Παρασκευή, Ιουλίου 06, 2012

Ροδακινοπαραγωγή: Ώρα μηδέν!


ΜΕ ΤΑ ΦΡΕΝΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ
ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΕΚΙΑ, «ΚΥΚΛΟΘΥΜΙΚΟΙ» ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ» ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

«Στα χαμένα μονοπάτια του μυαλού μου», λέει κάποιο σημείο σε ελληνικό τραγούδι και φαίνεται ότι τους στίχους του τραγουδιού αυτού βιώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας φέτος, καθώς βγαίνοντας από το χωράφι με την παραγωγή τους έτοιμη, δεν ξέρουν ούτε πού θα πουλήσουν, αλλά και ούτε πόσο θα πουλήσουν. Αυτή είναι η στυγνή σημερινή πραγματικότητα, που μπορεί κάποιος να πει ότι έχει φτάσει στα όρια της σήψης, αποτέλεσμα της πολιτικής προχειρότητας, των βραχυπρόθεσμων ψηφοθηρικών και όχι ουσιαστικών εξαγγελιών (που δεν έγιναν ποτέ μέτρα και δεν εφαρμόστηκαν), της έλλειψης πάγιας πολιτικής στις εξαγωγές και πάει λέγοντας. Σαν να μην φτάνουν αυτά, κάποιες ποικιλίες έχουν…εξαφανιστεί (ή αφανιστεί αν θέλετε, δεν είναι υπερβολή να το πούμε), καθώς νέες ποικιλίες έχουν πάρει τη θέση του ροδάκινου που είχε άλλη ποιότητα και άλλη ουσία στον καταναλωτή. «Έχει εξαφανιστεί ο γιαρμάς», λένε οι παραγωγοί με παράπονο, συμπληρώνοντας σχετικά πως «έχουν εμφανιστεί ποικιλίες πού δεν είναι όπως αυτές που βάζαμε, έχει εξαφανιστεί οι γηγενείς μας ποικιλίες».

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ (ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ)!
«Βγαίνει ο παραγωγός από το χωράφι και δεν ξέρει τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Εμφανίζονται “στέκια”, με εμπόρους άγνωστους, αμφιβόλους εγκυρότητας, που δεν ξέρουμε ποιοι είναι, από πού είναι, αν θα πληρώσουν, πόσο θα πληρώσουν. Πολλοί απ’ αυτούς κρύβονται, αλλάζουν στέκια κάθε μέρα, δημιουργούνται στέκια κάθε μέρα», σημείωσε στην ΠΕΛΛΑnews, περιγράφοντας την ανεξέλεγκτη, χωρίς κανένα έλεγχο και οργάνωση, κατάσταση που επικρατεί στην Πέλλα, ο Γραμματέας της ΠΑΣΥ Πέλλας και μέλος της Συντονιστικής Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας Παναγιώτης Γιώγας. Από την άλλη όμως, η κατάσταση με εμπόρους που διατηρούν μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες, δεν είναι καλύτερη και ίσως εξαιτίας τους αποκτούν «αξία» και «παίρνουν πόντους» τα ανεξέλεγκτα στέκια. Παραγωγοί με τους οποίους συνομιλήσαμε μας είπαν χαρακτηριστικά ότι «πάμε βάση του τι έχει προηγηθεί. Ακούμε ποιος έμπορος πληρώνει και πολλές φορές η τιμή γίνεται αποδεκτή ως έχει», ενώ σημείωσαν πως «είναι και κάποιοι που αλλάζουν συμφωνίες από τη μία στιγμή στην άλλη», διευκρινίζοντας ότι «τη μια μέρα παίρνουν προϊόν κανονικά και την άλλη στο ζητούν για χυμό. Αυτά δεν είναι σοβαρά, αλλά είσαι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αυτοί όμως που έχουν χάσει πλήρως την αξιοπιστία τους είναι οι Συνεταιρισμοί, διότι οι έμποροι που τους «δουλεύουν» πλέον έχουν να πληρώσουν παραγωγούς από πέρσι. Το ίδιο κάνουν και ορισμένοι έμποροι όμως όπως για παράδειγμα, σύμφωνα με παραγωγό, όπου πληρώθηκε φέτος τα περσινά και μάλιστα την στιγμή της παράδοσης της φετινής παραγωγής του! «Ελλαδάρα ομαδάρα», όπως βλέπετε!
Την ίδια στιγμή στην Ισπανία, το χνουδωτό ροδάκινο πωλείται 1.40 ευρώ, ενώ τα νεκταρίνια 1,50 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία οι τιμές είναι 0.10-0.15 λεπτά του ευρώ πιο κάτω, κρατώντας όμως το τριπλάσιο της τιμής επάνω, σε σχέση με τη Ελλάδα, που η εκμετάλλευση και ο παλιμπαιδισμός πάνε σύννεφο…Δηλαδή, η τιμή στην Ελλάδα, στη τιμημένη Πέλλα με τα τιμημένα στέκια (σε μια χώρα που θα εφαρμοζόταν το Μητρώο Εμπόρων και το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των Συνεταιρισμών, στην Ελλάδα του Μπασιάκου, του Κοντού, της Μπατζελή, του Σκανδαλίδη και άλλων απίθανων που πέρασαν σαν μηδενικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που όλοι αυτοί έχουν πάρει λουλουδάκια και είχαν θερμή υποδοχή από τους αγρότες-συνδικαλιστές της Πέλλας) η τιμή πάει ζόρι-ζόρι από 0.30 έως 0.32, άντε 0.35 για τους τυχερούς, αν το «αφεντικό» έχει κέφια ή τρελάθηκε! Στο Τσιμπουκτού λέτε να είναι χειρότερα;

ΠΑΝΤΩΣ ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ…
Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για ασφαλείς κρίσεις για την εφετινή παραγωγική περίοδο στο «χνουδωτό» ροδάκινο και το νεκταρίνι, ωστόσο χωρίς πρόβλημα διάθεσης «φεύγουν» για το εξωτερικό τα ελληνικά προϊόντα από τη Βέροια, κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στο paseges.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας και μέλος στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Χρήστος Αραφαηλίδης. Παρά την κακή διεθνή οικονομική συγκυρία και το παγωμένο κλίμα, άρα και ζήτηση στην εγχώρια αγορά, το ελληνικό συνεταιιριστικό ροδάκινο, το λεγόμενο «χνουδωτό» «φεύγει» για τις αγορές του εξωτερικού χωρίς προβλήματα. Για τιμές, 30-40% χαμηλότερες από πέρυσι», έκανε λόγο ο Μάκης Γεωργιάδης, διευθυντής του ΑΣ Βέροιας ‘Φρουτοπαραγωγή’, αισιοδοξώντας για καλύτερη συνέχεια. «Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή στον παραγωγό είναι 35-40 λεπτά, αναλόγως με την ποιότητα. Εφόσον μπορούμε να ακολουθήσουμε τις τιμές που απαιτούν οι πελάτες, δεν υπάρχει πρόβλημα διάθεσης», τόνισε. Στο νεκταρίνι οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα 5 λεπτών πάνω από τα συγκεκριμένα, προσθέτει ο κ. Αραφαηλίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά οι τιμές κυμάνθηκαν σ’ αυτά τα επίπεδα, ενώ πρόπερσι ήταν πιο αυξημένες.
Οι αυξημένες εξαγωγές ροδάκινων στην Πέλλα ανάγκασαν τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδη, να στείλει κατεπείγουσα επιστολή στο νέο υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Υποδομών, προκειμένου να χορηγηθούν επιπλέον διμερείς άδειες και άδειες τρίτων χωρών για τη μεταφορά νωπών αγροτικών προϊόντων. Όπως υποστηρίζει στην επιστολή του, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Πέλλα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ενώ, ειδικότερα, οι εξαγωγές ροδάκινων έχουν υπερτριπλασιαστεί από το 2010.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Τελωνείο Σκύδρας, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει έλλειψη διμερών αδειών σε φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία μεταφέρουν ελληνικά αγροτικά προϊόντα με προορισμό τη Ρωσία και για το λόγο αυτό ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ζητά την παρέμβαση του Υπουργού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: