Όταν ο Χο Τσι Μινχ βρέθηκε στην Έδεσσα!
Ο άνθρωπος που κέρδισε τον πόλεμο του Βιετνάμ
είχε υπηρετήσει τη θητεία του στην... Έδεσσα.
Στρατιώτης στην Έδεσσα ήταν, κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ο Χο Τσι Μινχ, πατέρας του βιετναμέζικου έθνους και ο άνθρωπος που κέρδισε τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο πρώτος πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα Μπιν Βου που επισκέφθηκε την Έδεσσα μετά από πρόσκληση του δημάρχου Δημήτρη Γιάννου, κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, κατά τις επαφές που είχε ο κ. Βου με εκπροσώπους του δήμου αλλά και της αντιπεριφέρειας Πέλλας, ο Χο Τσι Μινχ υπηρέτησε στον Γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα, στην περιοχή προς την Σκύδρα.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της αναζήτησης σχετικών πληροφοριών ο πρέσβης επισκέφθηκε μαζί με τον δήμαρχο, τον Τρύφωνα Σιβένα (107 χρονών σήμερα), ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός με μοναδικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτιστικού τουρισμού του δήμου Έδεσσας, Ευάγγελο Κυριακού, η επίσημη αναγνώριση ότι μια παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα όπως ο Χο Τσι Μινχ, υπηρέτησε στην Έδεσσα, δημιουργεί άλλα δεδομένα για τους τουρίστες που προέρχονται από την Νοτιοανατολική Ασία και επισκέπτονται τη χώρα, καθώς η Έδεσσα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των τουριστικών πρακτορείων. Για το λόγο αυτό οργανώθηκε από το τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας ειδική ξενάγηση με θέμα "Έδεσσα-Πέλλα-Μακεδονία, Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ".
Λίγο πριν την επιστροφή του ο πρέσβης του Βιετνάμ φύτεψε συμβολικά μαζί με τον δήμαρχο Έδεσσας, το δέντρο της φιλίας των λαών, στην αυλή του παλιού γαλλικού νοσοκομείου (σημερινό ΚΑΠΗ & Δημόσια Βιβλιοθήκη) πάνω στην οδό (Φιλίππου) που άνοιξαν γάλλοι στρατιώτες. Πρόκειται για ένα φυτό που τοποθετήθηκε δίπλα στο τεράστιο και εξαιρετικά σπάνιο Τζίνκο Μπίλομπα, το οποίο φυτεύτηκε την περίοδο εκείνη από τους Γάλλους. Ο πρέσβης αναχώρησε από την Έδεσσα υποσχόμενος ότι όπως η Ελλάδα βοήθησε το Βιετνάμ στις δύσκολες στιγμές του έτσι και το Βιετνάμ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημ. ΔΕΕ: Ελπίζω η παραπάνω είδηση να μη αποδειχθεί τελικά ότι ανήκει στην κατηγορία "se non è vero, è ben trovato"...
2 σχόλια:
Ο σεβάσμιος γέροντας Τρύφωνας Σιβένας, γεννημένος το 1905, επιβεβαίωσε - γράφει η ανάρτηση - το γεγονός με μοναδικές λεπτομέρειες. Αν πράγματι ο Βιετναμέζος Χο Τσι Μιν (και όχι Μινχ!) ήταν φαντάρος του Γαλλικού στρατού, την εποχή των επιχειρήσεων της Entente (1915-1918) στην Ελλάδα, o κυρ Τρύφωνας θα ήταν τότε 10-13 ετών και προφανώς δεν μίλαγε και γαλλικά. Ποιές άραγε είναι οι μοναδικές λεπτομέρειες που περιέγραψε;
Διακρίνω μια τάση εξυπνακισμού ή κάνω λάθος; Κατ' αρχήν στην ελληνική βιβλιογραφία (Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες κλπ) εδω και δεκαετίες το όνομα του Βιετναμέζου ηγέτη αναφέρεται ως Χο Τσι Μινχ. Εάν στα γαλλικά το προφέρουν Μιν (!) είναι δικό τους πρόβλημα. Τον Γιάννη τον προφέρουν Γιανίς! Και λοιπόν; Είστε σίγουρος ότι στα βιτναμέζικα δεν προφέρεται Μινχ; Προφανώς όχι. Επίσης προφανώς δεν γνωρίζετε τι σημαίνει το "se non è vero, è ben trovato" στο σχόλιό μου στο τέλος της ανάρτησης διαφορετικά θα αντιλαμβανόσασταν ότι παραβιάζετε ανοικτές θύρες...
Δημοσίευση σχολίου