Τρίτη, Απριλίου 03, 2012

Λειτουργία του «Ακάθιστου» στην παλιά μητρόπολη


Λειτουργία του «Ακάθιστου» στην παλιά μητρόπολη

Την Παρασκευή 30/3 ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε με πάνδημη συμμετοχή και σε φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα την πρώτη ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου μετά από 42 χρόνια στον ιστορικό Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εδέσσης. Στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε στον Ιερό Ναό αγιασμό και την ειδική τάξη «επί σαλευθείσης Αγίας Τραπέζης», κατά την οποία αναπέμπεται από τον Επίσκοπο ειδική ευχή και χρίεται η Αγία Τράπεζα με Άγιο Μύρο. Στη συνέχεια ευτρεπίστηκε η Αγία Τράπεζα για την τέλεση των ιερών ακολουθιών...
Το ίδιο βράδυ ο Μητροπολίτης συνοδευόμενος από τον ιερό κλήρο έφθασε στον από ώρα κατάμεστο ναό στις 19.00 προκειμένου να τελέσει την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ. Θ. Τζάκρη, κ. Γ. Καρασμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Δ. Γιάννου και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Από την 11η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παρούσα ήταν η Προϊσταμένη κ. Αγγελική Κοτταρίδη, επικεφαλής τριμελούς κλιμακίου αρχαιολόγων.Ο Σεβασμιώτατος απήγγειλε την τετάρτη και τελευταία στάση των Χαιρετισμών.
Στο κήρυγμά Του μεταξύ άλλων τόνισε ότι ορισμένοι από τους ωραιότερους ύμνους της Εκκλησίας απευθύνονται στην Θεοτόκο. Οι τρεις βασικότεροι λόγοι που υμνολογούμε την Παναγία είναι: Πρώτος η αρετή και η αγιότητά Της, δεύτερος το γεγονός ότι στα σπλάχνα Της κυοφορήθηκε ο ενανθρωπήσας Θεός και ο τρίτος λόγος είναι ότι μας έδειξε τον δρόμο της σωτηρίας μας.Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός της επαναλειτουργίας του Ναού και ευχαρίστησε την προϊσταμένη της 11ης Εφορίας Αρχαιοτήτων για την πρόθυμη αποδοχή του αιτήματος της τοπικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Εδέσσης και στο πρόσωπό του όλους τους προηγούμενους Δημάρχους της πόλης για την συμμετοχή και τη συνεργασία τους στο θέμα της λειτουργίας του ναού και προσέφερε συμβολικά δώρα. Αναμνηστικό δώρο προσέφερε επίσης στον κ. Γ. Σταλίδη, Αρχαιολόγο της Εφορίας από την Έδεσσα, ως εκπρόσωπο του προσωπικού της 11ης Εφορίας. Τέλος ευχαρίστησε τους παρισταμένους βουλευτές και πολιτικούς και ιδιαίτερα τον λαό που με μεγάλη ευλάβεια παρακολούθησε όρθιος την εκτενή ακολουθία. Ευχαρίστησε ακόμη τους ιερείς και τους διακόνους για τη συμβολή τους, τονίζοντας ότι κάποιοι από τους ιερείς έχουν βαπτιστεί στον ιερό αυτό αυτό ναό.Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου υπήρξε από τον 14ο περίπου αιώνα το πνευματικό καταφύγιο των κατοίκων της Έδεσσας. ¨Ηταν ο Μητροπολιτικός ναός της πόλεως και σε αυτόν γινόταν οι ενθρονίσεις των επισκόπων. Για την πλήρη αποκατάστασή του πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες από την 11η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας του επί 42 ολόκληρα χρόνια. Το αίτημα για την επαναλειτουργία του, αίτημα που εξέφραζε την κοινή επιθυμία των Εδεσσαίων, είχε τεθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας από την έναρξη της αρχιερατικής διακονίας του. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Προϊσταμένη της 11ης Εφορίας, κ. Αγγελική Κοτταρίδη, ανταποκρίθηκε θετικά και συμφωνήθηκε η επαναλειτουργία του ναού σύμφωνα με τις λατρευτικές ανάγκες και την παράδοση της τοπικής Εκκλησίας.

Από το Γραφείο Τύπου της Ι.Μ. Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: