία ονομάζεται "Φίλιππος δεύτερος"! Πρόκειται για ειδική κλινική "για καλύτερη υγεία", όπως αναφέρει το κείμενο αριστερά. Δεξιά η διαφήμιση υποστηρίζει ότι παρέχει "έγκαιρη διάγνωση (χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη με σλαβική προφορά και ορθογραφία: ντιγιαγκνόζα)-έγκαιρη απόφαση". Δεν αποκλείεται αυτό το ειδικό νοσοκομείο να είναι ...ψυχιατρική κλινική, όπου νοσηλεύονται όσοι αρχαιόπληκτοι ...ξεφεύγουν εντελώς!
ΔΕΕ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2012

Βαρυχειμωνιά...

Το Βαρόσι χιονισμένο...

Βαρόσι...

Χιονίζει ακόμη...

Μιλάμε για πολύ χιόνι...

Στο ξεκίνημα...

Ένα διάλειμμα...

Ο μπάϊτσες με την κατσικούλα του..

Και συνεχίζουμε...

Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2012

Δεν θέλουν την Ευρώπη οι Σκοπιανοί


Οι Σκοπιανοί προτιμούν να είναι «Μακεδόνες»
παρά Ευρωπαίοι

Ισχυρό είναι το «όχι» από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ στο ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας προκειμένου να εισέλθουν σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 59% να απαντούν αρνητικά στην ερώτηση αυτή, ενώ το 37% απάντησε θετικά.
Ωστόσο η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για το θέμα αυτό.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 74% Σλαβομακεδόνων εμφανίζεται να μην επιθυμεί αλλαγή της ονομασίας της χώρας για διεθνή χρήση, με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και μόλις 22% συμφωνεί.
Αντιθέτως, ποσοστό 79% των Αλβανών λέει «ναι» στην αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., ενώ 18% λέει «όχι».
Επιπλέον, ποσοστό 65,5% επί του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αλλαγή του ονόματος πρέπει να αποφασιστεί μέσω δημοψηφίσματος, ενώ ποσοστό 28,8% τάσσεται κατά.
Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την έρευνα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 20,4% των ερωτηθέντων, ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 11,7%. Ακολουθεί το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 9,2%. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου το οποίο ανέρχεται στο 44,6%.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ερωτηθέντων, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik).
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας αυτής είναι το μεγάλο ποσοστό αυτών που δηλώνουν μέλη κάποιου κόμματος.
Συγκεκριμένα, 26,3% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι εγγεγραμμένα κομματικά μέλη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 22,6% και το 2009 20,5%.
Από αυτούς που δήλωσαν ότι είναι μέλη κάποιου κόμματος, ποσοστό 77,5% σημείωσε ότι το κίνητρο για να καταστεί μέλος κόμματος ήταν το προσωπικό συμφέρον και μόλις 10,1% δήλωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει στην υλοποίηση του προγράμματος του κόμματος στο οποίο ανήκει.


Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2012

Εκδήλωση μνήμης Μακεδονομάχων

Και η κα Τζάκρη παρούσα!
Τι σου κάνουν οι ψήφοι...

Εκδήλωση μνήμης Μακεδονομάχων στo Μεσημέρι Πέλλας την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012
Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Τιμούμε τους ήρωες Μακεδονομάχους και εμπνεόμαστε από τον αγώνα τους
Με επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τους επτά ήρωες Μακεδονομάχους του Μεσημερίου οι οποίοι σφαγιάστηκαν άνανδρα από Βούλγαρους κομιτατζήδες, στις 2 Φεβρουαρίου 1905. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με..
την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτές Πέλλας κκ. Β. Γιουματζίδης, Η. Θεοδωρίδης, Γ. Καρασμάνης και Θ. Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου κ. Αντώνιος Βλαδίκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων κ. Τρύφων Σιβένας, ο πρώην Νομάρχης κ. Πάκης Σιβένας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου. Το ιστορικό της ημέρας ανέπτυξε ο κ. Χρήστος Βέσκος, μέλος του συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης και Αλμωπίας ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και εξήρε τον αγώνα και την αυτοθυσία των γηγενών Μακεδονομάχων οι οποίοι συνέβαλλαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του ιερέα Ευστάθιου Παπαστογιάννη, ενός εκ των πεσόντων ηρώων της 2ας Φεβρουαρίου 1905, που είναι στημένο στο προαύλιο χώρο του ναού, με τη συμμετοχή στρατιωτικής παράταξης και της μπάντας της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την πραγματοποίηση του 1ου Αγώνα Δρόμου Μνήμης Μακεδονομάχων Μεσημερίου, μήκους 12 χιλ., που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Βετεράνων αθλητών στίβου Έδεσσας και το Τοπικό Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου του Δήμου Έδεσσας. Ο αγώνας είχε σημείο εκκίνησης και τερματισμό την κεντρική πλατεία του Μεσημερίου του Δήμου Έδεσσας, συμμετείχαν πολλοί αθλητές με μεγάλο εύρος ηλικιών και οργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος των 100 χρόνων από τον Μακεδονικό Αγώνα (1912 -2012).
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε: «Τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων ηρώων του Μεσημερίου και όλων των Μακεδονομάχων αγωνιστών και πεσόντων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ο αγώνας και η αυτοθυσία που επέδειξαν μας εμπνέουν, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της».

Στη συνέχεια αναφέρονται τα ονόματα των επτά ηρώων Μακεδονομάχων:
1. Ιερέας Ευστάθιος Παπαστογιάννης
2. Τρύφων Αθανασίου
3. Κωνσταντίνος Κίτσος
4. Νικόλαος Μποζίνης
5. Κωνσταντίνος Ζαφειρίου
6. Στέργιος Γιαννάκης, και
7. Τρύφων Θωμάς.

Πηγή: http://makpress.blogspot.com/2012/02/o_05.html#ixzz1lcOLBGs2


Κυριακή, Φεβρουαρίου 05, 2012

Γ. Κουρής: Αντισυμβατικός, αυτοδημιούργητος και πάντα… Αυριανιστής


Γ. Κουρής: Αντισυμβατικός, αυτοδημιούργητος
και πάντα… Αυριανιστής
Οι εκδοτικές δραστηριότητες, οι φιλίες και οι έχθρες του Κεφαλλονίτη εκδότη

Ο κ. Γιώργος Κουρής αποτέλεσε από μόνος του ένα φαινόμενο, όχι μόνο για τα ΜΜΕ αλλά και για την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.
Αποτελεί την προσωποποίηση του «καπάτσου» και αυτοδημιούργητου Έλληνα που ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες των media, συνδαιτυμόνας και συνομιλητής πρωθυπουργών, υπουργών και μεγαλοεπιχειρηματιών.
Στην πραγματικότητα, ο κ. Γ. Κουρής δεν ξεκίνησε από το μηδέν αλλά από την Κεφαλονιά, εκδίδοντας μία τοπική εφημερίδα. Όσοι ασκούν κριτική προς τον κ. Κουρή υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της επταετίας αυτή η τοπική εφημερίδα στήριζε το δικτατορικό καθεστώς.
Μαζί με τον αδελφό του Μάκη ήρθαν στην Αθήνα το 1978 και ανοίγουν ένα εργοστάσιο παραγωγής γραφικής ύλης. Γύρω από αυτή την πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα του Γ. Κουρή κυκλοφορεί ένας μύθος. Λέγεται ότι στο κεφάλαιο επιχείρησης συμμετείχε ή συνέβαλλε στο να συγκεντρωθεί ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που τότε διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί του. Όταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης ζήτησε πίσω κάποια από τα κεφάλαια αφού η επιχείρηση δεν πήγαινε καλα, ο Γ. Κουρής πούλησε τον εξοπλισμό και αρνήθηκε να αποζημιώσει τον Επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Η ιστορία αυτή κινείται στη σφαίρα του ανεπιβεβαίωτου αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Γ. Κουρή να περιβληθεί με το μύθο του μοναδικού Έλληνα που «έριξε» τον Μητσοτάκη. Αργότερα θα υπερηφανευόταν ότι τον έριξε και από την εξουσία.

Η «Αυριανή»
Για λίγο καιρό τα ίχνη του κ. Γ. Κουρή χάθηκαν, ώσπου το Φεβρουάριο του 1980 εξέδωσε την «Αυριανή». Επί τέσσερις μήνες η εφημερίδα, παρά το καταγγελτικό, σκανδαλοθηρικό και επιθετικό της ύφος φυτοζωούσε πουλώντας ελάχιστα φύλλα.
Το καλοκαίρι του 1980 ξέσπασε η μεγάλη απεργία των τυπογράφων. Ο παμπόνηρος και πανέξυπνος Κεφαλλονίτης άδραξε την ευκαιρία. Θυμόταν ότι η προηγούμενη μεγάλη απεργία στο χώρο του Τύπου, το 1975, διαμόρφωσε τις συνθήκες για να γεννηθεί και να θριαμβεύσει η «Ελευθεροτυπία».
Πέντε χρόνια μετά, μία νέα απεργία, γιγαντώνει την «Αυριανή» που ως τότε είχε πολύ χαμηλή κυκλοφορία. Ο κ. Γ. Κουρής ενώ όλοι οι άλλοι εκδότες είχαν καθορίσει την τιμή των εφημερίδων του στις 15 δραχμές, κατέβασε την τιμή πώλησης της Αυριανής στις 5 δραχμές και ήταν η μοναδική εφημερίδα που κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της απεργίας.
Τα πρακτορεία και οι διανομείς αρνούνται να την πουλήσουν ο Γ. Κουρής όμως δημιουργεί το δικό του υποτυπώδες δίκτυο διανομής και πώλησης της εφημερίδας του. Όταν η απεργία λήγει είναι πλέον αργά, η Αυριανή έχει επιβληθεί και έχει καθημερινή κυκλοφορία που φτάνει τα 100.000 φύλλα.

Δικαστική μάχη με Ράλλη
Κάποιες άστοχες κινήσεις της κυβέρνησης Ράλλη να προκαλέσουν εμπόδιο στην έκδοση της εφημερίδας επιβάλλοντας ενιαία τιμή για όλες τις εφημερίδες, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα και ενίσχυσαν την «Αυριανή» και το κ. Γ. Κουρή.
Η εφημερίδα των αδελφών Κουρή επιτίθεται με σφοδρότητα στον τόυε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και παρουσιάζει ως σκάνδαλο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Υπήρχαν δημοσιεύματα με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που δεν ήταν δυνατό να αποδεχθεί ο ευπρεπής και αστός πολιτικός Ράλλης, ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Για να αποφύγει τη σύλληψη και την καταδίκη, ο κ. Κουρής διέφυγε στο εξωτερικό και τελικώς καταδικάσθηκε ερήμην. Μαζί με εκείνον καταδικάστηκε και ο αδελφός του κ. Μάκης Κουρής για συκοφαντική δυσφήμιση και οδηγήθκε στις φυλακές.

Ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ
Λίγους μήνες μετά η «Αυριανή» έγινε η εφημερίδα της Αλλαγής και αυτή «που γκρέμισε τον καραμανλισμό» όπως ισχυριζόταν. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1981 και ο κ. Γ. Κουρής επέστρεψε στην Ελλάδα. Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Μάκης, εξακολούθησαν να στηρίζουν σφόδρα το ΠΑΣΟΚ. .
Η Αυριανή έφθασε να πωλεί 250.000 φύλλα καθημερινώς. Ο… «αυριανισμός», ως ύφος και συμπεριφορά, άρχισε να κυριαρχεί.
Ο Γ. Κουρής προσεταιρίστηκε τον Μένιο Κουτσόγιωργα έχοντας διαβλέψει ποιος είναι ο ισχυρός άντρας της νέας κυβέρνησης. Ο μακαρίτης Μένιος Κουτσόγιωργας χρησιμοποίησε την «Αυριανή» περισσότερο όμως τον χρησιμοποίησε το συγκρότημα του Γ. Κουρή. Το 1985 ο Γ. Κουρής ήταν πλέον σημείο αναφοράς και αποτελούσε πανίσχυρο παράγοντα για το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής.
Πήγαινε στον Ανδρέα Παπανδρέου για να του αλλάξει γνώμη και να μην στηρίξει την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας που όλοι τότε προεξοφλούσαν. Ο κ. Γ. Κουρής έδειχνε στον τότε Πρωθυπουργό γράμματα και μηνύματα αναγνωστών της «Αυριανής» που δήλωναν ότι δεν θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αν ο Α. Παπανδρέου θα πρότεινε τον Κ. Καραμανλή για Πρόεδρο. Πάνω στην ένταση της συζήτησης, λέγεται ότι ο εκδότης της «Αυριανής» έβαλε τα κλάματα! Τελικά έφυγε ικανοποιημένος.
Τον Μάρτιο του 1985, όλοι στο ΠΑΣΟΚ ήταν σίγουροι ότι ο Α. Παπανδρέου θα πρότεινε την επανεκλογή του Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και επιχειρηματολογούσαν μάλιστα για την ορθότητα αυτής της επιλογής. Όλοι εκτός από δύο, τον κ. Γ. Κουρή και τον Μένιο Κουτσόγιωργα. Ο Μένιος είχε προτείνει μάλιστα και τον κ. Χρήστο Σαρτζετάκη ως την αδιαμφισβήτητη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ανατροπή και ουσιαστική αποπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρά τον άκομψο τρόπο με τον οποίο έγινε, βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές που έγιναν στις 2 Ιουνίου 1985 υφαρπάζοντας και ψήφους από την Αριστερά. Ο Γ. Κουρής βρισκόταν πλέον στο απόγειο της δόξας του.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά ο κ. Γ. Κουρής και η εφημερίδα του ήταν οι μοναδικοί που στήριζαν τον Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Τότε δημιούργησε το ραδιοσταθμό «Ράδιο Αθήνα» τον οποίο εγκαινίασε προσωπικώς ο τότε πρωθυπουργός. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκαλέσει και την Αυριανή «αγλάϊσμα της δημοσιογραφίας».
Το ΠΑΣΟΚ έκανε τις επόμενες εκλογές και ο Α. Παπανδρέου παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο. Κάπως έτσι άρχισε μία νέα «ηρωική περίοδος» για τον κ. Γιώργο Κουρή και τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 29» που στήριζε φανατικά το ΠΑΣΟΚ και τον Α. Παπανδρέου.
Ο αδελφός του, ο κ. Μάκης Κουρής, με τη δύναμη και την επιρροή του συγκροτήματος του Ταύρου, εξελέγη βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών. Ο κ. Γ. Κουρής στήριζε ανοικτά τους Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Δημήτρη Τσοβόλα, Νίκο Αθανασόπουλο (κατηγορούμενο στο Ειδικό Δικαστήριο) και πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φρόντιζαν να έχουν τη στήριξη του Γ. Κουρή. Ακόμα και ο κ. Κώστας Σημίτης, όταν το 1989 κατέβηκε για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης στην Α΄ Πειραιά πέρασε για ένα καφέ από το συγκρότημα του Ταύρου.
Κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, η «Αυριανή» εξέφρασε κάθε αντικυβερνητική αντίδραση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, τα γεγονότα στην ΕΑΣ, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και τα εθνικά θέματα..

Μετά την πτώση Μητσοτάκη
Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 1993, συνέπεσε με το άνοιγμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κ. Γιώργου Κουρή στην τηλεοπτική αγορά την οποία απαιτούνται πολλά χρήματα.
Οι ανάγκες δανειοδότησης προκάλεσαν τις πρώτες σοβαρές τριβές στις σχέσεις του κ. Γ. Κουρή με το ΠΑΣΟΚ. Ο εκδότης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Μίρκο. Με αυτά τα γεγονότα, ο Ανδρέας Παπανδρέου αντελήφθη το πολιτικό κόστος που του απέδιδε ο εναγκαλισμός του με τον κ. Γ. Κουρή και το συγκρότημα του Ταύρου. Σ’ αυτή τη φάση δεν υπέκυψε στις πιέσεις. Τότε ο κ. Κουρής απάντησε δημοσιεύοντας γυμνές φωτογραφίες της κ. Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου, απ’ αυτές που δεν είχε δημοσιεύσει παλιότερα ο «Ελεύθερος». Έτσι κόπηκαν οι γέφυρες με τον Παπανδρέου.
Στη μάχη της διαδοχής στήριξε ανοικτά τον κ. Κώστα Σημίτη και χαρακτήρισε «μιμίκους» όσους υποστήριζαν τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η εποχή του Alter
Πίστευε και έλπιζε ότι θα γινόταν απαραίτητος στον κ. Σημίτη και θα αποκόμιζε οφέλη. Ο κ. Κ. Σημίτης τον κράτησε σε απόσταση με αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον του και να φτάσει να στηρίζει ακόμα και τον κ. Κώστα Καραμανλή μέσα από την «Αυριανή», η οποία όμως έχει κατρακυλήσει κυκλοφοριακά. Σε εκείνη τη φάση πωλούσε μόλις 3.000 φύλλα.
Η παρεμβατική δύναμη του κ. Κουρή ασκήθηκε μέσα από τοAlter Channel. Τοποθέτησε Διευθυντή Ειδήσεων τον κ. Κοσμά Σφαέλο, στέλεχος της «Αυριανής» και άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Η κρίση και η κατάρρευση της διαφημιστικής αγοράς αποκάλυψαν το μέγεθος των χρεών και των προβλημάτων του καναλιού. Ο Γ. Κουρής έχει διανύσει μία θυελλώδη κυριολεκτικά πορεία 34 χρόνων.
Αντισυμβατικός στη συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής του κυκλοφορεί με μία βέσπα που οδηγεί ο ίδιος. Δεν υπάρχει καμία φωτογραφία του με κοστούμι και γραβάτα ενώ χαρακτηρίζεται ως εργασιομανής. Χαρακτηρίζεται αθυρόστομος και συγκρουσιακός, επιθετικός και αιχμηρός. Δεν διστάζει να ανοίξει πόλεμο.
Σε πολιτικό επίπεδο ιστορικές και παροιμοιώδεις έχουν μείνει οι συγκρούσεις του με την κ. Δ. Λιάνη, τον κ. Κ. Λαλιώτη και τον κ. Στέφανο Τζουμάκα. Σε επιχειρηματικό επίπεδο συγκρούστηκε ανελέητα με τους κ. Γ. Κοντομηνά και Γ. Αλαφούζο.
Στα πρώτα χρόνια της αυτοδυναμίας του είχε βάλει στο στόχαστρο του τον Χρ. Λαμπράκη, όταν όμως ήρθε κοντά και ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον κ. Στ. Ψυχάρη οι επιθέσεις αυτές σταμάτησαν.
Οι πολέμιοί τους υποστηρίζουν ότι πολλές από τις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Γ. Κουρής εναντίον των πολιτών και επιχειρηματιών γίνονται κατ’ εντολή του Στ. Ψυχάρη
Αν έχει μία αδυναμία ο Γ. Κουρής αυτή είναι ο γιός του, ο Ανδρέας, που ακολουθεί το δικό του διακριτό δρόμο στα ΜΜΕ με το “MAD”.
Ο Γ. Κουρής είναι και αισθάνεται ακόμα ενεργός, δημιούργησε το “Kontra Channel” μετατρέποντάς το σε Αντιμνημονιακό κανάλι. Οι σχέσεις του με τον αδελφό του κ. Μ. Κουρή διαταράχθηκαν μία εποχή σήμερα όμως έχουν αποκατασταθεί πλήρως.
Ο Γ. Κουρής συνεχίζει με την ίδια συνταγή ...αντισυμβατικός και αυριανιστής.


Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2012

Έκτακτη σύσκεψη του ΛΑ.Ο.Σ.


Έκτακτη σύσκεψη του ΛΑ.Ο.Σ. με αφορμή τον νόμο για την «αποσυμφόρηση» των φυλακών
Δελτίο Τύπου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως, με τους τέσσερις υπουργούς που μετέχουν στην κυβέρνηση (Μάκης Βορίδης, Γεώργιος Γεωργίου, Άδωνις Γεωργιάδης και Αστέριος Ροντούλης), τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ηλία Πολατίδη και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, με αφορμή τον νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δήλωσε τα εξής:
Η χώρα βρίσκεται σε ένα προφανή κίνδυνο. Εξ ου και η ανάγκη δημιουργίας μιας κυβέρνησης σωτηρίας με την συμμετοχή τριών κομμάτων. Είναι επίσης προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ εξήντλησε τις δυνάμεις του και αναγκάστηκε να αποδράσει από την εξουσία. Θυμίζω ότι ο κ. Παπανδρέου, δύο φορές κατά την διάρκεια του 2011, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προσφέρει την πρωθυπουργία σε τρίτο πρόσωπο. Να θυμίσω επίσης τις εβδομαδιαίες - σε συχνότητα - ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών.
Μπήκαμε στην κυβέρνηση για να σώσουμε τον τόπο από τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Μπήκαμε εθελοντές. Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι δεν έχουμε συμμετοχή, κατά κανέναν τρόπο, στην κατάσταση που ευρίσκεται η χώρα. Τα άλλα δύο κόμματα συμμετέχουν γιατί συμμετείχαν και στην διάλυση της χώρας μας.
Η αποστολή μας είναι συγκεκριμένη. Όπως ήταν συγκεκριμένη και η αποστολή του πειράματος το 1989. Αδέσποτες και αυθαίρετες πολιτικές, δεν έχουν καμία σχέση. Μερικοί πιστεύουν και λειτουργούν, ως στα πράγματα να είναι το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ. Λαθεύουν λάθος μεγάλο. Πρόκειται για εντελώς διαφορετική κυβέρνηση. Είχε γίνει συζήτηση με δική μου πρωτοβουλία, κατά την τελευταία σύνοδο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό, ότι οι πρωτοβουλίες αυτές του κ. Παπαϊωάννου δεν είναι ανεκτές. Υπήρξε απόφαση το Νομοθέτημα να μην έλθει όπως είχε κατατεθεί.
Σαφής άρνηση. Στην εισήγησή μου βρήκα συμπαραστάτη τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι δυνατόν σήμερα που προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ολοκληρωθεί το PSI, από την εξέλιξη του οποίου θα εξαρτηθεί και το μέλλον της χώρας και να αποκρούσουμε βίαια μέτρα της τρόικα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εθνική αυτή συμφωνία για να πάρει η χώρα τα 130 δις, να υπεισέρχονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη των τριών κομμάτων.
Πρέπει να εξετάσει ο Πρωθυπουργός εάν οι πρακτικές αυτές του κ. Παπαϊωάννου, συνάδουν με το πνεύμα της κυβερνήσεως, το οποίο συναποφασίσαμε την ημέρα εκείνη του Νοεμβρίου, που με δική μας πρωτοβουλία προτείναμε τον κ. Λουκά Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό. Υπήρχαν και άλλες λύσεις και άλλες προτάσεις και άλλες σκέψεις, τις οποίες αγνόησε ο κ. Παπαϊωάννου. Δεν είμαι σίγουρος ότι το έκανε μόνος του. Πιστεύω ότι είχε την ενθάρρυνση, με στόχο και μόνο να καθορίσει και να προσδιορίσει τα αντανακλαστικά των άλλων δύο κομμάτων. Εισέπραξε χθες την αποχώρηση από την Βουλή, των δύο εκ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ βρήκε στήριξη στην Αριστερά.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχει αναλάβει μεγάλο φορτίο να διεκπεραιώσει αρκεί να μην προκαλείται. Για εμάς αποτελούν πρόκληση όλες αυτές οι πρωτοβουλίες Παπαϊωάννου, όπως η αποποινικοποίηση της χρήσης αλλά και της εμπορίας των ναρκωτικών. Όπως η μετατροπή της εγκληματικής πράξεως διακινήσεως λαθρομεταναστών σε πλημμέλημα. Όπως επίσης, η γενικότερη συμπεριφορά απέναντι στους λαθρομετανάστες και της δράσης τους εδώ. Είχα πει εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου εκείνες τις μέρες, ότι για μας το θέμα των λαθρομεταναστών, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Θα σώσουμε την πατρίδα από την οικονομική πίεση. Δεν θα την αφήσουμε όμως να καταστραφεί από τον μεγάλο αριθμό των λαθρομεταναστών. Αν συνεχιστούν οι αδέσποτες και οι εκτός πολιτικής συμφωνίας των υπολοίπων κομμάτων, πρωτοβουλίες, σαν αυτές που ανέφερα, τότε σαφώς ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχει κανένα λόγο να παραμείνει στην κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσω να στηρίζω τον κ. Λουκά Παπαδήμο.
Ερωτηθείς για το αν έχει ευθύνη ή όχι ο πρωθυπουργός να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον υπουργό που πήρε τις «αδέσποτες» πρωτοβουλίες, την στιγμή που παραβιάζει τα συμφωνηθέντα της κυβέρνησης συνεργασίας, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. τόνισε:
Ο Πρωθυπουργός δίνει μια μεγάλη μάχη. Και προχθές πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία - ο ίδιος και η Ελλάδα - στις Βρυξέλλες. Τον ευχαριστώ για την μάχη που δίνει για την Ελλάδα. Όμως όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας δίνει μια τέτοια μάχη, είναι αδιανόητο κάποιοι - εν τη απουσία του - να προσπαθούν να δημιουργήσουν θέματα.
Ερωτηθείς για το αν τελικά δεν είναι καλός εταίρος το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, λόγω και των εσωκομματικών του, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. απήντησε:
Είχα βάλει 4 προϋποθέσεις που εσείς τις είχατε πει όρους. Επιβεβαιώθηκα. Δυστυχώς, με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο για το ότι έπρεπε να υπάρχει ασφαλής ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ πριν έρθει η τρόικα. Είχα πει: «Ένα σχήμα μικρότερο και ευέλικτο». Επιβεβαιώθηκα με την υπόθεση Λοβέρδου προχθές στην Βουλή. Και είχα ζητήσει να πάνε οι εκλογές πιο μετά, για να είναι πιο χαλαροί οι βουλευτές την ημέρα που θα πρέπει να επωμιστούν το μεγάλο φορτίο της ψήφισης όλων αυτών των πραγμάτων που κρίνονται απαραίτητα από την τρόικα, προκειμένου να λάβουμε τα 130 δις. Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι κάποια πράγματα εξ αυτών γίνονται ανελαστικά.
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, για το αν θα αποχωρήσει και από αυτό το νομοσχέδιο αν δεν ικανοποιηθούν οι βασικές του θεσεις, ο κ. Καρατζαφέρης είπε:
Θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Όταν η Ελλάδα πλήττεται από τα ναρκωτικά σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, όταν χάνουμε τόσους νέους ανθρώπους κάθε χρόνο, είναι αδιανόητο να έρχεται ένα τέτοιο νομοθέτημα. Τι σημαίνει δηλαδή «αποποινικοποιείται ο χρήστης;» Σημαίνει ότι μπορεί να κάνει ενέσεις στην Πλατεία Συντάγματος και να τον βλέπεις εσύ περνώντας με το παιδί σου να σπαράζει, χωρίς να υπάρχει επέμβαση.
Σε ερώτηση για το αν θα επαναφέρει άμεσα το θέμα του ανασχηματισμού, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. τόνισε:
Πρέπει άμεσα να γίνει ανασχηματισμός για να υπάρξει μια καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης. Διαφορετικά καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια - και ο πρωθυπουργός και εμείς που τον στηρίζουμε - να κουβαλήσουμε ένα βάρος που δεν χρειάζεται.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το πώς αισθάνεται τον τελευταίο καιρό για τον κ. Σαμαρά και την ΝΔ, ο κ. Καρατζαφέρης είπε τα εξής:
Πάντοτε όταν υπάρχει ανάγκη και όταν το Έθνος βρίσκεται σε δυσκολία, αναπτύσσεται καλύτερος διάλογος. Καλύτερη συνεργασία και επαφή. Με τον κ. Σαμαρά σήμερα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από κάθε άλλη φορά.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η αποχώρηση του κ. Παπανδρέου είναι μονόδρομος και αν τον καλεί να παραδώσει αλλού το κόμμα προκειμένου να λειτουργήσει και η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. απήντησε:
Δεν με ενδιαφέρει με ποια λειτουργία θα γίνει. Με ενδιαφέρει ασφαλής ηγεσία - όποια και αν είναι αυτή - τώρα. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος, το όλο οικοδόμημα να τιναχθεί στον αέρα από τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτούς τους 2 μήνες παίζουμε κορώνα-γράμματα τον ελεύθερο βίο 2 αιώνων.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2012

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Τί γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου; Παλαιότερα η απάντηση ήταν σαφής. Γιορτάζουμε τους Τρεις Ιεράρχες, τον Μέγα Βασίλειο, τον Άγιο Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, οι οποίοι τιμώνται ως οι προστάτες των Ελληνορθοδόξων Γραμμάτων. Σήμερα όμως βλέπουμε στα σχολεία μας μία υποβάθμιση της εορτής. Υποβάθμιση που εναρμονίζεται με τις επιδιὠξεις των ψευδοπροοδευτικών για αφελληνισμό και αποχριστιανοποίηση της Παιδείας μας. Τα ελληνόπουλα πλέον δεν συνειδητοποιούν τί προσέφεραν οι Τρεις Ιεράρχες στην σύζευξη της αρχαιοελληνικής σοφίας και γλώσσας με την Ορθόδοξη Πίστη και παράδοση. Την ημέρα της εορτής απλώς κάποια παιδιά και ορισμένοι καθηγητές πηγαίνουν χαλαρά για εκκλησιασμό. Για τους υπόλοιπους είναι μία ευκαιρία για ύπνο ή καφετέρια.
Αντιθέτως στην Κύπρο και στην Ομογένεια το περιεχόμενο του εορτασμού εί αι πιο ουσιαστικό και πνευματικό. Μάλιστα έμαθα ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπεύθυνη για την Ελληνική Παιδεία στις ΗΠΑ, διοργανώνει ολόκληρη εβδομάδα τιμής για τους τρεις μεγίστους φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος και για την επικαιρότητα της Ελληνορθόδοξης Παιδείας. Στην Ελλάδα  κάποιοι προσπαθούν  να αποκόψουν την παιδεία μας από τον ανθρωπιστικό και ηθοπλαστικό σκοπό της, να μειώσουν ή να αλλοιώσουν σπουδαία μαθήματα όπως η Ιστορία και τα Θρησκευτικά και να μετατρέψουν το σχολείο σε εργαστήριο διπόδων ρομπότ, άνευ Θεού, πατρίδος, υπευθυνότητος και αγωνιστικότητος. Με μοναδικό στόχο να γίνουν υπάλληλοι των ξένων εταιριών που θα φέρει η τρόικα και η παγκοσμιοποίηση.
Οι Τρεις Ιεράρχες, όπως και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και όλοι οι πρωτεργάτες της νεώτερης ελληνορθόδοξης παιδαγωγικής πίστευαν στην Παιδεία που διαπλάθει ήθος και χαρακτήρα. Δεν ήθελαν ένα σχολείο, το οποίο απλώς μεταδίδει ξερές γνώσεις. Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία που κράτησε το Γένος μας ζωντανό και ανυπότακτο ηθικά, παρά τις εξωτερικές υποδουλώσεις, προβάλλει ως εκπαιδευτικό πρότυπο τον άνθρωπο, ο οποίος έχει αναφορά στον Θεό, στον συνάνθρωπο, στο εθνικό συμφέρον, στην οικουμενικότητα της Ελληνορθοδοξίας. Σε πείσμα των οπαδών της αποτυχημένης πολυπολιτισμικότητας μπορούμε και θέλουμε σήμερα ένα σχολείο το οποίο θα «μορφώνει» πραγματικά Δηλαδή θα δια-μορφώνει Ανθρώπους.
Δεν είναι ακατόρθωτο ακόμη και σε εποχή οικονομικής κρίσης να ανορθώσουμε την Παιδεία μας επάνω στις βάσεις των Τριών Ιεραρχών, χωρίς να παραβλέπουμε τις εξελίξεις στην κοινωνία και στην τεχνολογία. Προτείνω εν ολίγοις τα εξής:


  1. Είναι υποχρέωση όλων μας να σεβόμαστε τη συνταγματική επιταγή για την Παιδεία. Το άρθρο 16, παρ. 2 ορίζει ότι σκοπός της Παιδείας είναι η καλλιέργεια εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως στους νέους και στις νέες μας. Το σχολείο πρέπει να καλλιεργεί ήθος και όχι απλώς ξερές γνώσεις.
  2. Δεν είναι εκσυγχρονισμός της παιδείας η διαστρέβλωση της Ιστορίας, η απάλειψη των ηρώων και των μαρτύρων και ο εξωραϊσμός της Τουρκοκρατίας με το αφελές επιχείρημα ότι «έτσι θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις». Εκσυγχρονισμός είναι η βελτίωση των παιδαγωγικών μεθόδων, η φροντίδα για αξιοπρεπή σχολικά κτήρια και τα εποπτικά όργανα και η παροχή ικανοποιητικών γνώσεων στους τομείς της Πληροφορικής και των Ξένων Γλωσσών.
  3. Η γλώσσα μας είναι θεμελιώδες στοιχείο εθνικής ταυτότητας, αλλά παραλλήλως αποτελεί οικουμενικό αγαθό. Συμβολίζει τη διαχρονία και την παγκόσμια ακτινοβολία του Ελληνισμού. Πρέπει να τη διδάσκουμε σε όλη της την ιστορική συνέχεια και να μην ακούμε λαϊκιστικές σειρήνες που προτείνουν την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών.  Ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης ο Κ. Τσάτσος, ο Π. Κανελλόπουλος και άλλοι μεγάλοι τεχνίτες του γραπτού λόγου έγραφαν σωστά Νέα Ελληνικά επειδή διδάχθηκαν τα Αρχαία Ελληνικά.
  4. Το Λύκειο έχει υποβαθμισθεί και θεωρείται συμπλήρωμα του Φροντιστηρίου. Πρέπει να καταστεί και πάλι κέντρο μάθησης και γενικής παιδείας. Ελπίζω να αξιοποιηθούν οι προτάσεις της Επιτροπής υπό τον Γ. Μπαμπινιώτη, στην  οποία μετείχαν τα δύο μεγάλα κόμματα και η οποία κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον τρόπο εισαγωγής  φοιτητών στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.
  5. Να σταματήσει η δημιουργία νέων Τμημάτων Α.Ε.Ι. σε όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να ικανοποιούνται τοπικιστικά συμφέροντα. Φθάνει πιά η πληθωριστική παραγωγή ανέργων πτυχιούχων.
  6. Να λειτουργήσει η αξιολόγηση των πανεπιστημιακών Τμημάτων με μεθόδους διεθνώς αποδεκτές. Τα Πανεπιστήμια μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στον διεθνή στίβο, πράγμα που θα ωφελήσει και τους αποφοίτους.
  7. Να εφαρμόζεται εμπράκτως από Πρυτάνεις, Αστυνομία και Δικαιοσύνη η νέα  πιο αυστηρή η νομοθεσία για το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε απαθείς μειοψηφίες φοιτητών να κτίζουν την πόρτα του Πρυτάνεως ή των καθηγητών!
  8. Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα από κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς. Είναι γνωστό ότι διερχόμαστε περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά στο μέτρο του δυνατού οφείλει η Πολιτεία να ασχοληθεί και με το μισθολογικό των εκπαιδευτικών.
  9. Να ενισχυθεί η έρευνα και η δημιουργία συγχρόνων βιβλιοθηκών σε όλα τα επίπεδα. Να ενθαρρύνουμε την προσέλευση φοιτητών από άλλες χώρες, ιδίως αυτών που θέλουν να μελετήσουν την ιστορία και τα κείμενα της Αρχαίας Ελλάδας και του Βυζαντίου καθώς και τους θησαυρούς της Ορθόδοξης Θεολογίας. Έτσι θα αποκτήσουμε «πολιτιστικούς πρεσβευτές».
  10. Να παραμείνει Ορθόδοξο Χριστιανικό και να μην μετατραπεί σε θρησκειολογικό το μάθημα των Θρησκευτικών. Σε εποχή κρίσης μόνο η Ορθόδοξη Πίστη μάς χαρίζει ελπίδα.
Κ.Χ. 28.1.2012