Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

Διαρροή ραδιενέργειας στο Κοζλοντούι


Διαρροή ραδιενέργειας στο Κοζλοντούι
Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην Βορ. Ελλάδα;
Συναγερμός σήμανε χθες στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία καθώς μετρήθηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα Νο. 5.
Το περιστατικό συνέβη στις 10.45 μ.μ. την Τρίτη στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα 5, ενώ ήταν σε εξέλιξη εργασίες και ο χώρος εκκενώθηκε αμέσως από το προσωπικό. Ωστόσο ο συναγερμός έληξε λίγες ώρες αργότερα καθώς εκτιμήθηκε ότι τα επίπεδα ήταν χαμηλά και συγκεκριμένα στο μηδέν, σύμφωνα με τη διεθνή κλίμακα INES, όπως είπαν από την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή (NRC).
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες στις 26 Απριλίου κατά τη διενέργεια προβλεπομένων εργασιών επιδιόρθωσης του 1000MW αντιδραστήρα είχαν αφαιρεθεί «σφραγίδες» από το ραδιενεργό κύκλο, με αποτέλεσμα την αύξηση των ευγενών αερίων - κυρίως xenon 133, στις κτιριακές εγκαταστάσεις στον ελεγχόμενο χώρο. Το επίπεδο ραδιενεργού φυσικού αερίου xenon 133, στη μονάδα του αντιδραστήρια για σύντομο χρονικό διάστημα υπερέβη κατά 3 φορές τα κανονικά επίπεδα, αλλά τα όρια ασφαλούς λειτουργίας δεν παραβιάστηκαν.
Όλο το προσωπικό του αντιδραστήρα απομακρύνθηκε και εξετάστηκε, για να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα, ούτε έκθεση σε ραδιενέργεια. Η ατμόσφαιρα στη μονάδα, ομαλοποιήθηκε στις 18.00 μ.μ..
Το Πυρηνικό Εργοστάσιο του Κοζλοντούι ανακοίνωσε το περιστατικό με καθυστέρηση 24 ωρών
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: