Σάββατο, Ιουνίου 11, 2011

Βουλγαρικοί προβληματισμοί για Σκόπια


Προβληματισμός της Βουλγαρίας για τα ονόματα
"Ανω Μακεδονία" και "Βόρεια Μακεδονία",
που προτείνει για την ΠΓΔΜ η Ελλάδα


Τον προβληματισμό του για ορισμένες γεωγραφικές αναφορές στον προτεινόμενο συμβιβασμό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας (το βουλγαρικό πρακτορείο Novinite, ο Βούλγαρος Πρόεδρος και ο Σλοβένος Πρόεδρος αναφέρουν  την ΠΓΔΜ ως" Μακεδονία") εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ σε δηλώσεις του τονίζοντας παράλληλα ότι στηρίζει την διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ αναφορικά με την εξέρευση κοινού αποδεκτού ονόματος. Ο προβληματισμός του Βούλγαρου Προέδρου προέχρεται απο την πιθανότητα  πως ένα όνομα με γεωγραφική διάσταση θα προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία ​​.
Οι φόβοι της Ελλάδας προέρχονται απο το γεγονός ότι εάν η ΠΓΔΜ αναγνωριστεί με το όνομα "Μακεδονία" τότε το νέο κράτος θα μπορούσε να έχει εδαφικές διεκδικήσεις καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της βορείου Ελλάδας φέρει το όνομα Μακεδονία. Τους ίδιους φόβους τρέφει και η Βουλγαρία καθώς η  “Μακεδονία του Πιρίν” - κομμάτι της γεωγραφικής Μακεδονίας  το οποίο κατέλαβαν οι Βούλγαροι το 1912 και συνορεύει νότια με την Ελλάδα και προς δυσμάς με την Π.Γ.Δ.Μ.- μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος της “βόρειας Μακεδονίας” ή της "Ανω Μακεδονίας"  και ανέφερε χαρακτηριστικά  πως αυτό θα προκαλέσει εντάσεις εσωτερικό της Βουλγαρίας  απο την αντίδραση του πληθυσμού αυτής της περιοχής της Βουλγαρίας".
Η. Ελλάδα και η ΠΓΔΜ κατά την διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τις λεπτές αυτές γραμμές και ανέφερε πως η Βουλγαρία θα τηρήσει εποικοδομητική στάση στην διαδικασία αυτή  
Οι τελευταίες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση συμβιβασμού αναφορικά με το όνομα της  πΓΔΜ κατά την τελευταία εβδομάδα διαμέσου του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Κου. Δημήτρη Δρούτσα είναι "Βόρεια Μακεδονία "και" Άνω Μακεδονία ".Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ έγιναν κατά την επίσκεψη του στην Σλοβενία Η θέση του Προέδρου της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ  είναι ότι "Ελλάδα και  "Μακεδονία" , πρέπει κατά την διαδικασία εξεύρεσης κοινού αποδεκτού ονόματος να λάβουν υπόψιν τους την κρισιμότητα της επιλογής  αυτής καθώς και την θέση της Βουλγαρίας όπως την εξέφρασε ο Βούλγαρος Πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: