Πέμπτη, Μαΐου 31, 2012

Πανόραμα δημοσκοπήσεων!


Δημοσκοπήσεις VPRC, GPO, Pulse:
Μάχη για πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Επτακομματική Βουλή με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και διαφορά 3,5% μπροστά από τη ΝΔ, ως προς την εκτίμηση ψήφου, δίνει δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Επίκαιρα" που κυκλοφορεί την Πέμπτη.
Ωστόσο, ελαφρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δείχνει η δημοσκόπηση της GPO, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, στη Βουλή μπαίνουν και πάλι τα ίδια επτά κόμματα που εξασφάλισαν την εκλογή τους και στις 6 Μαΐου, αν και η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,4%, κάτι το οποίο αφήνει πολλά περιθώρια για ανατροπές μέχρι την κάλπη.
Λίγο πριν, δόθηκαν στη δημοσιότητα και στοιχεία της δημοσκόπησης της Pulse για την εφημερίδα «Ποντίκι». Στη δημοσκόπηση αυτή, στην εκτίμηση ψήφου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, στο 24,5%, ενώ στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας την περασμένη εβδομάδα η ΝΔ είχε οριακό προβάδισμα 0,5%. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει  13,5%,  οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%,  το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή, 5%. 
Το ντέρμπι θα συνεχιστεί μέχρι και το βράδυ των εκλογών και έχει ιδιαίτερη αξία, τι θα δείξει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι την προσεχή Κυριακή που θα απαγορευθεί η δημοσίευσή τους, ως προς την συχνότητα της πρωτιάς που θα δώσουν σε ένα από τα δύο κόμματα.  Η πόλωση δεν είναι εμφανής και τείνει να αποκλείσει όλα τα κόμματα που βρίσκονται εκτός Βουλής.
Αναλυτικότερα:
Η τελευταία  δημοσκόπηση της VPRC
Και σε αυτή τη δημοσκόπηση επιβεβαιώνεται το εκλογικό ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ µε την αύξηση των ποσοστών του, που προκύπτει από τον διεμβολισμό όμορων πολιτικών χώρων, καθώς η πόλωση που επέβαλε η ΝΔ με το κάλεσμα της κεντροδεξιάς συστράτευσης, λειτούργησε και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ αυξάνει τις δυνάμεις της αλλά όχι από τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους της.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής τα κόμματα λαμβάνουν :
ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΝΔ 26,5%, ΠΑΣΟΚ 12,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%, Δημοκρατική Αριστερά επίσης 7,5%, ΚΚΕ 5,5%, Χρυσή Αυγή 4,5%, Δημιουργία Ξανά 2%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%, ΛΑΟΣ 1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5%, άλλο κόμμα 1%.
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει οριακή πτώση συγκρατώντας τα ποσοστά του σε σχέση με την εντεινόμενη πόλωση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το  ΚΚΕ , η Χρυσή Αυγή, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο ΛΑΟΣ, η Δημιουργία Ξανά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνουν πτώση . Η Δημοκρατική Αριστερά  συγκρατεί τα ποσοστά της τάξης του 7,5% και επιβεβαιώνει το ρόλο του ρυθμιστή στο μετεκλογικό σκηνικό.
Στο ερώτημα ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, Αντώνης Σαµαράς, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος , συγκεντρώνουν και οι τρείς, 15% των ερωτηθέντων με τον «κανένα» να προηγείται µε 31%! Τον Φώτη Κουβέλη θεωρεί καταλληλότερο για την πρωθυπουργία ποσοστό 8%, ενώ ο Πάνος Καµµένος συγκεντρώνει 4%, η Αλέκα Παπαρήγα το 2% και  ο Νίκος Μιχαλολιάκος  1%.


Η δημοσκόπηση της GPO για το Mega.
Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, προηγείται η ΝΔ με 23,4% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, ΠΑΣΟΚ 13,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,4%, ΚΚΕ 5,9%, ΔΗΜΑΡ 5,1%, και Χρυσή Αυγή 4,2%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν «Δημιουργία, ξανά!» (2,6%), ΛΑ.Ο.Σ. (2%) και Οικολόγοι-Πράσινοι (0,5%), ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,4%. Η δημοσκόπηση δείχνει, επίσης, ότι το 80,9% των πολιτών επιθυμεί την, πάση θυσία, παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται και πάλι, με μεγάλη διαφορά όμως έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταλαμβάνει ποσοστό 56,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 33,6% και το ΠΑΣΟΚ 0,5%.
Στο ερώτημα για το «ποιος είναι πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός», ο Αντ. Σαμαράς προηγείται με 22,7% και ακολουθούν: Ο Αλ. Τσίπρας 19,1%, ο Ευ. Βενιζέλος 19,1%, ο Φ. Κουβέλης 8,1%, ο Π. Καμμένος 4,4%, η Αλ. Παπαρήγα 2,1% και ο Ν. Μιχαλολιάκος 1,7%.
Ως προς τα κριτήρια ψήφου, το 36,5% απάντησε ο σχηματισμός κυβέρνησης, το 24,6% απάντησε «η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ», το 19,9% «η τροποποίηση του Μνημονίου», το 15,3% «η καταγγελία του Μνημονίου», ενώ το 3,7% δεν απάντησε. 
Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (47,9%), κρίνει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ως τον βασικό υπεύθυνο «για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης», και ακολουθούν με «ποσοστά ευθύνης» ο κ. Σαμαράς με 16,7%, ο κ. Καμμένος με 6,8%, ο κ. Βενιζέλος με 4,4%, ο κ. Κουβέλης με 3,2%, η κ. Παπαρήγα με 2,4% και ο κ. Μιχαλολιάκος με 0,1%.
Στο ερώτημα «ποιος πολιτικός αρχηγός κράτησε πιο θετική στάση μετά τις εκλογές» ο κ. Σαμαράς αποσπά ποσοστό 22%, ο κ. Τσίπρας 20,8%, ο κ. Βενιζέλος 17,2%, ο κ. Κουβέλης 9,6%, ο κ. Καμμένος 6,4%, η κ. Παπαρήγα 4,3% και ο κ. Μιχαλολιάκος 1,7%.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το «ποιο κόμμα είναι πιο έτοιμο να κυβερνήσει», η ΝΔ προηγείται στη δημοσκόπηση με 55,1% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖ.Α με 16,1%, το ΠΑΣΟΚ με 10,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%, η ΔΗΜΑΡ με 2,2%, ενώ το 24,3% τάχθηκε υπέρ «άλλων» κομμάτων. 
Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, το 58,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισε ως διαμαρτυρία εναντίον του πολιτικού συστήματος, το 28,2% για τη θέση του περί καταγγελίας του Μνημονίου και το 6,5% για τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς.
Η συσπείρωση των κομμάτων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με τη συσπείρωση των κομμάτων. Συγκεκριμένα, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 89,3%, ενώ σε αυτήν κατευθύνονται ψηφοφόροι από τη Δημοκρατική Συμμαχία σε ποσοστό 66,7%, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ποσοστό 14,9% και από τον ΛΑ.Ο.Σ. σε ποσοστό 16,4%.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 79,7%, ενώ σε αυτόν κατευθύνονται ψηφοφόροι από τη ΔΗΜΑΡ σε ποσοστό 21,4% από τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 18,2%, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ποσοστό 17%, από το ΚΚΕ σε ποσοστό 16,2%, από το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 4% και από την ΝΔ σε ποσοστό 1,8%.
Μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας της GPO, σημειώνεται ότι το 60% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής την ψήφισε ως διαμαρτυρία εναντίον του πολιτικού συστήματος, ενώ το 29,3% των ψηφοφόρων της την προτίμησε «για να φύγουν οι μετανάστες από τη χώρα» και το 4,8% τοποθετεί τον εαυτό του στην ακροδεξιά.
Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, το 58,6% των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α τον ψήφισε ως διαμαρτυρία εναντίον του πολιτικού συστήματος, το 28,2% για την θέση του περί καταγγελίας του Μνημονίου και το 6,5% για τον σχηματισμό κυβέρνησης της αριστεράς.

«Ναι» στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 80,9% των πολιτών επιθυμεί την, πάση θυσία, παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, το 77,8% τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του Μνημονίου και το 66,4% θα προτιμούσε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Στο ερώτημα «τι θα προτιμούσατε να προκύψει μετά τις εκλογές», το 66,4% απάντησε «κυβέρνηση συνεργασίας», 30,3% «αυτοδύναμη κυβέρνηση», ενώ 3,3% δεν απάντησε στο ερώτημα.
Στο ερώτημα «κατά πόσο ενδιαφέρεστε για τις εκλογές», το 82,7% απάντησε «πολύ», το 17% έδειξε λιγότερο ενδιαφέρον, ενώ δεν απάντησε το 0,3% των ερωτηθέντων.
Στο ερώτημα «αν έπρεπε να γίνουν ξανά εκλογές», το 25,3% απάντησε «ναι», το 72,4% απάντησε «όχι», θεωρώντας ότι έπρεπε να είχε σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ το υπόλοιπο 0,3% δεν απάντησε. 
Στο ερώτημα «αν η χώρα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ», το 80,9% απάντησε «ναι», το 18% απάντησε «όχι», ενώ δεν απάντησε το 1,1%.
Στο ερώτημα «αν γίνεται δεκτή ως προϋπόθεση για την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ η εφαρμογή του Μνημονίου» το 52,4% είπε «ναι», το 44,5% είπε «όχι», ενώ το 3,1% δεν απάντησε.
Στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει με το Μνημόνιο», το 20,4% τάχθηκε υπέρ της καταγγελίας του, το 77,8% τάχθηκε υπέρ της τροποποίησής του, ενώ δεν απάντησε το 1,2%.
Στο ερώτημα «ποιες ενέργειες της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσουν στην έξοδο από το ευρώ», το 67% απάντησε ότι σε αυτό θα οδηγήσει η καταγγελία του Μνημονίου, το 17,6% απάντησε η εφαρμογή του, ενώ το 15,4 δεν τοποθετήθηκε.
Τέλος, στο ερώτημα «αν είναι ισχυρό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», το 45,4% απάντησε «πολύ ισχυρό», το 48,4% απάντησε «λίγο», ενώ το 6,2% δεν απάντησε. 
Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 1.600 πολιτών, στο διάστημα 25η-29η Μαΐου 2012.Δεν υπάρχουν σχόλια: