Κυριακή, Απριλίου 22, 2012

Oι τελευταίες δημοσκοπήσειςΑναδημοσιεύουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων (με κάθε επιφύλαξη ως προς την εγκυρότητά τους, μια και είναι γνωστά τα παιχνίδια που παίζονται με τα "μαγειρεμένα" ευρήματά τους) της Παρασκευής 20-4-2012, τελευταίας μέρας που επιτρέπεται βάσει νόμου η δημοσιοποίησή τους.
ΔΕΕ

Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις


Δημοσκόπηση GPO
Η τελευταία δημοσκόπηση είναι αυτή της GPO για λογαριασμό του Mega, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 4,6 % ενώ προκύπτει οκτακομματική Βουλή με σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων. Ένας στους τρεις αναποφάσιστους δηλώνει ότι θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει την ημέρα των εκλογών, ενώ 4 στους 10 αναφέρουν ότι θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα. Ένας στους τρεις ψηφοφόρους εξακολουθεί να έχει ως κριτήριο την τιμωριτική ψήφο. Επτά στους δέκα αναποφάσιστους επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας.
Στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν:
Νέα Δημοκρατία: 19,1% ΠΑΣΟΚ: 14,5% ΚΚΕ: 8% ΣΥΡΙΖΑ: 7,3% Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7,2% Δημοκρατική Αριστερά: 5,9% Χρυσή Αυγή: 4,1% ΛΑΟΣ: 3,5% Δημοκρατική Συμμαχία: 2,6% Οικολόγοι: 2,3% Αναποφάσιστοι: 18,2% Άλλο κόμμα 7,3%

Κάπα Research
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Τα Νέα», η ΝΔ εξασφαλίζει προβάδισμα, αλλά όχι την αυτοδυναμία, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχει κοινοβουλευτική δύναμη περίπου 170 εδρών.
Ειδικότερα, με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου (25,6%) η ΝΔ συγκεντρώνει 25,5%, το ΠΑΣΟΚ 19,1%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,6%, η Δράση 1,7%, ενώ 4,3% παίρνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στη Βουλή μπαίνουν δέκα κόμματα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70,4%), θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία, ενώ ποσοστό 59% δηλώνει υπέρ μίας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, έναντι 28,6% που θεωρεί προτιμότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι μόλις 8,1% λέει «ναι» σε επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Ευ। Βενιζέλος με 26,7% αποκτά προβάδισμα έναντι του Αντώνη Σαμαρά που συγκεντρώνει το 25,8%. Τέλος, το 77,1% ζητά από την επόμενη κυβέρνηση να κάνει ότι είναι απαραίτητο για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Marc
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Marc για την εφημερίδα «Έθνος», (χωρίς λευκό, άκυρο, αναποφάσιστους), η ΝΔ συγκεντρώνει 21,9%, το ΠΑΣΟΚ 17,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,4%, το ΚΚΕ 9,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 8,8%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,2%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3%, η Δράση 1,1% και τα άλλα κόμματα 4,2%.
Και στην έρευνα αυτή, φαίνεται ότι στη Βουλή μπαίνουν δέκα κόμματα, ενώ επίσης το 46,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας. Η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 4,1%, ενώ και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν από κοινού 39,7%, ποσοστό το οποίο τους επιτρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με 155 βουλευτικές έδρες. Σημειώνεται, επίσης, ότι στο ερώτημα «ποιος πολιτικός αρχηγός βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις σας» οι ερωτώμενοι ανέδειξαν με σχεδόν ίδια ποσοστά τον Ευάγγελο Βενιζέλο (15,1%) και Αντώνη Σαμαρά (15,5%).

Rass
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου (19%) η ΝΔ συγκεντρώνει 24,1%, το ΠΑΣΟΚ 17,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,4%, το ΚΚΕ 8,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 8,4%, η Χρυσή Αυγή 4,3%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 3,4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,2%, η Δράση 2,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%, ενώ τα άλλα κόμματα παίρνουν συνολικά 3,8%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 19%, από το οποίο ένα ποσοστό της τάξης του 12,4% απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το 59,8% απαντά αρνητικά στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τέλος, η έρευνα της RASS δείχνει ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, που συγκεντρώνει 29,2%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ακολουθεί με 28,6%.

V-PRC
Έρευνα της V-PRC που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα», δίνει προβάδισμα 7,5 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ। Σύμφωνα με την έρευνα, στη νέα Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα με το ποσοστό της ΝΔ στο 22%, και ΠΑΣΟΚ στο 14,5%, ενώ ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 13%, ΚΚΕ με 11,5%, ΔΗΜ.ΑΡ. 10%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 9%, Χρυσή Αυγή 5% και ΛΑ.Ο.Σ. με 3,5%.

ALCO
Τέλος, δημοσκόπηση της ALCO που έγινε για λογαριασμό του Newsit.gr και δημοσιεύτηκε χθες, Πέμπτη, δείχνει διαφορά 5,2 μονάδων της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν μόλις 31,8%, ποσοστό το οποίο δεν τους δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσουν από μόνα τους κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ είναι σταθερά μεν στην πρώτη θέση, χωρίς αυτοδυναμία, ενώ και με το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνουν πάνω από 130 έδρες και χρειάζονται και τρίτο, τουλάχιστον, κόμμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Στη Βουλή μπαίνουν 8 κόμματα, ενώ επίσης καταγράφεται πτώση της ΔΗΜΑΡ και άνοδος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε σχέση με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 8 Απριλίου. Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν:
ΝΔ 18,5% ΠΑΣΟΚ 13,3% Ανεξάρτητοι Έλληνες 8,3% ΣΥΡΙΖΑ 7,9% ΚΚΕ 7% Δημοκρατική Αριστερά 6,6% Χρυσή Αυγή 3,9% ΛΑΟΣ 3% Οικολόγοι Πράσινοι 2,7% Δημοκρατική Συμμαχία 2,3% Δράση 1,2%.

Δημοσκοπήσεις τέλος από σήμερα
Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η τελευταία σήμερα για τις δημοσκοπήσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αφού δεν επιτρέπεται η μετάδοση ή η αναμετάδοση οποιασδήποτε δημοσκόπησης ή αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων πανελλήνιου ή τοπικού χαρακτήρα, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν διενεργείται αυτή, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα ή πολιτικές θέσεις και πρόσωπα, καθώς και με ζητήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο των εκλογών, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή από σήμερα 20/4/2012.


1 σχόλιο:

Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης είπε...

Ένας φίλος, μου έστειλε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το σχόλιο που ακολουθεί:
Αλήθεια πόσο διάφανα απεγνωσμένες προσπάθειες καταβάλλει η διαπλοκή για να σωθεί! Και πόσο θα εντείνονται αυτές καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών και της λαϊκής ετυμηγορίας! Ας αρχίσουμε από τις μαγειρεμένες δημοσκοπήσεις που κατακερματίζουν το πολιτικό σκηνικό σε τέτοιο βαθμό, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να δώσουν καμία λύση οι εκλογές. Διακαής ελπίδα της διαπλοκής είναι, ότι με το που θα δει κάτι τέτοιο ο κάθε κανονικός άνθρωπος, που πιέζεται από τα δικά του καυτά οικονομικά και άλλα καθημερινά προβλήματα, θα σπεύσει να δηλώσει αδιαφορία και απόχη. Τολμούν λοιπόν να σκέπτονται να μας αφαιρέσουν το ιερό δικαίωμα επιλογής αυτών που θα μας διοικήσουν την επόμενη τετραετία, απαξιώνοντας την διαδικασία πριν μας δοθεί καν η ευκαιρία να ασκήσουμε ΤΟ ΙΕΡΟ, το τονίζω και πάλι, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ. Η πρώτη αντιδημοκρατική παρέμβαση...
Και έπειτα, προεξοφλεί το σενάριο των ακατανόμαστων της διαπλοκής, αφού δεν πρόκειται και έτσι και αλλιώς οι εκλογές να δώσουν κάποια στιβαρή πολιτική λύση, το μόνο που απομένει μέσα στη σύγχυση και το πολιτικό σκοτάδι, είναι ένα σχήμα Δοτής Συνεργασίας, Ελεγχόμενο και...Ίδιο, εύκολα προσαρμοζόμενο, στις ανάγκες για αρπαχτή κερδοσκοπία που είχε και συνεχίζει να έχει η παρέα αυτή! Δεύτερο πλήγμα κατά των δημοκρατικών θεσμών του συντάγματος και της χώρας! Δεύτερη προσβολή για μας τους ψηφοφόρους!
Ποντάρουν στην απελπισία μας, στη συγκεχυμένη μας σκέψη που οι ΙΔΙΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΜΜΕ, στο σκοτάδι που πάει να σκιάσει τις ζωές μας, μετά τη χρόνια εκμετάλλευση της χώρας από τα κέντρα Διαφθοράς, ενώ μας κατηγορούν και από πάνω ότι "μαζί τα φάγαμε!"
Ε, όχι λοιπόν δεν θα μας εξουδετερώσουν με τα ψέματα τους, στις εκλογές θα δώσουμε σε εκείνους την απάντηση που τους αρμόζει και σε μας μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία που θα εγκαινιάσει την Επείγουσα Αναγέννηση του Τόπου!
Άρης Έξαρχου