Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2010

Πρόγραμμα Συνδυασμού (4)

Η Έδεσσα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής: 
Αποθέωση της φτήνιας και κακογουστιάς

(Συνέχεια από την προηγούμενη ανάρτηση)

2. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
   Κάτι που ομολογείται από τον οποιονδήποτε σοβαρό παρατηρητή των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη της Έδεσσας, είναι η συνεχής χειροτέρευση της καθημερινής ζωής του πολίτη. Ενδεικτικά, το κυκλοφοριακό χάος, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, τα ανύπαρκτα ή υπό κατάληψη πεζοδρόμια, οι εκκωφαντικές εξατμίσεις των δικύκλων τις νυκτερινές ώρες του καλοκαιριού, οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε συνδυασμό με την ουσιαστική ανυπαρξία αστυνόμευσης, έχουν μετατρέψει την Έδεσσα από έναν ειδυλλιακό κάποτε τόπο σε μια τριτοκοσμική, πλήρως υποβαθμισμένη, πόλη. Μια ολοκληρωμένη απαρίθμηση θα χρειαζόταν ίσως αρκετές σελίδες. Επί πλέον η διαρκής υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, για το οποίο ήταν κάποτε φημισμένη η πόλη μας, έρχεται να προστεθεί στα παραπάνω επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον απροστάτευτο πολίτη.
Κυκλοφοριακό χάος: Συνηθισμένη εικόνα

Έδεσσα, η άλλοτε πράσινη πόλη που η απερχόμενη Δημοτική Αρχή άφησε χωρίς ανακύκλωση. Μια πράσινη πόλη όπου ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτιά και μέταλλα, επικίνδυνες τοξικές μπαταρίες και άλλα υλικά, καθώς και οργανικά λύματα καταλήγουν όλα στους ίδιους κάδους.
Τα προβλήματα στην ύδρευση είναι επίσης χαρακτηριστικά. Παραμένει άγνωστη η σύνθεση και η ποιότητα του νερού που πίνουν οι πολίτες της Έδεσσας. Ουδέποτε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή μπήκε στη διαδικασία να ενημερώσει τους δημότες πότε το νερό ήταν ακατάλληλο και πότε ήταν κατάλληλο για χρήση οποτεδήποτε υπήρχε ρύπανση του πόσιμου νερού.

 Εικόνες εγκατάλειψης

Επιδιωκόμενοι στόχοι:
α. Επίσπευση των διαδικασιών μεταφοράς του γηπέδου, για την οποία υπάρχει Απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας από το 1977!
β. Συνολική επανεξέταση του προβλήματος αστυνόμευσης της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής
γ. Επανασχεδιασμός, με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων, του συνολικού κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης και ειδικότερα του πεζόδρομου
δ. Επανεξέταση της εκ νέου λειτουργίας αστικής συγκοινωνίας με μικρά κι ευέλικτα οχήματα τύπου mini bus (=μικρά λεωφορειάκια), που θα μπορούν να κινούνται γρήγορα κι εύκολα στον αστικό ιστό με μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών και δυνατότητα πληρωμής εισιτηρίου επί του οχήματος. Δωρεάν μετακίνηση ηλικιωμένων.
ε. Δημιουργία θέσεων δωρεάν στάθμευσης με χρονικό περιορισμό, πέραν του οποίου θα καταβάλλεται ανάλογο ποσόν. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου θα εφοδιασθούν με κάρτες διαρκούς δωρεάν στάθμευσης.
στ. Καθιέρωση τακτικών ελέγχων ποιότητας του νερού της ύδρευσης 4 φορές τον χρόνο και εκτάκτως όταν απαιτείται, τα αποτελέσματα των οποίων θα κοινοποιούνται στους δημότες με κάθε διαθέσιμο μέσο
ζ. Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο από το υπάρχον δίκτυο του Δήμου μέσω φόρμας εγγραφής και επαλήθευσης email  

3. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η περιοχή της Έδεσσας διέθετε πλούσια και μακρόχρονη πολιτιστική παράδοση στα Γράμματα, στην Μουσική, στις Τέχνες. Μέσα στο γενικότερο κλίμα υποβάθμισης και παρακμής της πόλης, ο Πολιτισμός έγινε αντιληπτός από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή ως μια δευτερεύουσα παράμετρος ενταγμένη σε ένα «πανηγυρτζίδικο τουριστικό κιτς» με προβολή κακόγουστων, ανύπαρκτων και ξενόφερτων εκδηλώσεων. Η περιπέτεια της απώλειας του Μουσείου είναι ενδεικτική της νοοτροπίας που διακατέχει την απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι της πόλης αντιμετωπίζονται ως ενοχλητικοί επαίτες στους οποίους χορηγούνται μικροποσά, ανεξαρτήτως δραστηριότητας και προσφοράς.
Το χαρακτηριστικότερο δείγμα αυτής της κατάστασης και έμβλημα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής είναι η πλατεία δίπλα στα μικρά καταρρακτάκια, η οποία προκαλεί τα ειρωνικά σχόλια των διερχομένων και διεκδικεί βραβείο ανεπανάληπτης κακογουστιάς και πολιτιστικού ευτελισμού της πόλης.
Παράλληλα, οι πολυάριθμοι αρμόδιοι και αναρμόδιοι για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου Τουρισμού, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, απέτυχαν παταγωδώς. Η Έδεσσα παρέμεινε τουριστικός προορισμός του «ενός καφέ στους καταρράκτες και φύγαμε για αλλού».
Όσο για τον τομέα του αθλητισμού τα ταλέντα μας χάνονται το ένα μετά το άλλο και μια γενικότερη μιζέρια και απογοήτευση καλύπτει τα πάντα. Και όλα αυτά σε μια πόλη που είχε κάποτε ομάδες στην πρώτη εθνική κατηγορία από το ποδόσφαιρο μέχρι τον στίβο και αθλητές πανελλήνιας εμβέλειας.
Επιδιώκουμε:
α. Επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της συνοικίας «Βαρόσι» - Αξιοποίηση με την στήριξη-καθοδήγηση του Δήμου
β. Άμεση προτεραιότητα με κινητοποίηση των απανταχού Εδεσσαίων για την συστηματική ανασκαφή των αρχαιοτήτων του Λόγγου – Τουριστική αξιοποίηση της περιοχής με δημιουργία Αναψυκτηρίου σε συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
γ. Επανεκκίνηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία του Μουσείου. Μια πόλη  20.000 κατοίκων, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με σημαντικό όγκο αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να είναι χωρίς Μουσείο,
δ. Η Έδεσσα πρέπει να καταστεί προορισμός για εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές καθώς μπορεί να προσφέρει ιστορικές και περιβαλλοντικές γνώσεις σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
ε. Δημιουργία και επισήμανση και άλλων πόλων έλξης με σκοπό την αξιοποίηση του τουρισμού κι εκτός της περιοχής καταρρακτών – Επανασχεδιασμός των τουριστικών αφίξεων με στάθμευση λεωφορείων στο Ξενία και επιβίβαση στην περιοχή Καταρρακτών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επισκεψιμότητας στην Αγορά, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης
στ. Επικέντρωση στην σωστή τουριστική προβολή και διαφήμιση της πόλης που μέχρι τώρα η απερχόμενη Δημοτική Αρχή παραμέλησε.
ζ. Δημιουργία Επιτροπής Τουριστικής προβολής στελεχωμένη από ειδικούς και επαγγελματίες γνώστες του αντικειμένου για την προβολή και την διαφήμιση και στενή συνεργασία με επιχειρηματίες για την ύπαρξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής, με την παράλληλη κατάρτιση ετήσιου προγράμματος τουριστικής προβολής που θα ανανεώνεται, θα προσαρμόζεται  και θα βελτιώνεται ανά 6 μήνες ώστε να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.
η. Συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Πέλλας για γενικότερο σχεδιασμό και κοινή στρατηγική προσέλκυσης εκπαιδευτικού τουρισμού από την υπόλοιπη Ελλάδα.
θ. Κατασκευή κλειστού σταδίου στην περιοχή Προάστιου – Καισαριανών


(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: