Δευτέρα, Απριλίου 30, 2012

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΥΔΡΑ

Στην οδό Εθν. Αντιστάσεως 11, στο κέντρο της Σκύδρας, οι πολίτες του Δήμου έχουν την δυνατότητα τις πρωινές ώρες να ενημερώνονται για το ψήφισμα που έχει ετοιμάσει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών, και όποιος επιθυμεί να το υπογράψει συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την μη εγκατάσταση στρατοπέδου λαθρομεταναστών στην πόλη.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΥΔΡΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

 ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Για το τεράστιο θέμα των λαθρομεταναστών και για το οποίο ουδείς αμφιβάλλει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, η βουλή των Ελλήνων με παρόντες 154 βουλευτές, απεφάνθη με 117 «Ναι» και με 37 «Όχι», στην τελευταία της συνεδρίαση, υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τα κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών με λοιμώδη νοσήματα. Όπως είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας την τροπολογία η οποία τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΛΑΟΣ, τον Ιούνιο η χώρα αξιολογείται και θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για την παραμονή της στη συνθήκη Σένγκεν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως «κέντρο φιλοξενίας» σημαίνει φυλασσόμενος χώρος και έθεσε το ερώτημα: «Είναι καλύτερα να τριγυρνά ο μετανάστης μέσα στους δρόμους, να αλητεύει και να διασπείρει λοιμώδη νοσήματα ή να παραμένουν εκεί μέσα;». Στην κριτική που ακούγεται ότι θα υπάρχει εγκληματικότητα στα Κέντρα αυτά διερωτήθηκε επίσης: «Γιατί; Επειδή θα είναι κάπου 100-200 άνθρωποι χωρίς όπλα, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία, ειρηνικά;».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε εξάλλου ότι υπήρχαν 450.000 παράνομοι μετανάστες από τους οποίους επαναπροωθήθηκαν μόλις 50.000 ενώ οι υπόλοιποι «είναι εδώ γύρω», όπως λένε και αποτελούν μια υγειονομική βόμβα. «Εμείς είμαστε μια χώρα σε κρίση. Μια χώρα που δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτό το ζήτημα. Είναι σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη με ένα πρόβλημα που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι ένα αδυσώπητο πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας» περιέγραψε την κατάσταση ο υπουργός και απευθυνόμενος προς τη Βουλή είπε: «Δε δικαιούται κανείς σε αυτή την αίθουσα να αμφισβητεί τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του ζητήματος».
Κάλεσε δε όλους να πουν όχι σε αυτούς που επιχειρούν να κάνουν σπέκουλα πάνω στο θέμα αυτό.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αφού τόνισε ότι ήδη έχει σταλεί μήνυμα σε όλους τους διακινητές μεταναστών «πως η Ελλάδα από την ώρα που θα μπεις δεν θα σε αφήνει ελεύθερο αλλά θα κρατείσαι σε κέντρο φιλοξενίας», διαβεβαίωσε ότι «η Αθήνα θα αρχίσει να θυμίζει την πρωτεύουσα της Ελλάδος». Όπως πρόσθεσε εξαφανίστηκαν οι παράνομοι μετανάστες από το κέντρο της Αθήνας γιατί εξαφανίστηκαν αυτοί που τους έφερναν.
Τέλος είπε ότι υπάρχουν χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους για την ορθολογική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος κι όμως από τα 250 εκ. έχουν απορροφηθεί μόλις τα 40.
Μετά τις γενικότητες του υπουργού το κλίμα οξύνθηκε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη να ρωτάει: «Αν ήταν τόσο σπουδαίο γιατί περιμένατε την τελευταία ημέρα της Βουλής για να το φέρετε;» και να του καταλογίσει υποκρισία και φαρισαϊσμό. Προέτρεψε δε να βρεθεί ένας τρόπος να γυρίσουν στις πατρίδες τους οι μετανάστες αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι κατάντησαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση και θυμήθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές να βάλουν σε κέντρα κράτησης τους μετανάστες.
Προηγήθηκε κόντρα μεταξύ του υπουργού Υγείας και του Αστέριου Ροντούλη όταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επέμεινε να πληροφορηθεί το κόστος της νοσηλείας των παράνομων μεταναστών και ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε ότι υπάρχουν ειδικές υποδομές στα νοσοκομεία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τη δαπάνη το κράτος την αναδέχεται και κατανοεί ότι αξίζει τον κόπο να δώσει ο κάθε πολίτης ένα ευρώ, αλλά ακριβές κόστος δεν μπορεί να προβλεφθεί αφού δεν είναι γνωστό πόσοι θα διαμείνουν σε αυτό το χώρο.
«Είστε ανίκανοι. Μόνο με μαζικές απελάσεις μεταναστών θα λυθεί το πρόβλημα», ανταπάντησε ο κ. Ροντούλης μένοντας, όπως είπε, ενεός με την ομολογία της υγειονομικής βόμβας στη χώρα μας.
«Είστε οξύς», απάντησε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε: «Τι συμφέρει περισσότερο; Να κάνει ένας νοσών μία θεραπεία ή να υπάρχει ένας αδέσποτος νοσών από λοιμώδες νόσημα και να το μεταδίδει όσο το δυνατόν περισσότερο; Δεν μπορεί να είστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ».
Με την τροπολογία διαφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός επειδή όπως είπε, είναι πρόχειρη, εύκολη και προεκλογικού χαρακτήρα.
Την έντονη αντίδρασή του στην τροπολογία εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κ. Χαλβατζής ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενώ ο κ. Λαφαζάνης την χαρακτήρισε «τρομολογία» και «όνειδος» και επισήμανε ότι ενισχύονται έτσι οι χειρότερες δυνάμεις.
Τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε με μόλις 117 «Ναι» υπέρ και 37 «Όχι», αφού παρόντες στη διαδικασία ήταν 154 βουλευτές, καθώς οι υπόλοιποι ήδη «αλιεύουν» ψηφοφόρους στις περιφέρειές τους. Την τροπολογία καταψήφισαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Έλληνες.

ΗΧΗΡΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΘΙΜΟΥ
Ο ιεράρχης, σε ομιλία του προ ολίγων ημερών, εξέφρασε όλες τις ανησυχίες που εκφράζουν και οι πολίτες της Σκύδρας και μάλιστα με την εμπειρία που έχουν στην περιοχή θύμισε ότι στον Έβρο λειτουργούν ήδη δύο κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών τονίζοντας τα εξής: «Αυτοί που σήμερα μας λένε «θα είναι μόνο κέντρα υποδοχής», αυτοί οι ίδιοι αύριο θα μας πουν μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων και της ύπατης αρμοστείας «Βγάλτε τους έξω, δεν τους λυπάσθε; Πώς το ανέχεσθε να είναι στοιβαγμένοι μαζί, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας;» Θα βρουν πρόθυμα εντόπια φερέφωνα που θα σιγοντάρουν από αφέλεια τέτοιες εσκεμμένες ενέργειες».
Μάλιστα, επικαλέστηκε την πρόσφατη εμπειρία γύρω από το ζήτημα: «Αυτό που σας λέω δεν είναι φανταστικό σενάριο. Το ξαναζήσαμε. Μας έλεγαν στον Έβρο «βγάλτε τις νάρκες, είναι κρίμα να σκοτώνονται τόσοι αθώοι» κι εμείς από ανθρωπιά τις βγάλαμε και διαπιστώσαμε αμέσως την πλημμυρίδα των Ασιατών που καρτερούσε να περάσει στη χώρα μας. Διαμαρτυρόμασταν τότε και οι Ευρωπαίοι μας έλεγαν «Να μάθετε να ζείτε με τους διαφορετικούς ανθρώπους μέσα στην πολυπολιτισμικότητα». Πάλι βρέθηκαν ανόητα εντόπια φερέφωνα που παρίσταναν, οι γελοίοι, τους προοδευτικούς και μας κατηγορούσαν για ξενοφοβία. Τώρα, όμως, κάτι άλλαξε! Πλημμύρισαν το Κολωνάκι και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η πολιτική διαφοροποιήθηκε».
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος και για τη Frontex, την οποία κατηγόρησε για κατασκοπία, λέγοντας συγκεκριμένα: «Στο νομό Έβρου παραμένει η Frontex να κάνει τι; Κατασκοπία κάνει και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα με την πλούσια διαμονή της και με τους παχυλούς μισθούς των 4.000 και 5.000 ευρώ».

ΜΑΣ «ΑΠΕΙΛΟΥΝ» ΜΕ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Την υπό ίσους όρους με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη παραμονή της Ελλάδας στη Ζώνη Σένγκεν, θέτει σε κίνδυνο η αποτυχία της χώρας μας να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που συνέταξε τον Μάρτιο η Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες θα αναιρούν τη συμμετοχή της στη Ζώνη του Σένγκεν, καθώς τα ευρήματα είναι επιβαρυντικά για τις επιδόσεις της χώρας μας σε θέματα διαχείρισης παράνομης μετανάστευσης.
Το γεγονός αυτό ερμηνεύει και τις πιέσεις που ασκούνται εν όψει της νέας αξιολόγησης της Ελλάδας τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διαπιστώνει ελάχιστη πρόοδο στο θέμα των κέντρων κράτησης και ταυτόχρονα απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για τη βελτίωση των συνθηκών στα ήδη υφιστάμενα. Στον Έβρο, η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» με στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υποδομές.
Τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στο φυλάκιο Έβρου και ενός δεύτερου σε ξενοδοχείο της Ορεστιάδας αξιολογήθηκαν θετικά, ωστόσο, δύσκολα θα έχουν ξεκινήσει έως τον Ιούνιο οι διαδικασίες υλοποίησής τους.
Μιλώντας στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής", Έλληνες αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε. επισήμαναν ότι η κριτική που ασκείται, συνδέεται με την προσπάθεια για διεύρυνση της επιρροής του ευρωπαϊκού Βορρά.
Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ζήτησε την προσωρινή ενίσχυση των ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν με το αιτιολογικό ότι χώρες όπως η Ελλάδα αποτυγχάνουν να φυλάξουν τα εξωτερικά τους σύνορα.
Παρόμοια δήλωση είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας "να θέσουμε σε εφαρμογή για τη Σένγκεν μια μεταρρύθμιση τόσο διαρθρωτική όσο και αυτή για το ευρώ".

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΕΝΓΚΕΝ, ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ SIRENE ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
Στις 14 Ιουνίου 1985 υπογράφηκε μεταξύ των πέντε ιδρυτικών μελών (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες) η πρώτη Συμφωνία Σένγκεν, η οποία είχε ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα. Η Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν (ΣΕΣΣ) υπογράφηκε στις 19 Ιουνίου 1990 και τέθηκε σε εφαρμογή το 1995 με αποτέλεσμα την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών που την είχαν υπογράψει, καθώς και τη δημιουργία ενιαίων εξωτερικών συνόρων, στα οποία οι έλεγχοι εισόδου στο Χώρο Σένγκεν πραγματοποιούνται με βάση τις ίδιες διαδικασίες. Με την ίδια Σύμβαση καθιερώθηκαν κοινοί κανόνες για την έκδοση θεωρήσεων, την παροχή ασύλου και τον έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα, ώστε να είναι εφικτή η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στο εσωτερικό του Χώρου Σένγκεν χωρίς παράλληλα να διαταράσσεται η δημόσια ασφάλεια. Η Ελλάδα με το Ν. 2514/1997 κύρωσε τη Συμφωνία Σένγκεν, τη Σύμβαση Εφαρμογής της καθώς και τα πρωτόκολλα και τις συμφωνίες προσχώρησης στη Συμφωνία Σένγκεν των υπόλοιπων κρατών μελών της Ε.Ε. Σήμερα πλήρη μέλη της Συμφωνίας Σένγκεν αποτελούν τα 22 από τα 27 κράτη μέλη (πλην, δηλαδή, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας – οι οποίες δεν συμμετέχουν ακόμα πλήρως στο χώρο Σένγκεν -).
Με βάση το άρθρο 92 της Σύμβασης Εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν δημιουργήθηκε ένα κοινό σύστημα πληροφοριών, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (ΣΠΣ), για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συμβαλλομένων κρατών, το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα και αντικείμενα. Με βάση το άρθρο 108 της ΣΕΣΣ και προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή μεταξύ των συμβαλλομένων μερών πρόσθετων ή συμπληρωματικών πληροφοριών σχετικά με τις καταχωρήσεις στο ΣΠΣ, συστάθηκαν σε όλα τα κράτη Σένγκεν τα «Γραφεία SIRENE». Η λέξη SIRENE σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων Supplementary Information Request at the National Entry (αίτηση συμπληρωματικών πληροφοριών για εθνικές καταχωρήσεις) και αποκαλύπτει το κύριο έργο των «Γραφείων SIRENE». Μεταξύ των κυριότερων καθηκόντων τους περιλαμβάνεται η εισαγωγή «καταχωρήσεων» στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και η εκτέλεση των προβλεπόμενων μέτρων. Τα «Γραφεία SIRENE» αποτελούν ενιαίο σημείο επαφής για όλες τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου που συμμετέχουν στο SIS και για την αστυνομική συνεργασία στο χώρο Σένγκεν και λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως (για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες: SIRENE – Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, Εθνικά Γραφεία SIRENE).
Στο άρθρο 82 του Ν. 3386/2005 για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια προβλέπεται ότι το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης (νυν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) τηρεί κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών (ΕΚΑΝΑ). Τα κριτήρια και η διαδικασία εγγραφής και διαγραφής αλλοδαπών από τον κατάλογο αυτό καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προστασίας του Πολίτη).

Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Δ. ΣΚΥΔΡΑΣ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ (XERI)
Μπορεί η χώρα να έχει μπει σε προεκλογική περίοδο με ότι αυτό συνεπάγεται, μπορεί οι γιορτές του Πάσχα να έχουν χαλαρώσει λίγο τον κόσμο, όμως η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών του Δήμου Σκύδρας είναι σε επαγρύπνηση και δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταθέσει τα όπλα όσον αφορά την εγκατάσταση λαθρομεταναστών στο πρώην στρατόπεδο της πόλης. Εδώ και μερικές μέρες η Ομάδα Πρωτοβουλίας φρόντισε να εξασφαλίσει έναν μικρό χώρο στο κέντρο της Σκύδρας (Εθνικής Αντιστάσεως 11) ώστε αφενός οι πολίτες να μπορούν να ενημερωθούν για το ψήφισμα που ετοίμασε η Ομάδα αλλά και ανέγνωσε την προηγούμενη Κυριακή στην δημόσια συγκέντρωση και αφετέρου να υπογράψει, εκδηλώνοντας έτσι την αντίθεση του στην δημιουργία αυτού του στρατοπέδου. Το ψήφισμα έχει ήδη προωθηθεί στα μέσα ενημέρωσης και μαζί με τις υπογραφές θα φτάσει και στα χέρια του νέου αρμόδιου Υπουργού ώστε να γνωρίζει ποια είναι η θέση του δημότη της Σκύδρας για το συγκεκριμένο θέμα.

Θολό τοπίο στην Ε.Ε. για τους μετανάστες
Μετέωρη βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τι δέον γενέσθαι με τους μετανάστες, καθώς η Κομισιόν επανεξετάζει τις οδηγίες για τη χορήγηση ασύλου και τα δικαιώματα των προσφύγων. Στις ευρωπαϊκές χώρες -πλην Ελλάδος- υπάρχει ένας συνδυασμός ανοικτών και κλειστών κέντρων φιλοξενίας ατόμων που έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου. Στη Γαλλία, πέρυσι διευρύνθηκε η χρήση των λεγόμενων «μεταβατικών ζωνών», από τις οποίες είναι ευκολότερη η απέλαση. Ο μέγιστος χρόνος κράτησης ενώ εκκρεμεί η απέλαση έχει οριστεί στις 45 ημέρες. Η Ιταλία κατακλύστηκε πέρυσι με πρόσφυγες από τη Λιβύη και την Τυνησία, με αποτέλεσμα οι υποδομές της νήσου Λαμπεντούζα να καταρρεύσουν. Η Ρώμη χορήγησε προσωρινές βίζες σε 12.000 Τυνήσιους, ενώ επαναπροώθησε χιλιάδες άλλους στη χώρα τους. Η Ισπανία, ύστερα από κύμα επικρίσεων σχετικά με τις δραματικές συνθήκες στα κέντρα κράτησης, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο την αναμόρφωσή τους.

Δημοσίευμα των «Financial Times»
Ο λόγος της «προσωρινής» εκδίωξης της χώρας μας από την συνθήκη Σένγκεν είναι ότι οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσαν πως από τους 104.000 μετανάστες που εισήλθαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια του 2010, οι 88.000 έφθασαν μέσω της Ελλάδος. Επιπλέον αναφέρεται ότι από τις αρχές του 2011, 26.000 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στην χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι προβληματισμό για την συνεργασία τους με τις ελληνικές αρχές εκφράζουν και οι επιτελείς της ευρωπαϊκής δύναμης επιτήρησης των ελληνικών συνόρων, Frontex.

Εμπειρία Έλληνα φοιτητή στο Μπάρι
Στρατόπεδο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου υπάρχει και στην πόλη του Μπάρι στην γειτονική μας Ιταλία. Έλληνας πρώην φοιτητής που έζησε στην πόλη, μας περιγράφει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αλλαγή, προς το χειρότερο, που προκάλεσε η έλευση των λαθρομεταναστών με την δημιουργία του στρατοπέδου. Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη της πόλης, η οποία όμως απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο. Οι λαθραίοι μετανάστες, έρχονται από την Αφρική, συγκεντρώνονται αρχικά σ’ ένα μικρό νησάκι δίπλα στην Σικελία και στην συνέχεια προωθούνται στα υπόλοιπα στρατόπεδα υποδοχής στην Ιταλία. Ένα από αυτά είναι και το στρατόπεδο του Μπάρι η δημιουργία του οποίου έχει αλλάξει ουσιαστικά την εικόνα της πόλης. «Τους βλέπεις να κυκλοφορούν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και το βράδυ μαζεύονται σ΄ ένα συγκεκριμένο σημείο ώστε να πάρουν το αστικό, που χρησιμοποιείται μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό, και να πάνε στο στρατόπεδο» και συνεχίζει την μαρτυρία λέγοντας «η πόλη πλέον έχει γεμίσει ζητιάνους, πόρνες και «φτηνά» εργατικά χέρια για την μαφία». Για όποιον δύσπιστο αναγνώστη τα στοιχεία του Έλληνα που σπούδασε στην Ιταλική πόλη βρίσκονται στην εφημερίδα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: