Πέμπτη, Απριλίου 28, 2011

Η Έδεσσα στον Μακεδονικό Αγώνα


Στο έγκυρο και αξιόπιστο ιστολόγιο για θέματα της Μακεδονίας, του γνωστού "Ακρίτα", αναρτήθηκε μια παλαιότερη δημοσίευση του Εδεσσαίου Ιστορικού Ευάγγελου Κωφού, η οποία είχε παρουσιαστεί στο Α΄ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο "Η Έδεσσα και η περιοχή της - Ιστορία και Πολιτισμός", που είχε διεξαχθεί στην Έδεσσα το 1992.
Στην σχετική ανάρτηση αναφέρονται τα εξής:

Η μυστική οργάνωση της Έδεσσας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα

Παρά την πληθώρα απομνημονευμάτων, μονογραφιών, αλλά ακόμα και συνθετικών εργασιών για την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για τη μυστική οργάνωση που κατηύθυνε επιτοπίως την όλη προσπάθεια. Ακόμη λιγότερα, βέβαια, είναι γνωστά για τη Μυστική Οργάνωση της Έδεσσας, δηλ. το «Κέντρο Βοδενών».
Το ανέκδοτο υλικό, στο οποίο στηρίζεται η παρούσα μελέτη και παρουσιάστηκε το 1992 από τον Εδεσσαίο Ιστορικό Δρ. Ευάγγελο Κωφό, προέρχεται από το Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, στα πλαίσια μιας γενικότερης έρευνας που διεξήγαγe για την ιστορία της Μακεδονίας, είχαν περιέλθει στην κατοχή του αντίγραφα των εκθέσεων του Κέντρου Βοδενών.
Πολύτιμη βοήθεια επίσης ήταν η διάθεση αρχείων και υλικού  ο γνωστός ιστοριοδίφης και μελετητής της ιστορίας της Έδεσσας, Γιώργος Τουσίμη, ο οποίος είχε την καλοσύνη να τα θέσει στη διάθεση του Ευάγγελου Κωφού. Έτσι σχηματίστηκε μία ικανοποιητική συλλογή ανέκδοτων εγγράφων με εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό για τον αμυντικό αγώνα στην Έδεσσα και την περιοχή της κατά την ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά του 1905. Ακολουθεί η μελέτη, το πλήρες κείμενο της οποίας μορείτε να διαβάσετε εδώ:
http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2011/04/blog-post_25.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: