Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011

Πολιτικοί απατεώνες...


5η ΔΟΣΗ; ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ;
ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
Η 5η ΔΟΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ! ΑΝΤΙΘΕΤΑ, Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ!
Του Παν. Λαφαζάνη

Ένα από τα πιο άθλια ψεύδη, κοινές απάτες, των καιρών μας είναι οι ισχυρισμοί κυβέρνησης και τρόικας ότι η 5η δόση της πρώτης χρηματοδότησης των 110 δις. αλλά και η πρόσθετη χρηματοδότηση, που αποφασίστηκε πρόσφατα, των 65 περίπου δις. για το 2012-2013 δίδονται για να σωθεί η χώρα μας!
Μόνο ξεδιάντροποι ληστές και αποικιοκράτες αλλά και εγχώριοι δουλοπρεπείς υποτακτικοί θα μπορούσαν να προβάλλουν τόσο βρώμικα ψέματα! Μας λένε ξεδιάντροπα για παράδειγμα ότι, αν δεν δοθεί η 5η δόση των 12 δις ευρώ στη χώρα μας, τότε δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις! Ξετσίπωτο ψέμα!

1. Η 5η ΔΟΣΗ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ!
Κι αυτό γιατί η 5η δόση δίδεται μόνο και μόνο για να πληρώσει η χώρα μας τους ληστρικούς τόκους και τα χρεολύσια! Με δύο λόγια για να πληρώσει τους πιστωτές, δηλαδή το χρηματιστικό κεφάλαιο.
Ιδού ποια είναι η αλήθεια!
Η συνολική χρηματοδότηση της τρόικας για το έτος 2011 (συμπεριλαμβανομένης και της 5ης δόσης), σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2011, θα ανέλθει στα 46 δις ευρώ. Το ποσό αυτό μόλις που φθάνει για να πληρωθούν, πάντα σύμφωνα με προϋπολογισμό του 2011, τόκοι 16 δις ευρώ, χρεολύσια μεσομακροπρόθεσμου χρέους 28,2 δις και η ενίσχυση κατά 2 δις του γνωστού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!
Και μάλιστα τα 46 δις της τροικανής χρηματοδότησης δεν θα αρκέσουν ούτε και γι’ αυτά, αφού οι δαπάνες για τόκους το 2011 θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις προβλέψεις!
Επομένως, για ποιους μισθούς και συντάξεις μας λένε οι άθλιοι προπαγανδιστές;
Οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά και όλες οι εναπομείνασες κοινωνικές και λειτουργικές δαπάνες, πληρώνονται καθ’ ολοκληρία από τη φορολογία της ελληνικής κοινωνίας!
Μόνο ένα ελάχιστο ποσό γύρω στα 2 δις, είναι χρειαζούμενο για να συμπληρώσει τις σχετικές ως άνω δαπάνες, ποσό, που ακόμα και αν η χώρα κάνει στάση πληρωμών, μπορεί να βρεθεί άνετα για να καλυφθεί δανειοδοτικά το σχετικό έλλειμμα (πχ. εσωτερικός δανεισμός κτλ.).
ΑΡΑ, Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ!
Το ίδιο θα συμβεί και με την πρόσθετη χρηματοδότηση των 65 δις για τα έτη 2012-2013. Ολόκληρη θα κατευθυνθεί για να καταβάλλει η χώρα μας τα ληστρικά επιτόκια και χρεολύσια.

2. ΑΝ Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΙΝΑΖΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
Πέραν τούτων, ας υποθέσουμε ότι η τρόικα δεν κατέβαλε την 5η δόση ούτε την πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτό, ενώ δεν θα ήταν καταστροφή για τη χώρα μας, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, θα επέφερε μια πραγματική καταστροφή για τις τράπεζες και την ευρωζώνη, αλλά και για το δολάριο και τις ΗΠΑ!
Αν η τρόικα δεν χρηματοδοτούσε, λοιπόν, τη χώρα μας, η τελευταία, αφού δεν μπορεί να καταφύγει για δανεισμό στις αγορές, μιας και οι τελευταίες είναι κλειστές, θα δήλωνε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους. Με δύο λόγια θα έκανε στάση πληρωμών!
Μια στάση πληρωμών, όμως, από μέρους της χώρας μας θα σήμαινε ότι δημόσιο αλλά και ιδιωτικό ελληνικό χρέος, περίπου 500 δις, προς το εξωτερικό, κυρίως προς την Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να πληρωθεί. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες περίπου θα τινάζονταν στον αέρα, ενώ θα ακολουθούσε «ντόμινο» εξελίξεων ανάλογων με τις ελληνικές, σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία … σε όλη την ευρωζώνη, πράγμα που, πιθανότατα, θα επέφερε την αποσύνθεσή της !
Ειδικότερα, σε περίπτωση στάσης πληρωμών της Ελλάδας, όπως πολύ χαρακτηριστικά γράφει ο Πάνος Παναγιώτου στο http://www.xrimanews.gr/, θα επισυμβούν τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτοχος ελληνικών κρατικών ομολόγων ύψους, περίπου, 40 δις ευρώ θα πρέπει να τα θεωρήσει χαμένα και να μετατραπεί επισήμως σε προβληματική τράπεζα. Το ΔΝΤ και η ΕΕ θα πρέπει να ξεχάσουν τα χρήματα που έχουν δώσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, καθώς θα είναι αδύνατο νι' αυτήν να τα αποπληρώσει, εκτός και αν είναι το ΔΝΤ και η ΕΕ αποφασισμένα να κινηθούν νομικά εναντίον της Ελλάδας σε μία διαμάχη που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες. Οι διεθνείς τράπεζες, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες που έχουν ασφαλίσει ελληνικό χρέος ύψους 70 δις δολαρίων, θα πρέπει να πληρώσουν τους κατόχους των ασφαλίστρων ενώ αν η 'μόλυνση' της πτώχευσης μεταφερθεί και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία το ύψος των ασφαλίστρων που θα πρέπει να καταβληθούν θα είναι αρκετό για να προκαλέσει μία νέα κρίση.
Η ελληνική πτώχευση θα προκαλέσει, πιθανότατα, απογείωση των επιτοκίων δανεισμού στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, οδηγώντας την ευρωπαϊκή κρίση σε μία νέα διάσταση. Οι Μέρκελ, Σαρκοζί και όσοι πολιτικοί έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για το ελληνικό πακέτο στήριξης θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να ξεχάσουν τις πολιτικές τους καριέρες, καθώς θα κατηγορηθούν τόσο για την παταγώδη αποτυχία των πολιτικών τους αποφάσεων όσο και για το ότι 'πέταξαν' δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων φορολογούμενων σε μία 'χαμένη υπόθεση'.
Η εμπιστοσύνη στα προγράμματα στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα εξανεμιστεί, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πτώχευσης των δύο αυτών χωρών να απογειωθεί.
Η εμπιστοσύνη στο ΔΝΤ και την ΕΕ θα καταρρακωθεί και η κοινωνική κατακραυγή θα αυξηθεί κατακόρυφα κάνοντας δύσκολη την υλοποίηση προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης ακόμη και σε χώρες εκτός Ευρώπης, πόσο μάλλον εντός αυτής».

Όπως αβίαστα προκύπτει από τα παραπάνω, η διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα θα ήταν απολύτως καταστρεπτική για την ευρωζώνη!
Πέραν αυτού, μια προβληματική εξέλιξη για την ευρωζώνη, θα ήταν βαρύτατο πλήγμα για το δολάριο και τελικά για τις ΗΠΑ, που θα αντιμετώπιζαν το φάσμα μιας νέας βαθύτερης ύφεσης. Κι αυτό διότι, μέσα στις σημερινές συνθήκες, χωρίς την ευρωζώνη και το σκληρό υπερτιμημένο ευρώ, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα υποτιμημένο δολάριο, τονωτικό για την αμερικάνικη οικονομία ούτε, πολύ περισσότερο, η δυνατότητα να τυπώνονται αθρόα δολάρια από τη FED και να διατηρούν τα τελευταία την αγοραστική τους αξία!
Γι’ αυτό άλλωστε, ο Μ. Ομπάμα ενδιαφέρεται διακαώς για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας!
Θέλει, πάση θυσία, να αποφευχθεί μια ελληνική στάση πληρωμών!

3. Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ!
Αυτή, όμως, η διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα δεν θα είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα μας και πάντως χίλιες φορές λιγότερο δυσμενείς από τη σημερινή μνημονιακή κατεδάφιση!
Είναι προφανές ότι η διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης θα εξωθούσε τη χώρα σε διακοπή, τουλάχιστον προσωρινή, της αποπληρωμής του χρέους. Με δυο λόγια, σε αυτό που κοινώς λέγεται στάση πληρωμών!
Μια στάση πληρωμών, όμως, της Ελλάδας, όπως επανειλλημένα έχει γραφτεί στην Ίσκρα, θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερη από την ατελείωτη μνημονιακή λεηλασία (για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ ).
Διότι αν η Ελλάδα προχωρούσε αποφασισμένη σε προσωρινή διακοπή αποπληρωμής του χρέους, το πιθανότερο που θα συνέβαινε θα ήταν να τρέξουν οι πιστωτές να διαπραγματευτούν μαζί της για τη διαγραφή σημαντικότατου μέρους του χρέους, του μεγαλύτερου εξ αυτού και για ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του υπόλοιπου!
Πολύ περισσότερο, που η οριστική διακοπή αποπληρωμής του χρέους θα είχε τραγικές συνέπειες για την ίδια την ευρωζώνη αλλά και το δολάριο και την αμερικάνικη οικονομία!
Κι αν όμως, παρ’ ελπίδα, αυτό δεν συνέβαινε, πράγμα σπανιότατο, και η Ελλάδα μετέτρεπε την προσωρινή σε μόνιμη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, η μεν ευρωζώνη θα κλυδωνιζόταν, μέχρι διαλύσεως, μαζί και το δολάριο, ενώ η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε εντελώς βραχυχρόνιες δυσκολίες και γρήγορα, με μια προοδευτική κυβέρνηση, θα μπορούσε να ανασυγκροτηθεί και να γνωρίσει ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και μια νέα ελπιδοφόρα, παραγωγική, κοινωνική και οικολογική προοπτική!

4. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ!
Επομένως, υπάρχει εναλλακτικός δρόμος έναντι της 5ης δόσης, της πρόσθετης χρηματοδότησης και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος καταστροφής της χώρας!
Κι αυτός ο δρόμος είναι η άρνηση της τρόικας, των μνημονίων και της τροικανής χρηματοδότησης.
Αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από την προσωρινή διακοπή αποπληρωμής του χρέους, η οποία, αν δεν φέρει ανεκτό αποτέλεσμα με διαπραγματεύσεις, μπορεί να γίνει οριστική μη αποπληρωμή του χρέους και έναυσμα μιας καινούργιας αναπτυξιακής πορείας του τόπου.
Αυτός ο δρόμος όχι μόνο είναι χίλιες φορές προτιμότερος από τη σημερινή «αποικιακή» παράδοση της χώρας αλλά κυρίως είναι ελπιδοφόρος και με προοπτική!
Αυτός ο δρόμος, τέλος, απαιτεί μια μεγάλη προοδευτική ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη χώρα, που μπορεί να προκύψει από τη συμπαραταγμένη και αναπροσανατολισμένη Αριστερά και ένα μεγάλο ενωτικό λαϊκό εργατικό κίνημα για μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς!
Ίσως, αυτά που συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στις πλατείες, να είναι προπομπός πολύ μεγάλων ιστορικών αναγεννητικών εξελίξεων στον τόπο!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: