Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2011

Αναδρομικά βουλευτών

Ιορδάνης Τζαμτζής                       Παρθένα Φουντουκίδου 

Χρήστος Βοσνάκης

Αναμένουμε διαψεύσεις από τους τέως βουλευτές του Νομού μας, που εικονίζονται παραπάνω, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται σε κατάλογο με τους τέως βουλευτές που δόθηκε στην δημοσιότητα και οι οποίοι ζητούν αναδρομικά από το ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ! Παραθέτουμε την σχετική είδηση που "παίζει" σήμερα σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων και τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει εξαγριώσει τους πολίτες.
ΔΕΕ

Θύελλα αντιδράσεων για τα αναδρομικά
που ζητούν 117 πρώην βουλευτές

Αναδρομικά (και με το νόμιμο τόκο) διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη διεκδικούν 117 πρώην βουλευτές. Οι πρώτες αγωγές που έχουν κατατεθεί και αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι πρώην/ συνταξιούχοι βουλευτές έχουν δικαίωμα βάσει του νόμου να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα, όμως όταν πριν από λίγο καιρό αποκαλύφθηκε στη Βουλή η αξίωσή τους, πολλοί είχαν σπεύσει να δηλώσουν την αντίθεσή τους. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής από τους συγκεκριμένους βουλευτές μόλις τρεις έχουν παραιτηθεί των δικαιωμάτων τους.
Μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη (Διοικητικά Δικαστήρια) διεκδικώντας διαφορές αποδοχών είναι ηχηρά ονόματα πρώην βουλευτών που κυριάρχησαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην πολιτική σκηνή της χώρας και διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, όπως είναι οι 'Ακης Τσοχατζόπουλος, Τάσος Μαντέλης, Γ. Ανωμερίτης, Γ. Δρυς, Ελισάβετ Παπαζώη, Πέτρ. Δούκας, Ελ. Ζαγορίτης, Αν. Καραμάριος, Θ. Κασίμης, Ν. Κατσαρός, Πέτρ. Τατούλης, Αντ. Φούσας κ.ά. Από τους 117, οι 62 είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ και 52 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ .
Το ακριβές ποσό που ζητούν οι 117 πρώην βουλευτές μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε ο κάθε βουλευτής. 

Αναδρομικά εκατομμυρίων ζητούν πρώην βουλευτές

Για απαράδεκτη ενέργεια έκανε λόγο, στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας το αίτημα πρώην βουλευτών να ζητήσουν αναδρομικά. "Το συγκεκριμένο αίτημα είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη σημερινή κατάσταση του τόπου", τόνισε και κάλεσε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, να παραιτηθούν από το δικαίωμα.
Ο αντιπρόεδρος της ένωσης συνταξιούχων βουλευτών Αριστείδης Τσιπλάκος, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, είπε ότι ο νόμος και το σύνταγμα λειτουργούν ενιαία για δικαστές και βουλευτές, και εκτίμησε ότι οι δικαστές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού, όπως είπε, πιέζονται να βγάλουν απόφαση για τους βουλευτές, η οποία είναι αντίθετη με αυτή που είχαν βγάλει για τους ίδιους. Ο κ. Τσιπλάκος εκτίμησε ότι ακόμα και εάν δικαιωθούν οι βουλευτές, δεν πρόκειται να λάβουν τα χρήματα, λόγω της κρίσης.
"Σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε, δε νοούνται αλλαγές", σχολίασε, στον ΣΚΑΪ, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Μαντούβαλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, σημείωσε πως "από την πρώτη στιγμή, διότι έγιναν μαζικές αγωγές - "φασόν", ήταν ένα νόμιμο δικαίωμα να το κάνουν οι συνάδελφοι αυτό, όπως και εγώ. Από την αρχή, όμως, από το πρώτο δευτερόλεπτο, όταν είδα τι γίνεται, αρνήθηκα να συμμετάσχω. Δεν ήθελα και δεν θέλω ούτε τις αξιώσεις από αυτή τη νόμιμη, βρε παιδιά, προσφυγή! Όμως, δεν το θυμήθηκα τώρα".
«Δεν θα υποδείξω σε κανέναν τι πρέπει να κάνει. Είμαι υποχρεωμένος όμως να πω -διότι αυτό αφορά την προσωπική μου στάση σε διάφορα ζητήματα- ότι τη στιγμή που ο κόσμος υποφέρει, που πραγματικά υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κοινωνία, κανένας δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί με τέτοιου είδους διεκδικήσεις», δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας αναφορικά με τις διεκδικήσεις αναδρομικών από πρώην βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Τζαβάρας είπε, επίσης, ότι είναι έκπληκτος από την παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου για το βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου, επέμεινε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει παράταση μιας-δυο εβδομάδων από την αρχική ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου.
«Μένω κατάπληκτος με την παρέμβαση ενός ανθρώπου που δεν μας είχε συνηθίσει σε παρεμβάσεις. Η περίπτωση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που πρόκειται για έναν άνθρωπο μετρημένο, που -όσο ήταν Πρόεδρος αλλά και μετά την αποχώρησή του από το ύπατο αξίωμα- μάς είχε δώσει την αίσθηση του μέτρου, της μετρημένης πολιτικής του στάσης».

Ο Πίνακας με τα ονόματα

Σε 117 ανέρχονται συνολικά οι πρώην βουλευτές που διεκδικούν στην καρδιά της κρίσης αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών οι κ.κ. Ακης Τσοχατζόπουλος και Τάσος Μαντέλης.
Αναλυτικά από τη ΝΔ πρώην βουλευτές που κατέθεσαν αγωγές είναι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα - Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου - Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.
Από το ΠΑΣΟΚ οι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα - Νόρα Κατσέλη - Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής - Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.
Επίσης αγωγή έχει καταθέσει η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού (΄89-΄93) και του ΚΚΕ (΄93-΄04) και ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Εμμ. Μπακόπουλος.
Αγωγή κατέθεσε και ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, για τον οποίο όμως δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπήρξαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: