Σάββατο, Μαΐου 28, 2011

Παραδοσιακός εδεσσαϊκός γάμος


Τα μέλη του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Χορευτικού Συλλόγου Έδεσσας μας ταξίδεψαν την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 στο παρελθόν, με την αναπαράσταση παραδοσιακού ντόπιου γάμου. Ένα νοσταλγικό ταξίδι, που στόχο είχε όχι μόνο την καταγραφή και προβολή του πολιτισμικού πλούτου του τόπου μας, αλλά και την επαφή των νεωτέρων με την παράδοση.


Η εκδήλωση ήταν μία συναρπαστική μουσικοχορευτική παράσταση, με αναφορά στα δρώμενα του παραδοσιακού ντόπιου γάμου. Η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου έγινε με τη συνδρομή 200 περίπου χορευτών και χάρη στις άοκνες προσπάθειες της χοροδιδασκάλου, κας Στέλλας Δέλλιου – Συμεωνίδου, η οποία είναι η ψυχή του Συλλόγου και της εκδήλωσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου. Για τις ανάγκες της παράστασης, που είχε διάρκεια σχεδόν τρεις ώρες, οι γυναίκες του Συλλόγου είχαν ετοιμάσει παραδοσιακά εδέσματα, γεγονός που έδωσε ιδιαίτερη αξία στην αναπαράσταση του γάμου.


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Χορευτικού Συλλόγου Έδεσσας αναφέρθηκε στην παρουσία του Συλλόγου και εξήρε το ρόλο και την προσφορά της χοροδιδασκάλου. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε το λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας. Πρέπει να διασώσουμε και να διαδώσουμε την τοπική μας παράδοση. Για το σκοπό αυτό στο Σύλλογο δραστηριοποιούνται πολλά χορευτικά τμήματα, μέσω των οποίων προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη για την παράδοση και τους χορούς των προγόνων μας».




Δεν υπάρχουν σχόλια: