Πέμπτη, Απριλίου 12, 2012

Η "αρχαιομακεδονοποίηση" των Σκοπιανών καλά κρατεί...


Η "αρχαιομακεδονοποίηση" των Σκοπιανών καλά κρατεί...

Με την παντελή έλλειψη ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας, οι Σκοπιανοί αποθρασύνονται ανεξέλεγκτα και αναμενόμενο είναι εξάλλου, αφού τους αφήνουμε να κατακρεουργούν ανενόχλητοι το ιστορικό παρελθόν. Κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, αναμένεται να τοποθετηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο λεγόμενο «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» στα Σκόπια, που άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως διαβάζουμε στο protothema.gr, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΤΕBΝΙΚ» η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, θα διαθέσει το ποσό των 425 χιλιάδων ευρώ, για την φιλοτέχνηση των κέρινων ομοιωμάτων, όχι μόνο των Μακεδόνων βασιλέων της αρχαιότητας, αλλά και για τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ, καθώς και τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό, που άπαντες στις μέρες μας θεωρούνται ... «πρόγονοι» των Σκοπιανών.

Και αυτή η… «ιδέα» ανήκει στον Πάσκο Κούζμαν, αρχαιολόγο και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που από την θέση του διευθυντή του γραφείου Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας, εφαρμόζει μεθοδικά το σχέδιο «αρχαιομακεδονοποίησης» που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η σκοπιανή ηγεσία. Ο ίδιος εξάλλου είχε δηλώσει το 2008, πως «Η "Μακεδονία" μπορεί να διεκδικήσει το όνομά της μόνο αν αποδείξει ότι το μακεδονικό έθνος έχει ρίζες του στην κλασσική αρχαιότητα και όχι στη σλάβικη».

Το 2008 εθνικιστικές οργανώσεις είχαν αποστείλει επιστολή στη διεύθυνση του γνωστού μουσείου κέρινων ομοιωμάτων «Μαντάμ Τισό» στο Λονδίνο, με το αίτημα να φιλοτεχνήσει και να φιλοξενήσει στις προθήκες του, τα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, ως προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τον δυτικό πολιτισμό. Η διεύθυνση του μουσείου ωστόσο, τους απάντησε αρνητικά.

Πρόσφατα ο Κούζμαν ανακοίνωσε πως 33 γλύπτες εργάζονται στα Σκόπια, προκειμένου να φιλοτεχνήσουν πιστό αντίγραφο της λεγόμενης σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κόστος που θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο ευρώ και θα εκτεθεί με άλλα «πιστά αντίγραφα» της λεγόμενης «μακεδονικής ιστορίας» τους, στο πλαίσιο «αρχαιομακεδονοποίησης» της χώρας και πλαστογράφησης της ελληνικής ιστορίας, στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του και εξωτερικά θυμίζει αρχαίο ελληνικό ναό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: