Ένας τεράστιος γουλιανός και ο Αρνισσιώτης ψαράς με τα παιδιά του,
που φωτογραφίζονται με το τρόπαιο.
Οι αναξιοποίητες δυνατότητες της λίμνης Βεγορίτιδας
Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες εδώ και χρόνια Δημοτικών Αρχόντων, Τοπικών Συλλόγων και απλών κατοίκων της περιοχής, η ελληνική Πολιτεία ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με την αξιοποίηση της μοναδικής ολιγότροφης λίμνης της χώρας μας, του εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος και των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Όπως επιμένω από παλιά, η βασική αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι η λίμνη ήταν υπόθεση 3 διαφορετικών Νομών (Κοζάνη, Πέλλα, Φλώρινα) και στην συνέχεια 2 διαφορετικών Περιφερειών (Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) με αποτέλεσμα η παντοδύναμη γραφειοκρατία και οι διαφορετικές στοχεύσεις να ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.
Σκαρίφημα αρχών της δεκαετίας του '80 της περιοχής των λιμνών
Βεγορίτιδας και Πετρών (Αμυνταίου)
Η μοναδική περίπτωση που κατάφεραν να συναντηθούν σε μια κοινή προσπάθεια σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Βεγορίτιδας για την σωτηρία της λίμνης που ήταν τότε το πλέον επείγον περιβαλλοντικό πρόβλημα, ήταν η μεγάλη Διανομαρχιακή Σύσκεψη του 1982, η οποία παρά τα όσα φιλόδοξα είχε αποφασίσει, ελάχιστα πράγματα προχώρησε. Παραθέτω το Πόρισμα αυτής της σύσκεψης, όπως δημοσιεύθηκε τότε στο σημαντικότερο κλαδικό περιοδικό πανελλήνιας εμβέλειας "Αλιευτικά Νέα". (Κάνετε κλικ πάνω στα κείμενα για μεγέθυνση)
Ας ελπίσουμε ότι στα πλαίσια του νέου Δήμου θα υπάρξει έντονο και σοβαρό ενδιαφέρον που δεν θα εξαντλείται μόνον την παραγωγή μελετών, αλλά θα προχωρήσει και σε ουσιαστικά έργα.
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου