Κυριακή, Ιουλίου 15, 2012

Καλό καλοκαίρι!


Καλό καλοκαίρι!

Όπως είναι γνωστό ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αποτελούν παραδοσιακά τους κύριους μήνες των καλοκαιρινών διακοπών. Το ιστολόγιο θα ακολουθήσει αυτήν την παράδοση και θα πάει ...διακοπές! Εάν ενδιαφέρεστε για το πού θα κάνουμε τις διακοπές μας η απάντηση είναι απλή: Μα πού αλλού από την Έδεσσα, την πόλη των νερών και της δροσιάς, που δεν υπάρχει αλλού παρόμοια σε άλλο αστικό κέντρο! Οι εικόνες που ακολουθούν θα σας πείσουν!



Ας μη ξεχνάμε ότι προπολεμικά, πριν εμφανισθεί η μόδα της θάλασσας, η Έδεσσα το καλοκαίρι πλημμύριζε από ...τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους οικογενειακώς. Η μισή Θεσσαλονίκη μετακόμιζε στην Έδεσσα! Αυτή είναι και η δικιά μας πρόταση για φέτος: Διακοπές στην Έδεσσα!
ΔΕΕ

Παρασκευή, Ιουλίου 13, 2012

Μύθοι και πραγματικότητες για το "ακριβό" και "φθηνό" ρεύμα


Μύθοι και πραγματικότητες για
το "ακριβό" και "φθηνό" ρεύμα
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες η ΓΕΝΟΠ προκαλεί την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές και δηλώνει ότι εάν αποδειχθεί τεκμηριωμένα κάτι τέτοιο θα δεχθεί την πώληση της εταιρείας. Στις δημοσκοπήσεις, συχνά λένε η απάντηση που θα λάβεις εξαρτάται από το ερώτημα που θα θέσεις. Έξυπνη λοιπόν η τοποθέτηση των συνδικαλιστών, όμως από κάπου …μπάζει.
Κατ΄ αρχάς ας ξεκινήσουμε από το επιχείρημα του φθηνού ρεύματος στην Ελλάδα. Πράγματι με βάση τα στοιχεία της Ε.Ε. η Ελλάδα εμφανίζει τη φθηνότερη κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά στην ευρωζώνη και μόνο σε κάποιες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Λιθουανία, Εσθονία)υπάρχουν φθηνότερες τιμές. Όμως αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η ολόκληρη εικόνα είναι ότι για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, η  Ελλάδα εμφανίζεται ακριβότερη από χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία (πηγή Eurostat) και μόνο 5 χώρες έχουν ακριβότερο βιομηχανικό ρεύμα από τη χώρα μας. Ας δεχθούμε όμως ότι η στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας είναι ψιλά γράμματα για τη ΔΕΗ, όπως φάνηκε  και από τις πρόσφατες επιστολές Ζερβού, που ουσιαστικά καλούσε τους βιομηχανικούς πελάτες να κλείσουν γιατί αυτό θα ωφελούσε την εταιρεία.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο πληρώνουμε και σε βάρος ποιου το περίφημο «φθηνό» ρεύμα.
Οι οικονομικότερες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής , στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτή λειτουργεί σήμερα , είναι δύο: οι λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά, η εκμετάλλευση των οποίων γίνεται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ.
Η ίδια η ΔΕΗ, λοιπόν στο επιχειρησιακό πλάνο που είχε παρουσιάσει προ τετραετίας, είχε παραδεχθεί ότι οι λιγνιτικές της μονάδες απέχουν πολύ από τις βέλτιστες πρακτικές μιας αντίστοιχης μονάδας στο εξωτερικό (μελέτη BoozAllen για λογαριασμό της ΔΕΗ). Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως το υψηλό λειτουργικό κόστος, η παρωχημένη τεχνολογία, η έλλειψη επενδύσεων και η γενικότερη έλλειψη ανταγωνιστικότητας και αποδοτικότητας στη λειτουργία της ΔΕΗ.
Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν η ΔΕΗ έχει χιλιάδες υπεράριθμο προσωπικό, καταφέρνει να έχει ελλείψεις σε νευραλγικούς τομείς και ταυτόχρονα πάνω από το 10% του προσωπικού της απολαμβάνει κάποιου είδους συνδικαλιστικό προνόμιο (κυρίως άδειες).
Στο διαγωνισμό προσλήψεων που είχε γίνει το 2007, υπήρχαν κραυγαλέες περιπτώσεις μονάδων με ήδη υπεράριθμο προσωπικό (πχ υδροηλεκτρικών), όπου προκηρύχθηκαν επιπλέον θέσεις. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των μονάδων ήταν ότι βρίσκονταν σε εκλογικές περιφέρειες πολιτικών που χειρίζονταν τις τύχες της ενέργειας.Δεν μπορώ να αποδείξω, ούτε ξέρω εάν σε αυτές τις προσλήψεις, είχαν λόγο και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΓΕΝΟΠ.
Ένα ακόμη παράδειγμα έρχεται από τη σύγκριση του προσωπικού σε μονάδες φυσικού αερίου όπου υπάρχει και ιδιωτικός ανταγωνισμός: στην Κομοτηνή η ΔΕΗ έχει περίπου 150 άτομα προσωπικό, τα ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη έχουν 90 άτομα (όταν δημιουργήθηκε η ΕΝΘΕΣ η διοίκηση των ΕΛΠΕ ήταν υπό τον έλεγχο του δημοσίου) ενώ σήμερα η μονάδες αερίου των άλλων ιδιωτών αλλά και της Elpedison, λειτουργούν με 45 έως 50 άτομα προσωπικό.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι όλες αυτές οι ανεπάρκειες και οι σπατάλες γίνονται σε βάρος των επόμενων γενεών. Ο λιγνίτης είναι ένα ορυκτό καύσιμο, τα αποθέματα της χώρας είναι περιορισμένα και σε ορισμένες περιοχές όπως η Μεγαλόπολη, βρισκόμαστε ήδη στη μεταλιγνιτική εποχή. Στη Δ. Μακεδονία, υπάρχουν μερικές δεκαετίες ζωής ακόμη για τα κοιτάσματα, ωστόσο και εκεί έχουμε ήδη μπει σε πτωτική τροχιά. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε έναν πεπερασμένο πόρο, σε μονάδες που κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες με απόδοση 15 και 20%; Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες δεν αξιοποιούν το 80% της θερμότητας που παράγεται από την καύση ενός τόνου λιγνίτη. Δηλαδή στα χίλια κιλά λιγνίτη, τα 800 πάνε χαμένα, πετιούνται.
Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά τα 800 κιλά λιγνίτη που σπαταλά με  τόση ευκολία ο κ. Φωτόπουλος και οι φίλοι του, υπερασπιζόμενος δήθεν το φθηνό ρεύμα του λαού, στην ουσία αποτελούν κλοπή από τα δικαιώματα των επόμενων γενεών στους εθνικούς πόρους.
Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ δεν έχει επενδύσει ούτε ένα σεντ στον εκσυγχρονισμό των μονάδων της. Συνέχιζε όμως να επιδοτεί ανελλιπώς τα ταξίδια των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, μέχρι που τους έπιασαν στα πράσα.
Στην πραγματικότητα λοιπόν το φθηνό ρεύμα κοστίζει πολύ ακριβά. Και ναι, η απάντηση είναι ότι εάν η εκμετάλλευση των εθνικών πόρων (που δεν ανήκουν ούτε στη ΓΕΝΟΠ, ούτε στη ΔΕΗ) γίνει με αποδοτικότερο τρόπο με λιγότερη σπατάλη και περισσότερη αιδώ απέναντι στις επόμενες γενιές – δυστυχώς για τον κύριο Φωτόπουλο η διεθνής αλλά και η ελληνική πρακτική έχουν αποδείξει ότι κατά τεκμήριο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να το κάνει αυτό –  τότε ναι και τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες και η εθνική οικονομία θα έχουν πραγματικό όφελος.




Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2012

2ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στην Σιταριά Φλώρινας


2ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα
στην Σιταριά Φλώρινας
Να είμαστε όλοι εκεί!

 
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟ 2ο ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ
ΣΤΗΝ ΣΙΤΑΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 
Στις 13,14 και 15 Ιουλίου 2012 ο Μακεδονικός Ελληνισμός δίνει το βροντερό παρών του στο 2ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στην Σιταριά Φλώρινας. Έχουν δηλώσει συμμετοχή χορευτικά τμήματα εβδομήντα (70) Μακεδονικών συλλόγων από όλους τους νομούς της Μακεδονίας, από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από το Εξωτερικό. Θα χορέψουν, με αυθεντικό Ελληνικό κέφι, παραδοσιακούς Μακεδονικούς χορούς.

Το Παμμακεδονικό Αντάμωμα είναι πρωτοβουλία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες», και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Φλώρινας και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Στην εκδήλωση συμμετέχουν και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας.

Το Αντάμωμα είναι ενταγμένο στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Φλώρινας και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Όλοι ανεξαιρέτως είναι προσκαλεσμένοι για να ζήσουν από κοντά ένα παραδοσιακό γλέντι του Μακεδονικού Ελληνισμού.

Καλή αντάμωση και καλή διασκέδαση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2ΟΥ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΣΙΤΑΡΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

8:30 μμ. Επίσημη έναρξη του 2ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος στην κεντρική πλατεία της Σιταριάς Φλώρινας. Χαιρετισμοί του Δημάρχου Φλώρινας κ. Ιωάννη Βοσκόπουλου, του Αντιπεριφεριάρχη Φλώρινας κ. Δημήτρη Ηλιάδη και των προέδρων των Παμμακεδονικών Ενώσεων.

Στην συνέχεια, υπό τους ήχους της ορχήστρας των «Αδελφών Βαλκάνη» θα χορέψουν δέκα χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

10:00 πμ. Αναχώρηση από την Φλώρινα και ξενάγηση των συμμετεχόντων στις φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής των Πρεσπών.

8:30 μμ. Στην κεντρική πλατεία της Σιταριάς Φλώρινας, υπό τους ήχους της ορχήστρας «Μακεδονικός Ήχος» θα χορέψουν δέκα χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

6:00 μμ. Τα εβδομήντα (70) συμμετέχοντα χορευτικά συγκροτήματα, με το λάβαρο του συλλόγου τους και την Ελληνική σημαία, χωρισμένα σε τρείς ομάδες των 20-25 , θα ξεκινήσουν χορεύοντας, από τρία διαφορετικά σημεία του Χωριού, με προορισμό την τεράστια κεντρική πλατεία του χωριού.

Μόλις ανταμώσουν οι τρείς ομάδες χορευτών, υπό τους ήχους της 17μελούς ορχήστρας των «Χάλκινων της Γουμένισσας», θα ξεκινήσει το 2ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα με το «Μακεδονία Ξακουστή» και θα συνεχιστεί με τοπικούς χορούς της Φλώρινας και της υπόλοιπης Μακεδονίας.

Μετά το τέλος της παρουσίασης των χορευτικών, θα ανταλλαγούν αναμνηστικά μεταξύ των συμμετεχόντων συλλόγων, και θα γίνει ένας σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Ζ. Στογιάννου πρόεδρο του διοργανωτή Πολιτιστικού Συλλόγου Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες», τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Δακή, τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Δ. Ηλιάδη, τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Ι. Βοσκόπουλο, και την συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων κ. Ν. Γκατζούλη.

Στην συνέχεια θα ξεκινήσει το γλέντι για όλους μέχρι τις πρωινές ώρες..

Να είμαστε όλοι εκεί!


 

Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2012

Αποθρασύνθηκαν οι σκοπιανολάγνοι!

Το περί ου ο λόγος βιβλίο που θεωρεί ότι φέτος πρέπει να τιµηθεί η κατάληψη της Μακεδονίας από τους Έλληνες και όχι τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της που, για ορισµένους, απελευθέρωση δεν υπήρξε ποτέ.

Οι σκοπιανολάγνοι της περιοχής μας ξεμύτισαν από τα λαγούμια τους και κυκλοφόρησαν εσχάτως, όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, ένα γελοίο κείμενο με την μορφή "βιβλίου" όπου ισχυρίζονται ότι η Μακεδονία μας προσαρτήθηκε και δεν απελευθερώθηκε! Οι άνθρωποι είναι ψυχικά διαταραγμένοι, εκτός βέβαια από συγκεκριμένα άτομα που βλέπουν μακρύτερα και μυρίστηκαν ότι το πράγμα έχει πολύ χρήμα που εισρέει από Καναδά Αυστραλία και άλλους τέτοιους "παραδείσους" και ευκαιρία είναι να τα 'κονομήσουμε! Ευτυχώς πάντως που υπάρχουν Δημοσιογράφοι (με κεφαλαίο Δ) όπως ο Μάκης Κωνσταντινίδης που τα γράφουν και δεν σκέφτονται το ...πολιτικό κόστος, όπως κάποιοι αιρετοί, που σθυρίζουν αδιάφορα φοβούμενοι μη χάσουν κάποια ψηφαλάκια. Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο που δημοσίευσε ο Μάκης Κωνσταντινίδης στην εφημερίδα Pellanews για το εν λόγω θέμα.
ΔΕΕ 

ΠροσΠΕΛΛΑσεις
Γράφει ο Μάκης Κωνσταντινίδης

Τετάρτη σήµερα και παρότι άπαντες ασχολούνται µε τα πολιτικά εµείς σήµερα θα ασχοληθούµε µε άλλα θέµατα, πιο δικά µας, τα οποία όµως έχουν σχέση και µε την πολιτική και µάλιστα την εσωτερική και την εξωτερική. Ούτως ή άλλως; Ότι και να έγινε στις εκλογές το σίγουρο είναι το τι µέλλει γενέσθαι, που τι σήµερα τι αύριο τι τώρα, που λέει και το άσµα, είτε µνηµονιακά είτε όχι, την παπάρα θα την φάµε.
Ας µην αναφερθούµε λοιπόν για το αύριο, άντε το µεθαύριο, διότι λυπάµαι αλλά θα σας πικράνω. Απλά σας λέω ότι όσοι θυµούνται την κατοχή θα πούνε ότι τότε ήµασταν καλύτερα από το τι θα δούµε ακόµη σήµερα και πως θα καταντήσουµε. Άστο καλύτερα…

Θα ασχοληθούµε όµως µε την λεγόµενη «Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας», µια αστική µη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία ιδρύθηκε προ δύο ετών µουλωχτά και εκ του πονηρού στην Έδεσσα και όπου ένας είν’ ο αρχηγός και δυο τρεις οι οπαδοί.

Η εν λόγω εταιρία που εδρεύει σε διαµέρισµα της Έδεσσας εµφανίζει ως ιδρυτικά µέλη µια µεσόκοπη κυρία, έναν συνταξιούχο δηµοτικό υπάλληλο και έναν γνωστό και µη εξαιρετέο από το Λουτράκι και πρόσφατα εξέδωσε και ένα µπακαλοτέφτερο 50 σελίδων, υπό τον τίτλο «το µήνυµα του Ντόπιου» για τα 100 χρόνια από την προσάρτηση της Μακεδονίας.

Την χρονιά δηλαδή που όλος ο Ελληνισµός γιορτάζει και τιµά τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αυτή η «παρέα των τριών-τεσσάρων» θεωρεί ότι «η Μακεδονία δεν απελευθερώθηκε» αλλά «προσαρτήθηκε βιαίως στον Ελλαδικό χώρο»! Μάλιστα στο εξώφυλλο αναφέρει και τον τόπο έκδοσης µε την ονοµασία «Βόντεν 2012».

Οι δράστες του ανιστόρητου και ανακριβούς αυτού βιβλίου είναι γνωστοί κι εµείς δεν αναφέρουµε ονόµατα και δεν βγάζουµε φωτογραφίες που και διαθέτουµε και δικαίωµα έχουµε να το κάνουµε, για ευνόητους λόγους.

Βέβαια, οι ευνόητοι λόγοι είναι υπέρ αυτών, διότι δεν θέλουµε να τους εκθέσουµε περισσότερο και στο κάτω κάτω ο καθένας είναι ελεύθερος να γράφει, να πιστεύει και να λέει ότι θέλει. Κάποιον απ’ αυτούς τους συµπαθούντες µάλιστα τους στηρίξαµε παλαιότερα, όταν στο πανεπιστήµιο που φοιτούσε η κορούλα του κάποιοι θέλησαν να της δηµιουργήσουν πρόβληµα και βέβαια δεν είµαστε υπέρ του «οι αµαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα».

Εν πάση περιπτώσει, το έντυπο αυτό που κυκλοφόρησε αναφέρεται «στην καταπίεση µας από το Ελληνικό κράτος, που δεν µας αφήνει και δη τους Μακεδόνες, που δεν επιτρέπεται να µιλάνε και να τραγουδάνε» και διάφορες άλλες τέτοιες παπαριές και φαίνεται ότι οι συντάκτες του εντύπου νοµίζουν ότι ζούνε στο 1936. Και µιλάµε και τραγουδάµε, αλλά άλλο το γλέντι και το τραγούδι µας κι άλλοι οι Αµπελειές που πήγαν, έχοντας απόλυτα το γνώθι σ’ αυτόν, σε εκδήλωση στη Βουλγαρία.

Εγώ ο ίδιος, προσφυγικής καταγωγής, που δεν ξεχωρίζω και δεν διαχωρίζω, έγραψα παλαιότερα για ένα συµβάν στο Βελλίδειο, σε µουσικοχορευτική παραδοσιακή εκδήλωση, όπου βγήκε το βλάχικο συγκρότηµα και χόρεψε και τραγούδησε τα ελληνικότατα τραγούδια και την βλάχικη χαρακτηριστική πανέµορφη πολυφωνία.

Βγήκαν και τα ποντιακά συγκροτήματα χόρεψαν και τραγούδησαν και το «αντεντσ’ επαραπέτανεν» είπαν και το «εκάεν και το Τσάµπασιν» και το «βαχ Λεµόνα» και άλλα πολλά. Βγήκε και ένα συγκρότηµα από τον Σοχό και την περιοχή της Θεσσαλονίκης και χόρεψε και το «σάρενι τσουράπκι» και άλλους χορούς, αλλά από φωνή µούγκα στη στρούγκα…

Απλά διότι τότε δεν γνώριζαν τα λόγια. Κι απ’ το να προβάλουνε αυτά τα τοπικά τραγούδια, που µιλάνε για αγάπη και έρωτα και γενικά την φωνητική κουλτούρα που έχει ο τόπος, κάποιοι άρχισαν να τραγουδάνε σωβινιστικά τραγούδια των Σκοπίων και νοµίζουν ότι κάνουν αντίσταση!

Και βγαίνει το προαναφερθέν έντυπο και μιλάει για καταπίεση, διότι θεωρεί ότι θα έπρεπε να τραγουδάμε τις μαλακίες που λένε οι πρώην οχρανίτες, που μετέπειτα έγιναν αναγκαστικά επ’ ολίγον κομμουνιστές, μέχρι που τους αποκήρυξε και το ΚΚΕ και θεωρούν καταπίεση επειδή θα έπρεπε τα παιδιά µας να τραγουδάνε τραγούδια που λένε «πότε θα δούµε τα κύµατα του Αιγαίου» και «Μάϊκο Μακεντόνια, πότε θα ελευθερωθείς» και «φύσα Βαρδάρη και στείλε αέρα λευθεριάς στη Solun»!!!

Το εν λόγω έντυπο, που τη σύνταξη την έχει κάνει κάποιος Τράϊκο Πάσκοφ, µπορείτε να το προµηθευτείτε και βέβαια µετά να σκουπίσετε τον κώλο σας, διότι λέει µαλακίες και έχει ηλεκτρονική διεύθυνση www.edessavoden.gr και η οικεία-γραφείο βρίσκεται στην οδό Ζαφειράκη 16 στην Έδεσσα.

Όσον αφορά ότι είναι ανάξιον λόγου και του κώλου, όπως προανέφερα, είναι µία από τις σπάνιες φορές που αναφέροµε έτσι για κάποιο έντυπο, αλλά όντως είναι τεχνηέντως ανόητο και απευθύνεται σε ανόητους ή σε κάποιους που δεν ξέρουν ντίπ για ντίπ ιστορία και γεγονότα. Έχω διαβάσει κι άλλα έντυπα και βιβλία µε παρόµοια θέµατα, αλλά ακόµη κι αν δεν συµφωνώ σε πολλά από τα γραφόµενα τους, αναγνωρίζω τα σωστά και εκτιµώ τους συγγραφείς.


Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο για Γράµµο και Βίτσι, που αναφέρεται στον εµφύλιο, γραµµένο από τον Ταγµατάρχη του ∆ΣΕ ο οποίος ζει στα Σκόπια, τον εκ Καστοριάς Αργύρη Κοβάτση ή Αργύρη ∆ηµητρίου. Βιβλίο άξιο συγχαρητηρίων, όπως και πολλά ακόµη.

Αλλά αυτό το «µήνυµα του ντόπιου» µάλλον θα πρέπει να απασχολήσει και τους ανθρώπους των τεχνών και γραµµάτων και το ίδιο το κράτος.

Μάλιστα, κάποιος ντόπιος Εδεσσαίος που το διάβασε, και ο οποίος ψιλο-ουρανοτοξίζει και λίγο, µου δήλωσε ότι όντως πρόκειται για ένα ανόητο έντυπο, που µήτε την προπαγάνδα για την οποία εξεδόθη δεν µπορεί να κάνει.

Κάποιος άλλος όµως που το διανέµει, είναι ένας από τους πρώτους προπαγανδιστές εν έτη 1988, που αρχικά έγλυφε το Πα.Σο.Κ. και όταν δεν του έγινε το κέφι γι’ αυτό που ζητούσε και έπεσε έξω επιχειρηµατικά, αίφνης θυµήθηκε ότι…καταπιέζεται και τον έδιωξαν και από το Ουράνιο Τόξο, όπως διωγµένοι είναι και οι κατασκευαστές του προαναφερθέντος βιβλίου.

Και µε το Ουράνιο Τόξο δεν συµφωνώ σε πολλά, αλλά δεν µπορώ να πω ηλίθους τους επικεφαλής της οργάνωσης. Είναι πανέξυπνοι και κάνουν αυτό που πιστεύουν και προσπαθούν για κάτι που τους εκφράζει, φανερά και καθαρά και υπό το φως του ηλίου.

Μου τη δίνουν όµως κάτι πουτανίτσες όπως π.χ. ο πρώην υπάλληλος του ∆ήµου, που είναι από τα ιδρυτικά µέλη του συλλόγου που εξέδωσε το βιβλίο αυτό και που θέλουνε να κάνουµε και φροντιστήριο γλώσσας. Ο εν λόγω κύριος, όταν τον είδα µέσα σε συνέδριο του Ουράνιου Τόξου που πήγα ως δηµοσιογράφος, εξεπλάγην τόσο και µου είπε «καλά ρε, κι εδώ µας βρήκες;». Αν έχεις κι εσύ και οι άλλοι τα παπάρια βγείτε από την αφάνεια και από τα σκοτάδια και διακηρύξτε τα πιστεύω σας, κι εγώ θα είµαι συµπαραστάτης, διότι είµαι υπέρµαχος του να λέµε και να είµαστε ότι νιώθουµε και όπως είπε κι ένας «µπορεί να µην συµφωνώ µ΄αυτά που λέτε, αλλά θα κάνω το παν να ακούγονται και να διαβάζονται τα όσα πιστεύετε και λέτε.

Όπως τότε, µε το περιβόητο Κυριλλικό αναγνωστικό, όπου ο τρελοντόκτορ το µοίραζε και το διένειµε κρυφίως και δεν το παραδεχόταν. Τέτοια πράγµατα λοιπόν κι ακόµη χειρότερα συµβαίνουν και περνούν απαρατήρητα και αδιάφορα από αδιάφορους ηγέτες και τρέχα εσύ Θεοδωρίδη Αντιπεριφερειάρχη και ∆ήµαρχε να εγκαινιάζετε µνηµεία ποντιακού ελληνισµού και να τιµάτε Άγρα και Μίγκα και να θεωρείτε ότι κάνατε το καθήκον σας, ενώ γύρω µας υπάρχουν πολλά πολλά καθίκια.

Άντε, φτάνει για σήµερα και από βδοµάδα εδώ θα είµαστε να τα ξαναπούµε και να δούµε τι γίνεται και µέχρι πότε θα έχουµε χαρτί να γράφουµε, διότι εκτός από το φαί και το ψωµί, όπως και το κρέας και το αλεύρι τα εισάγουµε, εισάγουµε και το χαρτί, εισαγωγής πράγµα είναι και καλοµελέτα κι έρχεται…

Μ.Κ.







Τρίτη, Ιουλίου 10, 2012

Σχέδιο "Φαιδώρα"


Συνωμοσιολογία; Ίσως! Αξίζει όμως τον κόπο να διαβαστεί...
ΔΕΕ

Σχέδιο "Φαιδώρα"

Στις 2 του Ιούνη 1988, ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς, με απόρρητο έγγραφό του προς τον τότε Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Γκάσπαρ Ουάϊνμπεργκερ, αναφερόταν στο γνωστό “σχέδιο Φαιδώρα”, με την διαβεβαίωση ότι αποτελούσε πλέον την “λυδία λίθο” για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία αφορούσαν την Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία, και την “τελική χάραξη” των συνόρων των κρατών της περιοχής της νότιας Βαλκανικής.

Το έγγραφο εκείνο με αριθμό πρωτόκολλου NA/SG-SECDEF/WASHDC/264/83 έλεγε τα εξής :
Συμφωνούμε απόλυτα με το μνημόνιο σας της 20ης Μαΐου 1988. Έστειλα τον προσωπικό μου βοηθό μου Van de Campen ο οποίος συζήτησε το θέμα με προσωπικότητες της Ελλάδας. Επεσήμαναν, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο Αιγαίο πέλαγος. Συμφωνούν για κοινή εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου με τους Τούρκους από το 1994 και μετά. Παράλληλα θα αναγκαστούν οι σημερινοί αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, να αποδεχθούν την δημιουργία Μακεδονικού κράτους σύμφωνα με το “Σχέδιο Φαιδώρα” υποτίθεται έναντι της συγκεκριμένης πρότασης συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου Πελάγους.
Ήδη ενημέρωσα τους συμμάχους και συμφωνούν όλοι με το σχέδιο. Τους παρακάλεσα να βοηθήσουν μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης να δοθεί έκταση στο ζήτημα αυτό σαν ειδησεογραφία και πολιτικό σχόλιο.
Τελικά, η εφαρμογή του “Σχεδίου Φαιδώρα”, θα γίνει αφορμή για αλλαγή του πολιτικού χάρτη της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτόν οι νέοι πολιτικοί ηγέτες θα είναι απαλλαγμένοι από τα φορτία των προβλημάτων των παλαιών.
Υπογραφή Γιόζεφ Λούνς,
Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Επιτελικό Σχέδιο Φαιδώρα:

Σήμερα ξανάρχομαι σε εκείνο το τόσο σημαντικό έγγραφο, για το οποίο ελάχιστα ενημερώθηκε ο μέσος Έλληνας πολίτης, εξ αιτίας κυρίως του πέπλου σιωπής με το οποίο το σκέπασαν τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν τα λοφία και τις πολιτικές παγίδες που θα δημιουργούσαν συνέπειες στα συμφέροντά τους.
Είναι γνωστό ότι για την εφαρμογή του σχεδίου έχουν διατεθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες εκατομμύρια δολάρια, για την αγορά του τύπου και την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την αποδοχή του από την ελληνική κοινή γνώμη.
Η εφαρμογή του σχεδίου, αρχικά, είχε ανατεθεί σε μια ομάδα “νατοϊκών” διπλωματών της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις κλειδιά της διοίκησης, με μοναδικό στόχο την παραπληροφόρηση και δημιουργία συνθηκών ανασφάλειας για τις λαϊκές μάζες, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει αποδεκτό κάτω από παρόμοιες συνθήκες το σχέδιο και η εφαρμογή του.
Για τον πολιτικό παρατηρητή, το σχέδιο εφαρμογής και παρουσίασης της όλης επιχείρησης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μοναδικό.
Τα Βραβεία Ιππεχτσί, οι δημοσιογράφοι του Αιγαίου, τα γνωστά δημοσιογραφικά συνέδρια της Σαμοθράκης, από κοινού με ένα τόνο χρήματα για την αγορά της πένας μελών τουδημοσιογραφικού κατεστημένου της Αθήνας με σκοπό την παραπληροφόρηση των πολιτών. Tα εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν στην διάθεση της ηγεσίας των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας και τέλος από κοινού και χάρις στις μεγάλες σεισμικές καταστροφές της Κωνσταντινούπολης και τις αντίστοιχες στην ελληνική χερσόνησο (ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΕΣ…), δημιούργησαν ένα μοναδικά ευνοϊκό περιβάλλον για την προώθηση των σχεδίων και την τελική παρουσίαση και εφαρμογή του.
Αυτός ήταν ο λόγος, εξ άλλου, που συμφωνήθηκε να δοθούν στην Αθήνα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, προκειμένου να πεισθούν οι Έλληνες πολίτες για τις ικανότητες της πολιτικής τους ηγεσίας και το πετυχημένο πρόγραμμα των ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων της Ελλάδας.
Όλα αυτά βέβαια πραγματοποιήθηκαν ύστερα από σχετικές εισηγήσεις του τότε αρχηγού της σοσιαλιστικής παράταξης της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου, o οποίος επέμεινε στο αίτημά του αυτό. Προκειμένου δε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση έναντι της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, ζήτησε προηγουμένως διαβεβαιώσεις για την παράλληλη συμφωνία του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, και την εγγύηση των δύο ενδιαφερομένων μερών ότι σε περίπτωση διάσπασης διαφωνούντων στελεχών των μηχανισμών των δύο πολιτικών κομμάτων και της δημιουργίας νέων πολιτικών κινήσεων, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το ΝΑΤΟ θα φρόντιζαν για την “ πολιτική εξαφάνιση των διασπαστών.”
Ακόμα, την συμφωνία θα έπρεπε να συνοδεύει και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο σύμφωνα με τον Μητσοτάκη θα έπρεπε να διατεθεί στα “βασικά στελέχη των δύο κομμάτων”, προκειμένου να “πεισθούν” να υποστηρίξουν το σχέδιο. Κάθε υπουργός ή και κομματικό στέλεχος που τυχόν θα διαφωνούσε, θα έπρεπε να αποβληθεί από το κόμμα στο οποίο ανήκε, ώστε να πάψουν αμέσως οι διάφορες αντιπολιτευόμενες φωνές και κινήσεις.
Για την εφαρμογή των συμφωνημένων θα ήταν υπεύθυνοι και οι τρεις καθιερωμένοι ηγέτες της Ελλάδας, οι οποίοι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Ουάσιγκτον δεν επρόκειτο να δεχθούν ή και να ενθαρρύνουν οποιαδήποτε διασπαστική κίνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, (Πρόεδρος), ήταν εκείνος που έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της διαδοχής στην ηγεσία των δύο μεγάλων κομμάτων. Την πρόταση υποστήριξαν και οι άλλοι δύο κομματάρχες, οι οποίοι με την σειρά τους επέμειναν να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθηθούν οι διάδοχοί τους προκειμένου να αναλάβουν την ηγεσία των κομματικών παρατάξεων στις οποίες ανήκουν. Έτσι αποφασίστηκε ότι από πλευράς Καραμανλή επρόκειτο να προωθηθεί ο ανιψιός από αδελφό, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, από την πλευρά Ανδρέα ο γιος του Γιώργος, και από εκείνην του Μητσοτάκη ο γαμβρός και η κόρη του, την οποία προόριζε για πολιτική σταδιοδρομία.
Σχετικά με την προεργασία του σχεδίου αποφασίστηκε, ύστερα από σχετική πρόταση του Ανδρέα υπευθυνότητα να δοθεί στο Γιώργο, ο οποίος ήδη ήταν ενεργός στην πολιτική σκηνή. Το σχέδιο αρχικά προέβλεπε την “ρύθμιση των εκκρεμοτήτων” μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μέχρι το 1998. Μεταξύ των εκκρεμοτήτων αναφερόταν το πολιτικό καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η δημιουργία δύο διοικητικών καντονίων κάτω από κάποιο σύστημα ελαφράς ομοσπονδίας για την Κύπρο, η οικονομική μεταφορά αρχικά και αργότερα και η διοικητική της Δυτικής Θράκης και η συνένωσή της με τηνΑνατολική.
Και τέλος η δημιουργία “Μακεδονικού κράτους” αρχικά με πυρήνα την περιοχή των Σκοπίων, με την αργότερη συμμετοχή και της περιοχής που ανήκε διοικητικά στην Ελλάδα. Η κωδική ονομασία του σχεδίου ήταν “Φαιδώρα”, η ευθύνη για την “προετοιμασία” της κοινής γνώμης της Ελλάδας και Τουρκίας δόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου από την πλευρά των Αθηνών, και του Ισμαήλ Τζέμ, ενός νεαρού Τούρκου δημοσιογράφου τον οποίο εμπιστευόταν απόλυτα η Ουάσιγκτον, για την πλευρά της Άγκυρας. Οι δύο νεαροί ηγέτες έλαβαν εντολή να δημιουργήσουν “προσωπική φιλία”. Τα έξοδα για την προετοιμασία και εφαρμογή του σχεδίου ανέλαβαν να καλύψουν η ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον, ο ΟΗΕ, και κατά ένα μικρό μέρος η Αθήνα και Άγκυρα.
Η πρακτική εφαρμογή του σχεδίου αποφασίστηκε να αφεθεί στην φροντίδα ενός αριθμού διπλωματών των Αθηνών και της Άγκυρας, της εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ.
Οι διπλωμάτες αυτοί με τον καιρό απέκτησαν τόση δύναμη, ώστε να χαράζουν την επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης των Αθηνών, άπαξ και η Άγκυρα συνέχισε να τελεί υπό τον έλεγχο και την αποδοχή των στρατηγών .
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ο Γιώργος έβαλε αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο προετοιμασίας της κοινής γνώμης με τον προσεταιρισμό των πιο γνωστών δημοσιογράφων των Αθηνών. Μεταξύ των πρώτων κινήσεών του αναφέρεται η δημιουργία των “ Δημοσιογράφων του Αιγαίου”, τα δημοσιογραφικά συνέδρια της Σαμοθράκης, η δαπάνη διοργάνωσης των οποίων αρχικά δόθηκε στην Νομαρχία της περιοχής, για τον φόβο διαφυγής του μυστικού και το πολιτικό τίμημα που θα είχε κάτι παρόμοιο πάνω στα δύο πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.

“Βραβεία Ιππεκτσί”
Σε μια θεαματική κίνηση “Καλής θέλησης” των υπευθύνων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, δημιουργήθηκε η επιτροπή βραβείων της “Έλληνο-Τουρκικής φιλίας Ιπεκτσι”. Στην μνήμη, δήθεν, ενός Τούρκου δημοσιογράφου εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από αντιδραστικά αντιδικτατορικά στοιχεία στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Για την τάξη και μόνον θα ήθελα να προσθέσω στο σημείο αυτό ότι ο Ιππεκτσί ήταν ο πρώτος που έφερε με την αρθρογραφία του θέμα Ανατολικού Αιγαίου και τα δικαιώματα της Τουρκίας πάνω στα νησιά της περιοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ιππεκτσί έχαιρε της εμπιστοσύνης των στρατηγών της Άγκυρας, μέχρις την ημέρα του θανάτου του. Αποτελεί δε καθαρή ειρωνεία το γεγονός ότι οι στρατηγοί της Άγκυρας ζήτησαν τα βραβεία να πάρουν το όνομα του “ντονμέ” Ιππεκτσί,( εβραίος ο οποίος ασπάσθηκε το Ισλάμ), η δε Αθήνα το δέχθηκε.
Έτσι σχηματίσθηκε μια ομάδα από έμπιστους ακαδημαϊκούς από τις δύο πλευρές, οι οποίοι κάθε χρόνο θα έδιναν βραβείο σε άτομα που εργάσθηκαν για την προώθηση της υπόθεσης της “Έλληνο-Τουρκικής Φιλίας”.
Ένα από τα μέλη της επιτροπής των βραβείων Ιππεκτσί, είναι και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης γνωστός από τις δηλώσεις του ότι “η Τουρκία θα πρέπει τελικά να αποφασίσει να διαθέσει εκατό χιλιάδες στρατιώτες της νεκρούς, προκειμένου να καταλάβει την Ελλάδα και να τελειώσει αυτός ο πονοκέφαλος μια και για πάντα”.
Όπως ήταν επόμενο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η επιτροπή των βραβείων ήταν το γεγονός ότι κανένας σοβαρός παράγοντας της Αθήνας δεν δέχθηκε να “τιμηθεί” με το βραβείο.
Για τον λόγο αυτό λοιπόν, αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν μεταξύ των αποδεχτών των βραβείων και να τιμηθούν Έλληνες και Τούρκοι πολιτικοί.
Μεταξύ των πρώτων που δέχθηκαν την “τιμή”, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ισμαήλ Τζέμ. Παράλληλα άρχισε μια εκστρατεία στρατολόγησης ατόμων της διασποράς για την απονομή των βραβείων, άπαξ και στο εσωτερικό των δύο χωρών δεν υπήρξαν πολλοί εκείνοι που έτρεξαν να “τιμηθούν”.
Σαν παράδειγμα της αστειότητας του θεσμού θα ήθελα να αναφέρω την περίπτωση του Γιώργου Ανδρεάδη, από την Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Ανδρεάδης, είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης με καταγωγή από τον Πόντο.
Στην προσπάθεια του να ενημερώσει τον Έλληνα αναγνώστη και όχι μόνον, άρχισε την συγγραφή μιας σειράς βιβλίων γύρω από την γενοκτονία, τα βάσανα και τις καταδιώξεις που υπέστησαν οι Πόντιοι πατέρες του, από το απάνθρωπο Κεμαλικό καθεστώς. Προκειμένου να προωθήσει τα βιβλία του ο συγγραφέας επισκέφθηκε αρκετές φορές την Τουρκία και ιδιαίτερα τον Πόντο, όπου προσπαθούσε να ενθαρρύνει το κοινό να αγοράσει τα βιβλία του, ένας αριθμός των οποίων είχαν τυπωθεί και στην τουρκική γλώσσα.
Αρχικά όταν του έγινε η πρόταση για το βραβείο, ο συγγραφέας την δέχθηκε με χαρά και ενθουσιασμό. “Προσωπικά πάντοτε πίστεψα και πιστεύω στην Ελληνο-Τουρκική φιλία”, μου δήλωσε σε κάποια συνάντησή μας ο Γιώργος.
Δεν πέρασαν ωστόσο μερικές εβδομάδες από την ημέρα εκείνη, όταν ένα πρωινό ο Γιώργος Ανδρεάδης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ενημέρωσε ότι είχε συλληφθεί στην Τουρκία και ότι τον κρατούσαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να τον απελάσουν.
Πράγμα που τελικά έγινε, αφού προηγουμένως οι αρχές ασφαλείας της Τουρκίας χαρακτήρισαν τον βραβευμένο «εργάτη της Έλληνό-Τουρκικής φιλίας”, ανεπιθύμητο άτομο, και τον προειδοποίησαν να μην τολμήσει να ξαναγυρίσει πίσω.

Πολιτική Εθνικής Μειοδοσίας
Έκανα όλη αυτή την εισήγηση επειδή πίστεψα στην ανάγκη της απρόσκοπτης ενημέρωσης του αναγνώστη της επιθεώρησης “Πατρίδες”.
Στο σημείο δε αυτό ας μου επιτραπεί να επανέλθω στην αρχική μου θεματολογία.
Σύμφωνα με ότι μπορώ να γνωρίζω, οι τρεις Έλληνες πολιτικοί αποφάσισαν να αποκαλύψουν την μυστική συμφωνία, μόνον σε συνεργάτες της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, προκειμένου να ξεπεραστούν πιθανές πολιτικές συνέπειες Και το πολιτικό κόστος, από την αντίδραση των λαϊκών τάξεων, των ψηφοφόρων τους.
Κάθε πολιτικός αρχηγός από την δική του πλευρά κάλεσε τα πιο έμπιστα στελέχη του κόμματος του και εξήγησε τι συμβαίνει. Με την υπόσχεση μάλιστα της αναμενόμενης άφιξης του χρηματικού ποσού βοηθείας που είχε συμφωνηθεί να εκχωρηθεί κατόρθωσε άνετα να αποσπάσει την υπόσχεση της συνεργασίας τους.
Το κακό είναι ότι την εποχή εκείνη ΥπΕξ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ενημερώσει, λόγω του ότι δεν του είχε εμπιστοσύνη εξ αιτίας των εθνικιστικών του αισθημάτων.
Η παράληψη όμως αυτή του ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης έγινε αιτία της πρώτης διάσπασης και αποχώρησης από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος περηφανεύεται ότι στην οικογένεια του υπάρχουν και Μακεδονομάχοι αγωνιστές.
Όταν λοιπόν ο ΥπΕξ αρνήθηκε να δεχθεί τις προτάσεις του συμβουλίου των αρχηγών για την χάραξη εξωτερικής πολιτικής και διαφώνησε με την ιδέα αποδοχής δημιουργίας Μακεδονικού κράτους, λέγεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προεδρεύων του συμβουλίου, απέπεμψε τον διαφωνούντα Σαμαρά και στην συνέχεια ζήτησε από τον πρωθυπουργό να του αφαιρέσει τις ευθύνες του Υπουργού Εξωτερικών, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αποδοχής δημιουργίας “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.
Ήταν μια δραματική εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, η οποία όμως βοήθησε στην καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος και την δημιουργία των συνθηκών που γνωρίζουμε σήμερα.
Από την άλλη πλευρά στη κεντροαριστερή πολιτική παράταξη, ο αρχηγός του κόμματος ενημέρωσε και έλαβε διαβεβαιώσεις συμφωνίας, από έναν αριθμό έμπιστων συνεργατών του, μεταξύ αυτών αναφέρεται και το όνομα του αργότερα Υπουργού Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ και σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ακολούθησε η εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου, στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νέος πρόεδρος ουδέποτε ενημερώθηκε πάνω στις λεπτομέρειες των πολιτικών παρασκηνίων, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε επέτρεψε να γίνει συζήτηση για παραχώρηση εδαφών προς οποιαδήποτε πλευρά των συνόρων της Ελλάδας.
Κάτω από αυτές τις πολιτικές διαμορφώσεις, η μεν Αθήνα ισχυριζόταν “τεχνικό πρόβλημα” για την εφαρμογή του σχεδίου “Φαιδώρα”, η δε Άγκυρα άρχισε να γίνεται απαιτητική και να προκαλεί καθημερινά, καθώς πίστεψε ότι η Αθήνα συνεχίζει να παίζει πολιτικά παιγνίδια σε βάρος της.
Το κακό είναι ότι το έγγραφο Λουνς είχε σταλεί σε όλους τους συμμάχους της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, οι οποίοι είχαν πεισθεί για την απόλυτη συμφωνία του πολιτικού κατεστημένου των Αθηνών. Έτσι όμως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ουάσιγκτον άρχισαν να εμφανίζονται νευρικοί έναντι των Κυβερνήσεων των Αθηνών, η δε Τουρκία άρχισε να κατηγορεί την Αθήνα για ασυνέπεια και να πιέζει για “δικαιώματα της”, τα οποία είχε εγγυηθεί την φορά αυτή το ΝΑΤΟ.
Τέλος, ακολούθησε το δημοψήφισμα και το ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού.
Για την Άγκυρα το αποτέλεσμα ερμηνεύτηκε ως η μεγαλύτερη ασυνέπεια και έλλειψη πολιτικού θάρρους από την Αθήνα και την Κύπρο. Από την στιγμή εκείνη άρχισε πλέον να απαιτεί και να προκαλεί ισχυριζόμενη ότι τελικά είναι αποφασισμένη να πάρει με την βία των όπλων ότι αρχικά συμφώνησε και αποδέχθηκε η Αθήνα. Έτσι άρχισε ένας πόλεμος νεύρων καθώς καθημερινά τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Άγκυρας άρχισαν να παραβιάζουν τον Ελληνικό εναέριο χώροπάνω από το Αιγαίο και να ενοχλούν ακόμα και το αεροπλάνο που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ενώ οι εικονικές αερομαχίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αεροπόρων κατάντησαν καθημερινή μονοτονία
Το σπουδαίο είναι ότι μετά το θάνατο των δύο πρωταγωνιστών εκείνης της συμφωνίας και την περιθωριοποίηση του τρίτου από το πολιτικό προσκήνιο των Αθηνών, την απομάκρυνση από την εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας του Κληρίδη, η “νεότερη γενιά” πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, δεν φάνηκε και πολύ εντυπωσιασμένη από τις απαιτήσεις της Τουρκίας και τις αξιώσεις της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ.
Μια λεπτομέρεια άσκησης πολιτικής με την οποία δεν φαίνεται να συμφωνεί η σημερινή κυβέρνηση της κεντροδεξιάς παράταξης, της οποίας ο ηγέτης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και υποσχέθηκε στον Λευκό Οίκο ότι θα “τιμήσει τα συμφωνημένα”.
Με τον τρόπο αυτό φθάσαμε στα σημερινά γεγονότα της πρότασης Μάθιου Νίμιτς, για την ονομασία της βόρειας μικρής δημοκρατίας των Σκοπίων ως “Δημοκρατία της “Makedonija-Scopje”, και την ταυτόχρονη αποδοχή της πρότασης από την Αθήνα και την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Η πρόταση, όπως ήταν επόμενο, ξεσήκωσε θύελλα λαϊκών διαμαρτυριών, τόσο μέσα στα σύνορα του Ελληνικού κράτους, όσο και μεταξύ των αποδήμων.
Χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν καθημερινά το υπουργείο εξωτερικών, την κυβέρνηση και τέλος τα μέλη του κοινοβουλίου της Ελλάδας, από κάθε γωνία της γης. “Και οι 300 στη Βουλή, θα είστε υπεύθυνοι απέναντι στην Ιστορία..”, γράφει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Γκατζούλης από την διασπορά, ενώ ο Χρίστος Σιδέρης από την Αθήνα λέει: “ Πουλάτε δύο εκατομμύρια Μακεδόνες για ποιό όμως λόγο; λες και η υπερηφάνεια ενός λαού είναι περιουσιακό σας στοιχείο προς πώληση..” και άλλοι πολλοί οι οποίοι ξαφνικά αισθάνθηκαν το αίσθημα της προδοσίας από εκείνους που με την ψήφο τους εμπιστεύτηκαν τις τύχες του ελεύθερου κράτους. Το Μακεδονικό, δυστυχώς, σήμερα βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο της ιστορίας, καθώς έχει ξεπουληθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας.
Έτσι τουλάχιστον θα πρέπει να ερμηνευθεί το μήνυμα του “ αφέντη και κουμπάρου του Ερντογάν”, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος διαμαρτύρεται για τα προβλήματα που κληροδοτεί η κυβέρνησή του από το παρελθόν και υπόσχεται να τα “ρυθμίσει”.
Από την δική του πλευρά ο “προσωπικός φίλος του Ισμαήλ Τζέμ”, Γιώργος Παπανδρέου, κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ενώ από τον δικό του “θρόνο”, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας “προτρέπει και παρακαλά” την ηγεσία των Σκοπίων να αποδεχθούν την πρόταση.
Παράλληλα το ίδιο διάστημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με δικές του δηλώσεις αναφέρει (για πρώτη φορά), ότι η “Ελλάδα και Τουρκία έχουν την βούληση για ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων”( Π.Ε. Ανατολή 10/04/05).
Ένα γεγονός το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει το έγγραφο Λούνς και να μας πείσει ότι η Μακεδονία, η Θράκη, η Κύπρος και το Αιγαίο, βρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο της ιστορίας τους, σήμερα κινδυνεύουν όσο ποτέ στο παρελθόν και έγιναν διαπραγματεύσιμα από την “νέα γενιά ηγετών” της Ελληνικής “Δημοκρατίας”.
Στις εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα διαμαρτυρίας της ελληνικής διασποράς και του εθνικού κέντρου, η Αθήνα απαντά με τον ξαναμωραμένο “παγκόσμιο ηγέτη του ΣΑE”, οποίος με δικό του μήνυμα τάσσεται ανοικτά υπέρ των θέσεων της κυβέρνησης Καραμανλή και ζητά από τους “υπηκόους του” να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Με τον τελευταίο, όμως, διαφωνεί ο αντιπρόεδρος του “υπέρτιμος και έξαρχος βορείου και νοτίου Αμερικής”, ο οποίος με δική του ανακοίνωση δηλώνει ότι τάσσεται συμπολεμιστής στο μέτωπο των Παν-μακεδονικών Ενώσεων και διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης των Αθηνών να γίνει αποδεχτή η προτεινόμενη ονομασία του Νίμιτς.
Και ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων του Κέντρου, θα συνεχίζει να ζει με την νιρβάνα του Ευρωπαίου, διατηρώντας την ψεύτικη αυτοπεποίθηση του πολιτικά ώριμου πολίτη, πάνω στην αδιαφορία και ανοχή της κινδυνεύει να διαπραχτεί το μεγαλύτερο έγκλημα εθνικής μειοδοσίας που γνώρισαν οι γενιές των Ελλήνων των ημερών μας.
Το ερώτημα όμως που δημιουργείται και πάλι είναι το εάν και κατά πόσον οι απόγονοι των δημιουργών του δημοκρατικού πολιτεύματος θα ανεχθούν την “δικτατορία” και το ξεπούλημα των μερικών, ή θα πιάσουν τους δρόμους με την απαίτηση της άμεσης παραίτησης της διεφθαρμένης και ξενόδουλης ηγεσίας η οποία τους επιβλήθηκε από τα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων ;
Σε μια περίοδο μάλιστα που οι καταπιεσμένοι λαοί της Ασίας, καθημερινά ξηλώνουν τα σκιάχτρα που τους κληροδότησε το πτωχευμένο καθεστώς των διεφθαρμένων “ηγετίσκων” του παρελθόντος.
Καιρός λοιπόν να πάρει ο Ελληνικός λαός τις τύχες του στα δικά του χέρια.
Θ.Σ.Σ.




Δευτέρα, Ιουλίου 09, 2012

Η τακτική του Νίκολα Γκρούεφσκι


Ένα ενδιαφέρον άρθρο από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΔΕΕ

Η τακτική του Νίκολα Γκρούεφσκι
Tης Δώρας Αντωνίου

Πιστός στην τακτική του να κόβει γέφυρες και συστηματικά να προπαγανδίζει εναντίον της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι έσπευσε, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, να δείξει ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στάση του και να προσέλθει ως ειλικρινής συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία. Αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης και πριν αυτή δώσει το στίγμα της με τις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Γκρούεφσκι προεξόφλησε ότι δεν υπάρχει προοπτική στις διαπραγματεύσεις.

Επικαλέσθηκε, δε, το πολιτικό παρελθόν του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για να διαπιστώσει ότι δεν περιμένει πολλά από αυτόν. Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εγκαλούσε την ελληνική πλευρά ότι αρνείται την επικοινωνία με την κυβέρνησή του, παρά τις συχνές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπαδήμου για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, αποδίδοντας στον τότε πρωθυπουργό τη φράση ότι το θέμα της ονομασίας δεν αποτελεί αντικείμενο της κυβέρνησής του, πρόταση που δεν ειπώθηκε ποτέ από τον κ. Παπαδήμο.

Και μόλις σχηματίσθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατηγόρησε την Ελλάδα για «πολιτική γενοκτονία» εναντίον της χώρας του, σπεύδοντας να φορτίσει αρνητικά το κλίμα και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ, στην οποία κατ’ εξοχήν απευθύνεται, να θεωρήσει την Αθήνα υπεύθυνη για την προδιαγραφόμενη –εκ της έκδηλης αδιαλλαξίας του– περαιτέρω στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει αναγάγει σε κανόνα της πολιτικής του κυριαρχίας στη γειτονική χώρα την απόδοση ευθυνών σε άλλους για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει. Ετσι, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο για το τρέχον εξάμηνο, το προηγούμενο διάστημα καλλιεργήθηκε στα Σκόπια συστηματικά η άποψη ότι η Λευκωσία, ως φιλικά διακείμενη προς την Αθήνα, δεν θα επιτρέψει να ανοίξει ο δρόμος της Ε.Ε. για την ΠΓΔΜ, ως εάν τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών διέπονται στη λειτουργία τους από λογική παρεΐστικων εξυπηρετήσεων.

Η τακτική του Νίκολα Γκρούεφσκι να επιρρίπτει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους πλην του εαυτού του και η συστηματική καλλιέργεια αλυτρωτισμού τον ενίσχυσαν πολιτικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτό φαίνεται να αλλάζει. Η αυξανόμενη διεθνής απομόνωση της ΠΓΔΜ και η επιδείνωση στην οικονομία αρχίζουν να επιδρούν στη δημοτικότητά του, που δείχνει να μειώνεται. Την ίδια στιγμή, γίνονται κινήσεις σχηματισμού ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού μετώπου, με τη συνεργασία του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και του προκατόχου του Νίκολα Γκρούεφσκι στο VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Ο τελευταίος, μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του κατηγόρησε τη σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας για πολιτική «αρχαιομακεδονοποίησης», καταγγέλλοντας πλαστογράφηση της ελληνικής ιστορίας και παραπληροφόρηση.

Η πίεση προς τον Νίκολα Γκρούεφσκι αυξάνεται. Μένει να φανεί εάν αυτό θα τον οδηγήσει σε αναθεώρηση και αναπροσανατολισμό της τακτικής του ή θα τον κάνει περισσότερο αδιάλλακτο.


 

Κυριακή, Ιουλίου 08, 2012

Παρέμβαση Καρασμάνη για τον Νομό Πέλλας


Συνάντηση Γ. Καρασμάνη με την ηγεσία
του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης



Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τον Υπουργό Αντώνη Μανιτάκη  και τον Υφυπουργό Μανούσο Βολουδάκη , είχε την Παρασκευή 29 Ιουνίου, ο Γιώργος Καρασμάνης.

Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η εγκύκλιος που η προκάτοχος υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, είχε στείλει προς Γενικούς Γραμματείς αποκεντρωμένης διοίκησης, προκειμένου να καθορίσουν τις περιοχές που θα χαρακτηριστούν παραμεθόριες και προβληματικές.

Ο Γιώργος Καρασμάνης, παρουσίασε όλα τα στοιχεία, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν, η απόφαση ενός Γενικού Γραμματέα, να καθορίζει τον χαρακτηρισμό ή όχι μιας περιοχής ως παραμεθορίου και προβληματικής. Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι, ουδείς και σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να αποχαρακτηρίσει τον Νομό Πέλλας, ο οποίος ΟΜΟΦΩΝΑ και από την Επιτροπή Περιφερειών και από την Ολομέλεια της Βουλής, έχει χαρακτηριστεί ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ.

Στην ίδια συνάντηση, ο Γιώργος Καρασμάνης υπενθύμισε την «κόκκινη γραμμή»  που έχουν θέσει και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού σχήματος, σε ό,τι αφορά παραπέρα μειώσεις, μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Ο Υπουργός, δήλωσε στον Γιώργο Καρασμάνη ότι ενημερώνεται πρώτη φορά επί του θέματος, τον διαβεβαίωσε ότι θα μελετήσει τα στοιχεία που του παρέδωσε ο Βουλευτής και, τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει αμέσως μετά τις προγραμματικές  δηλώσεις της Κυβέρνησης.      


Σάββατο, Ιουλίου 07, 2012

Μηδενική ανοχή στο έγκλημα!


Με τον Φαΰλο Κρανιδιώτη έχω διαφωνήσει αρκετές φορές και με τις τοποθετήσεις του σε ζητήματα πολιτικής και με όσα γράφει. Το κείμενο όμως που ακολουθεί και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το προσυπογράφω με τα δύο μου χέρια! Ελπίζω ο Πρωθυπουργός αυτήν την φορά να τον ακούσει...
ΔΕΕ
Μηδενική ανοχή στο έγκλημα

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Δεν φτάνει η φτώχεια, η ανεργία, το γυαλιστερό κι ανοξείδωτο Τευτονικό Μνημόνιο. Δεν φτάνει η αγωνία για το μέλλον. Οι απλοί άνθρωποι έχουν κι άλλο βραχνά.
Όσο πιο λαϊκή η γειτονιά τους, όσο πιο μακριά από το «χρυσό τρίγωνο» Συντάγματος, Πλατείας Κολωνακίου, Αμπελοκήπων ή από τα βόρεια προάστια ή την Γλυφάδα και τα λοιπά καλά φυλασσόμενα «κάστρα» των αστών, αληθινών ή δήθεν, τόσο πιο μαύρη η καθημερινή μοίρα τους. Έχουν και τους κοινωνικούς λύκους από πάνω.Η εισβολή ενόπλων συμμοριών σε βίλες και πολυτελείς μεζονέτες, αποτελεί εξαιρετικό «μηντιακό» γεγονός. Στήνονται λινκ και φρικιούν οι ρεπόρτερ με το μαρκούτσι για το φοβερό γεγονός, πχ στην Κηφισιά. Την ίδια ώρα βέβαια, ποικίλης προελεύσεως κατσαπλιάδες, κάνουν το ίδιο αλλά χωρίς ίχνος γκλαμουριάς σε συνοικίες και χωριά. Εκεί που ζει η πλέμπα, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι εργάτες, οι μικροϋπάλληλοι και επαγγελματίες. Τα πλάνα δεν θα δείχνουν πρασιές, πισίνες, αυτόματες γκαραζόπορτες και το παραβιασμένο παράθυρο του play room. Οι χαμοκέλες, τα υπόγεια, τα μικρά διαμερίσματα των πολυκατοικιών της αντιπαροχής και τα αυθαίρετα των συνοικιών που σκαρφαλώνουν στα βουνά του λεκανοπεδίου ή τα χωριατόσπιτα, δεν γράφουν ωραία στην κάμερα. Γιαγιάδες και παππούδες ληστεύονται, βασανίζονται δεμένοι μέχρι θανάτου με καλώδια, για να ομολογήσουν που βρίσκονται τα λεφτά που δεν έχουν. Ο κατσαπλιάς φονιάς δεν ξέρει ότι πριν από αυτόν πέρασε ο Παπακωνσταντίνου, ο ποδηλάτης από τη Μινεσότα και η Τρόικα.Άνθρωποι που έζησαν μια ζωή στενεμένη από την ανέχεια αλλά αξιοπρεπείς, έχουν το πιο τραγικό και αναξιοπρεπές τέλος από τα χέρια λαθρομεταναστών αλητών ή «κοινοτικών» βαλκάνιων, που κάνουν εγκληματικό τουρισμό. Έρχονται πχ από τη Ρουμανία για μερικές εβδομάδες και μετά φορτώνουν τα πλιάτσικα και γυρίζουν στην πατρίδα τους. Πως λέμε εποχιακή εργασία; Εποχιακή ληστεία, διάρρηξη κλπ. Ο Τσάρος, ξέρετε, έλεγε αστειευόμενος «οι Ρουμάνοι δεν είναι εθνικότητα, είναι επάγγελμα». Άδικη γενίκευση, για μια χώρα, ένα λαό, που κάποτε είχε αξιόλογη αστική τάξη και πνευματική ζωή, όμως σήμερα κάνει εξαγωγή δεινών διαρρηκτών και ληστών. Μερικούς, τους πιο αδίστακτους, τους ηρωοποίησαν τα ημέτερα βοθροκάναλα. Ορδές ρουμανόγυφτων περιφέρονται, όπως και κάθε καρυδιάς καρύδι από την Βουλγαρία, την πρώην ΕΣΣΔ, την Ασία και την Αφρική. Λαθρεμπόριο, μαστροπεία, επαιτεία, κλοπές, διαρρήξεις, φόνοι, ναρκεμπόριο. Πλήρης η γκάμα του Ποινικού Κώδικα και πολυεθνική η σύνθεση των δραστών.Όπως και ημέτεροι ελληνότατοι, γύφτοι ή «μπαλαμοί», ξηλώνουν σχάρες υπονόμων, καλώδια και άλλο υλικό του ΟΣΕ, για να πουλήσουν το μέταλλο. Μαύροι λαθρέμποροι, πουλάνε λιανική για την Καμόρα μέσα στα Πανεπιστήμια, μπροστά σε νόμιμα μαγαζιά στην Ερμού κι αλλού. Όλη η χώρα γίνεται σιγά – σιγά ένα παζάρι για λαθραία, πόρνες, πρέζα. Βαριά οπλισμένες συμμορίες κάνουν ντου σε σπίτια και μαγαζιά. Πλέον δεν ληστεύονται τράπεζες, που έχουν διπλές ελεγχόμενες πόρτες αλλά κομμωτήρια, ταβέρνες, ψιλικατζίδικα, επαγγελματίες με τις γλίσχρες εισπράξεις τους, που συχνά αφήνουν ορφανά τα παιδιά τους.
Όλοι δικαιούνται προστασίας. Το ίδιο απεχθές το έγκλημα, είτε λαμβάνει χώρα στην Εκάλη, είτε στο Περιστέρι. Η ασφάλεια δεν είναι «δεξιό» ή «αριστερό» πράγμα. Είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι το πρώτιστο δικαίωμα των πολιτών, το θεμέλιο, η προϋπόθεση όλων των άλλων δικαιωμάτων τους, είτε ψηφίζουν ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή ή ότι άλλο. Ίσα πρέπει να παρέχεται σε όλους.
Αν δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη, τουρισμό, υγεία, παιδεία. Τίποτα.Ακούραστα λοιπόν θα το γράφουμε εδώ στη «Δημοκρατία». Η κυβέρνηση πρέπει τάχιστα να κερδίσει την μάχη στους δρόμους των πόλεων μας, στα χωριά και στις γειτονιές. Άλλωστε ήταν και προγραμματική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Όποιος απαλλάξει τους πολίτες από αυτό το βραχνά, θα προσφέρει ανυπολόγιστη εθνική υπηρεσία. Κυρίως στους πολλούς και αδύναμους. Αυτούς που δεν μπορούν να έχουν ιδιωτικούς φρουρούς, κάμερες, τρίμετρες μάντρες, ακριβά συστήματα ασφαλείας. Αυτούς που δεν ζουν σε κυριλέ γειτονιές υψηλής φύλαξης.
Βασική προϋπόθεση είναι η κοινή λογική. Δεν χρειάζεται καμιά φοβερή επανάσταση, απλά αυστηρή εφαρμογή των νόμων και πρακτικές πολιτικές.  Πρέπει να σαρωθεί όλη η χώρα. Να γίνεται αυστηρός έλεγχος σε μπλόκα, σε δρόμους, πλατείες, στα σύνορα. Αστυνομικές περιπολίες παντού. Η δουλειά της Αστυνομίας είναι κυρίως στους δρόμους, να φυλάνε τους πολίτες και την περιουσία τους, όχι να ξεροσταλιάζουν περιμένοντας επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους να τελειώσουν τα νταραβέρια και τις γκομενοδουλειές τους ή να ακολουθούν τις κυρίες τους στα ψώνια. Για ποιο λόγο πρέπει κάθε βουλευτής και κυβερνητικό στέλεχος να φυλάσσεται; Όλοι στόχοι είναι; Να αφαιρεθούν οι αστυνομικοί που είναι αποσπασμένοι σε επιχειρηματίες και μεγαλοδημοσιογράφους. Όλοι. Να περιοριστούν δραστικά οι φρουρές των πολιτικών. Αν μάθετε ποιοι φυλάσσονται εξόδοις της Πολιτείας, θα βαράτε το κεφάλι σας στον τοίχο. Κοινοί εκβιαστές του διαδικτύου και των λοιπών ΜΜΕ, κάνουν εχθρούς με την βρώμικη και κερδοφόρα δράση τους και μετά, όταν απειληθούν από θύματα τους ή από τους συνεργούς τους, όταν δεν τα βρουν στη μοιρασιά, το κράτος τους παρέχει και φύλαξη! Έχουν χρήμα, ας πληρώνουν μόνοι τους την ασφάλεια τους. Μπορούν. Να απελευθερωθούν χιλιάδες αστυνομικοί, που θα στελεχώσουν τις μάχιμες υπηρεσίες και τα Τμήματα στις συνοικίες και την επαρχία. Να βγουν στην πρώτη γραμμή, στους δρόμους και στις γειτονιές. Οι φτωχοί και αδύναμοι, που δεν πείραξαν ποτέ κανέναν, δικαιούνται προστασίας πολύ περισσότερο από τις καλοπληρωμένες «φιλιππινέζες» της διαπλοκής και των ΜΜΕ ή τους ίδιους τους «φεουδάρχες» της μεταπολιτευτικής παράγκας. Ας κόψουν την κόκα, ας πουλήσουν το κότερο, ας μην πηγαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο στην Μύκονο και θα τους περισσέψουν για ιδιωτική φρουρά. Θα ‘χουν και ρέστα, εκτός από καλύτερη υγεία…

Εφημ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σημ. ΔΕΕ: Οι επισημάνσεις είναι δικές μου.


Παρασκευή, Ιουλίου 06, 2012

Ροδακινοπαραγωγή: Ώρα μηδέν!


ΜΕ ΤΑ ΦΡΕΝΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ
ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΕΚΙΑ, «ΚΥΚΛΟΘΥΜΙΚΟΙ» ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ» ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

«Στα χαμένα μονοπάτια του μυαλού μου», λέει κάποιο σημείο σε ελληνικό τραγούδι και φαίνεται ότι τους στίχους του τραγουδιού αυτού βιώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας φέτος, καθώς βγαίνοντας από το χωράφι με την παραγωγή τους έτοιμη, δεν ξέρουν ούτε πού θα πουλήσουν, αλλά και ούτε πόσο θα πουλήσουν. Αυτή είναι η στυγνή σημερινή πραγματικότητα, που μπορεί κάποιος να πει ότι έχει φτάσει στα όρια της σήψης, αποτέλεσμα της πολιτικής προχειρότητας, των βραχυπρόθεσμων ψηφοθηρικών και όχι ουσιαστικών εξαγγελιών (που δεν έγιναν ποτέ μέτρα και δεν εφαρμόστηκαν), της έλλειψης πάγιας πολιτικής στις εξαγωγές και πάει λέγοντας. Σαν να μην φτάνουν αυτά, κάποιες ποικιλίες έχουν…εξαφανιστεί (ή αφανιστεί αν θέλετε, δεν είναι υπερβολή να το πούμε), καθώς νέες ποικιλίες έχουν πάρει τη θέση του ροδάκινου που είχε άλλη ποιότητα και άλλη ουσία στον καταναλωτή. «Έχει εξαφανιστεί ο γιαρμάς», λένε οι παραγωγοί με παράπονο, συμπληρώνοντας σχετικά πως «έχουν εμφανιστεί ποικιλίες πού δεν είναι όπως αυτές που βάζαμε, έχει εξαφανιστεί οι γηγενείς μας ποικιλίες».

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ (ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ)!
«Βγαίνει ο παραγωγός από το χωράφι και δεν ξέρει τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Εμφανίζονται “στέκια”, με εμπόρους άγνωστους, αμφιβόλους εγκυρότητας, που δεν ξέρουμε ποιοι είναι, από πού είναι, αν θα πληρώσουν, πόσο θα πληρώσουν. Πολλοί απ’ αυτούς κρύβονται, αλλάζουν στέκια κάθε μέρα, δημιουργούνται στέκια κάθε μέρα», σημείωσε στην ΠΕΛΛΑnews, περιγράφοντας την ανεξέλεγκτη, χωρίς κανένα έλεγχο και οργάνωση, κατάσταση που επικρατεί στην Πέλλα, ο Γραμματέας της ΠΑΣΥ Πέλλας και μέλος της Συντονιστικής Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας Παναγιώτης Γιώγας. Από την άλλη όμως, η κατάσταση με εμπόρους που διατηρούν μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες, δεν είναι καλύτερη και ίσως εξαιτίας τους αποκτούν «αξία» και «παίρνουν πόντους» τα ανεξέλεγκτα στέκια. Παραγωγοί με τους οποίους συνομιλήσαμε μας είπαν χαρακτηριστικά ότι «πάμε βάση του τι έχει προηγηθεί. Ακούμε ποιος έμπορος πληρώνει και πολλές φορές η τιμή γίνεται αποδεκτή ως έχει», ενώ σημείωσαν πως «είναι και κάποιοι που αλλάζουν συμφωνίες από τη μία στιγμή στην άλλη», διευκρινίζοντας ότι «τη μια μέρα παίρνουν προϊόν κανονικά και την άλλη στο ζητούν για χυμό. Αυτά δεν είναι σοβαρά, αλλά είσαι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αυτοί όμως που έχουν χάσει πλήρως την αξιοπιστία τους είναι οι Συνεταιρισμοί, διότι οι έμποροι που τους «δουλεύουν» πλέον έχουν να πληρώσουν παραγωγούς από πέρσι. Το ίδιο κάνουν και ορισμένοι έμποροι όμως όπως για παράδειγμα, σύμφωνα με παραγωγό, όπου πληρώθηκε φέτος τα περσινά και μάλιστα την στιγμή της παράδοσης της φετινής παραγωγής του! «Ελλαδάρα ομαδάρα», όπως βλέπετε!
Την ίδια στιγμή στην Ισπανία, το χνουδωτό ροδάκινο πωλείται 1.40 ευρώ, ενώ τα νεκταρίνια 1,50 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία οι τιμές είναι 0.10-0.15 λεπτά του ευρώ πιο κάτω, κρατώντας όμως το τριπλάσιο της τιμής επάνω, σε σχέση με τη Ελλάδα, που η εκμετάλλευση και ο παλιμπαιδισμός πάνε σύννεφο…Δηλαδή, η τιμή στην Ελλάδα, στη τιμημένη Πέλλα με τα τιμημένα στέκια (σε μια χώρα που θα εφαρμοζόταν το Μητρώο Εμπόρων και το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των Συνεταιρισμών, στην Ελλάδα του Μπασιάκου, του Κοντού, της Μπατζελή, του Σκανδαλίδη και άλλων απίθανων που πέρασαν σαν μηδενικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που όλοι αυτοί έχουν πάρει λουλουδάκια και είχαν θερμή υποδοχή από τους αγρότες-συνδικαλιστές της Πέλλας) η τιμή πάει ζόρι-ζόρι από 0.30 έως 0.32, άντε 0.35 για τους τυχερούς, αν το «αφεντικό» έχει κέφια ή τρελάθηκε! Στο Τσιμπουκτού λέτε να είναι χειρότερα;

ΠΑΝΤΩΣ ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ…
Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για ασφαλείς κρίσεις για την εφετινή παραγωγική περίοδο στο «χνουδωτό» ροδάκινο και το νεκταρίνι, ωστόσο χωρίς πρόβλημα διάθεσης «φεύγουν» για το εξωτερικό τα ελληνικά προϊόντα από τη Βέροια, κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στο paseges.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας και μέλος στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Χρήστος Αραφαηλίδης. Παρά την κακή διεθνή οικονομική συγκυρία και το παγωμένο κλίμα, άρα και ζήτηση στην εγχώρια αγορά, το ελληνικό συνεταιιριστικό ροδάκινο, το λεγόμενο «χνουδωτό» «φεύγει» για τις αγορές του εξωτερικού χωρίς προβλήματα. Για τιμές, 30-40% χαμηλότερες από πέρυσι», έκανε λόγο ο Μάκης Γεωργιάδης, διευθυντής του ΑΣ Βέροιας ‘Φρουτοπαραγωγή’, αισιοδοξώντας για καλύτερη συνέχεια. «Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή στον παραγωγό είναι 35-40 λεπτά, αναλόγως με την ποιότητα. Εφόσον μπορούμε να ακολουθήσουμε τις τιμές που απαιτούν οι πελάτες, δεν υπάρχει πρόβλημα διάθεσης», τόνισε. Στο νεκταρίνι οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα 5 λεπτών πάνω από τα συγκεκριμένα, προσθέτει ο κ. Αραφαηλίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά οι τιμές κυμάνθηκαν σ’ αυτά τα επίπεδα, ενώ πρόπερσι ήταν πιο αυξημένες.
Οι αυξημένες εξαγωγές ροδάκινων στην Πέλλα ανάγκασαν τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδη, να στείλει κατεπείγουσα επιστολή στο νέο υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Υποδομών, προκειμένου να χορηγηθούν επιπλέον διμερείς άδειες και άδειες τρίτων χωρών για τη μεταφορά νωπών αγροτικών προϊόντων. Όπως υποστηρίζει στην επιστολή του, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Πέλλα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ενώ, ειδικότερα, οι εξαγωγές ροδάκινων έχουν υπερτριπλασιαστεί από το 2010.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Τελωνείο Σκύδρας, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει έλλειψη διμερών αδειών σε φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία μεταφέρουν ελληνικά αγροτικά προϊόντα με προορισμό τη Ρωσία και για το λόγο αυτό ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ζητά την παρέμβαση του Υπουργού.



Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2012

Το μεγαλείο της Ελληνικής κουτοπονηριάς


Το μεγαλείο της Ελληνικής κουτοπονηριάς


Πριν κάποια χρόνια κάποιος αρμόδιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε διατυπώσει την απορία «Πως είναι δυνατόν σε μια χώρα 10 εκ. να έχουν επιμορφωθεί στις νέες τεχνολογίες 12 εκ». Η απάντηση είναι προφανής. Κάποιοι έφαγαν με χρυσά κουτάλια, αλλά κανένας δεν πλήρωσε τίποτα.

Σήμερα δυστυχώς επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με διαφορετικό – ομολογουμένως και πιο έξυπνο σενάριο (έχει ποικιλία η διαπλοκή της μάσας).
Με όχημα τον θεσμό των αμαρτωλών ΚΕΚ «Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης» (τα οποία θα πρέπει να μετονομαστούν μάλλον σε «Κέντρα Επαγγελματικής Κομπίνας»), μοιράζονται εκατομμύρια σε μερικές δεκάδες επιτήδειους ιδιοκτήτες ΚΕΚ (να σημειώσουμε πως τα ΚΕΚ είχαν χρησιμοποιηθεί και για τις εκπαιδεύσεις που έγιναν –στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000- μέσω ευρωπαϊκών επιμορφωτικών προγραμμάτων και είχαν αποδώσει τα μέγιστα στην εξασφάλιση ψήφων για τους πολιτικούς λόγω της πελατειακής σχέσης που είχε αναπτυχθεί, αφού μόνο με πολιτικό μέσον ήταν δυνατόν να εγκριθεί και να παρακολουθήσει κάποιος πολίτης ένα τέτοιο ευρωπαϊκό επιχορηγούμενο πρόγραμμα).
Διαβάστε την ιστορία που λαμβάνει χώρα στην Ξάνθη την οποία γνωρίζω πολύ καλά και μπορείτε κι εσείς από την πλευρά σας να φανταστείτε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη επικράτεια…
Στην Ξάνθη, λοιπόν, θα μοιραστούν Voucher εκπαίδευσης στους Υπολογιστές σε 687 δικαιούχους. Έχουμε λοιπόν 687Χ1200 (700 είναι η αμοιβή των ΚΕΚ για την παροχή εκπαίδευσης, όταν την ίδια στιγμή η ελεύθερη αγορά προσφέρει την ίδια εκπαίδευση με 200 – 300 €)
Δικαιούχοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι της ορεινής περιοχής του νομού Ξάνθης, οι γνωστοί Πομάκοι, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στερείται γνώσεων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλά και μεσήλικες (άνω των 40 ετών) μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι προφανώς θα χρησιμοποιήσουν το Power Point και την Access για να καταρτιστούν αναλόγως και να μπορέσουν να βρουν δουλειά!
Στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ Ξάνθης εξελίσσονται σκηνές άπειρου κάλλους, από αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν διακαώς να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να εισπράξουν το 500άρικο, αφού ποσώς τους ενδιαφέρει να μάθουν.

Τώρα, στο καυτό θέμα.Σε εκδότη εφημερίδας από την Ξάνθη παραχωρείται στο χωριό Κεσσάνη, απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Ξάνθης το Δημοτικό σχολείο που έκλεισε κι έτσι καταφέρνει εύκολα να αδειοδοτηθεί σαν ΚΕΚ. (Πληροφορίες μας αναφέρουν πως το σχολικό κτίριο ανακαινίσθηκε πριν να το κλείσουν!!! Λέτε να είναι απλή σύμπτωση ή το προετοίμαζαν για να δοθεί σε άρτια κατάσταση για εκμετάλλευση από ιδιώτη;)
Στην συνέχεια, ο ιδιώτης (εκδότης τοπικής εφημερίδας) εκμεταλλευόμενος το νόμο που επιτρέπει την ενοικίαση δομής ΚΕΚ (ο νόμος δεν προβλέπει μόνιμες εγκαταστάσεις, δηλαδή επιτρέπει ακόμη και σε αεριτζήδες να ασχοληθούν με την εκπαίδευση των ΚΕΚ), ζητά και του ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ το ΚΕΚ του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης στο οποίο προεδρεύει ο Δεσπότης. Έτσι ο ιδιώτης (εκδότης τοπικής εφημερίδας) του ΚΕΚ θα εισπράξει πάνω από 300000 € άκοπα και ανέξοδα, αφού –σύμφωνα με πληροφορίες μας- έχει κατορθώσει να μαζέψει ήδη τα 2/3 των επιδοτούμενων (ελέω ανυπαρξίας ανταγωνισμού!!!)
Παραδόξως, το Ψυχολογικό Κέντρο (που προσφέρει δωρεάν τις εγκαταστάσεις του στον εκδότη της τοπικής εφημερίδας για να λειτουργήσει το ΚΕΚ) αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ελλάς το μεγαλείο σου…
Η επιστολή αυτή θα μεταφραστεί και θα σταλεί σε αρμόδιους της ΤΡΟΙΚΑΣ
Αναγνώστης


Αφού παραλάβαμε την επιστολή του αναγνώστη και πριν την δημοσιοποιήσουμε, κάναμε κι εμείς από την πλευρά μας την δική μας έρευνα και διαπιστώσαμε όχι μόνο την αλήθεια των καταγγελλομένων, αλλά και την «εμπλοκή» της πρώην υπουργού Παιδείας, η οποία επέμεινε και πίεσε τον τότε υπουργό Εργασίας (κ. Κουτρουμάνη) για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος εκπαίδευσης αποκλειστικά από τα ΚΕΚ. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε πριν το Πάσχα, οι εγγραφές των ενδιαφερομένων είχαν αρχίσει από την Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα και λειτούργησαν μέχρι και προεκλογικά (θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως προεκλογικό «δόλωμα», εάν πίστευε πως οι πολιτικοί της Ελλάδας είναι διεφθαρμένοι). Γιατί, όμως, αυτή η επιμονή για την υλοποίηση του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος αποκλειστικά και μόνο από τα ΚΕΚ; Γιατί δεν επετράπη και η συμμετοχή των επιχειρηματιών ιδιωτών που διατηρούν μόνιμες εγκαταστάσεις; Μήπως επειδή στο παρελθόν υπήρξε αγαστή συνεργασία πολιτικών και ΚΕΚ, με τους εκπαιδευόμενους να εγκρίνονται μόνο μετά από «συστατική επιστολή» κάποιου πολιτικού γραφείου; Μήπως τα ΚΕΚ (που δεν διαθέτουν ούτε μόνιμες εγκαταστάσεις, ούτε σταθερό προσωπικό), διαθέτουν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης; Μήπως έχουν δίκιο κάποιες «κακές γλώσσες» που αναμιγνύουν πολιτικούς ως αφανείς ιδιοκτήτες ή μετόχους ΚΕΚ σε ολόκληρη την χώρα; Υπάρχει περίπτωση, άραγε, εάν γίνει έρευνα από το ΣΔΟΕ να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των ΚΕΚ όλης της Ελληνικής Επικράτειας;
Δυστυχώς και προφανώς, δεν θέλουμε να διορθωθούμε. Ευρισκόμενοι οικειοθελώς μέσα σε μία ζώσα διαπλοκή, βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματά της και θα συνεχίσουμε να τα βιώνουμε σε υπερθετικό βαθμό, επειδή εμμένουμε να ακολουθούμε πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες μπορεί να συνεισφέρουν τα μέγιστα σε ελάχιστους, αλλά κατορθώνουν να γίνονται καταστροφικές για τους υπόλοιπους.
Όταν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ως κράτος υγιείς δομές για την επιχειρηματικότητα, όταν θα μπορέσουμε να ορίσουμε κανόνες τους οποίους θα ακολουθούμε απαρέγκλιτα, τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να αναδείξουμε το Ελληνικό πνεύμα και την επιχειρηματικότητα.
Μέχρι τότε όμως, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να προσπαθούμε να γίνουμε αυτό που σήμερα δεν είμαστε. Νομιμόφρονες όχι ως προς τον τύπο, αλλά ως προς την ουσία του νόμου. Κι αυτό επειδή οτιδήποτε νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό, από τη στιγμή που εμπλέκονται άνθρωποι στην δημιουργία του νόμου.
Κωνσταντίνος

http://kostasxan.blogspot.gr/

Κυριακή, Ιουλίου 01, 2012

Κατορθώματα σκοπιανολάγνων


Πέσαν οι μάσκες!
Αποκαλύψεις της εφημερίδας Pellanews

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΒΟΝΤΕΝ(!!!) 2012 ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ (sic) 
ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ενώ άπασα η επικράτεια και δη η Μακεδονία και βέβαια και ο Νομός μας ετοιμάζονται για χαρές και πανηγύρια και εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η Μακεδονία συνεχίζει να είναι «σκλαβωμένη» και «υποδουλωμένη» και πως «προσαρτήθηκε βιαίως στην Ελλάδα»!
Κάποιοι δεν εννοούν ή μάλλον δεν θέλουν να δεχθούν τα ιστορικά γεγονότα και τα αποτελέσματα των Α΄ και Β΄ Βαλκανικών Πολέμων. Δεν είναι επί του παρόντος η στιγμή να αναλύσουμε ιστορικά τα γεγονότα, αλλά αυτοί οι κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν πως η Μακεδονία, που εκτείνεται γεωγραφικά ακόμη πιο βόρεια, δεν απελευθερώθηκε από Βουλγαρική κατοχή αλλά από την τουρκική. Έτσι, αντί να κάτσουν και να κάτσουμε όλοι μαζί να δούμε το μαύρο μας το χάλι και τα όσα προβλήματα που ενέσκηψαν, οραματίζονται «απελευθέρωση» λες και είναι σκλαβωμένοι και ομιλούν εξ ολοκλήρου του πληθυσμού της Μακεδονίας.

ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ «ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ»…
Μέσα σ’ αυτό κλίμα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε ελάχιστους μεν θιασώτες και βέβαια οι αρμόδιοι και οι πολιτικοί μας ετοιμάζουν τα κουστούμια τους για τις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης, χωρίς να ασχολούνται ουσιαστικά με το πρόβλημα.
Αυτοί που το δημιουργούν είναι ελάχιστοι, αλλά υπάρχουν και πρόσφατα μέσω ενός βιβλίου που κυκλοφόρησαν και φαίνεται να ομιλούν για λογαριασμό όλου του πληθυσμού της Μακεδονίας.
Μιας Μακεδονίας που το 99,9% κατοικείται από Έλληνες και τα σταγονίδια του παρελθόντος εξαλείφθηκαν νόμιμα και βάση της συνθήκη του Νεϊγύ από τη δεκαετία του ’20(1919 για την ακρίβεια).
Έτσι, κυκλοφορεί το 55 σελίδων βιβλίο υπό τον τίτλο: «Το μήνυμα του Ντόπιου» για τα 100 χρόνια «της προσάρτησης της Μακεδονίας». Στο εξώφυλλο ως εκδότης φαίνεται η Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας, γράφει «Βόντεν 2012» και η διεύθυνση των εκδοτών είναι Ζαφειράκη 16 στην Έδεσσα.
Δια περισσότερες πληροφορίες η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι http://www.edessavoden.gr/ και σαν συντάκτης εμφανίζεται ο Τράϊκο Πάσκοβ.

ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Άπαντες είναι γνωστοί και κατ’ εμέ κάνουν τη δουλειά τους ή την διατεταγμένη υπηρεσία και καλά κάνουν αφού βρίσκουν και αδιαφορία και πρόσφορο έδαφος. Και η αντίδραση δεν εννοούμε να είναι η συνταγές του παρελθόντος, αλλά η απάντηση με στοιχεία και επιχειρήματα, κάτι που ποτέ δεν είδαμε από κανέναν στην Έδεσσα και επ’ αυτού και σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις. Άπαντες «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» και σφύριζαν…αδιάφορα.
Εμείς δεν κρίνουμε και δεν δικάζουμε. Αναφέρουμε ένα γεγονός, που όμως παρουσιάζεται μονόπλευρά με ιστορικές ανακρίβειες και αναληθή πραγματικότητα.
Μιλώντας «εξ ολοκλήρου του πληθυσμού και των ντόπιων της Μακεδονίας» μιλάει για καταπίεση του πληθυσμού, για κυνηγητό και για μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος του ντόπιου πληθυσμού. Ντόπιοι είμαστε όλοι και βέβαια όλοι γνωρίζουν πως δεν ζούμε στην δεκαετία του ’30.

ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΛΛΑ…
Στο τέλος και στις σελίδες 54 και 55 το βιβλίο αναφέρει τα εξής: «Εμείς οι ντόπιοι δεν θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια ανελευθερίας(κείμενο 54 και 55). Περισσότερα διαβάστε στο http://www.edessavoden.gr/ και blog iliden makedonia και βγάλετε τα συμπεράσματα σας για το τι γίνεται και ενδεχομένως πού οδηγούμεθα…
Εντός βέβαια τα ρίχνει ενάντια σε όλους και βέβαια στον Μητροπολίτη Άνθιμο και βέβαια αναμένουμε να πάρουν θέση πολλοί. Όσο για τους εκδότες και τους συγγραφείς, όταν ακόμη είχε δημιουργηθεί ο Σύλλογος, που μεταξύ άλλων στις προθέσεις του είναι και η εκμάθηση της «σκοπιανής γλώσσας», που αν δεν υπήρχε η Ελλάδα μήτε γλώσσα θα είχανε, είχαμε γράψει τότε και τα ονόματα, είχαμε παρουσιάσει και το καταστατικό, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε. Αν παρ’ ελπίδα ενδιαφερθεί τώρα κάποιος, εδώ είμαστε για περισσότερες και γαργαλιστικές λεπτομέρειες…