Κυριακή, Φεβρουαρίου 13, 2011

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι πλέον γνωστή σε όλους τους δημότες σε γενικές γραμμές, αλλά οι λεπτομέρειες αποκαλύπτονται σταδιακά στους υπεύθυνους, που ορίστηκαν από την νέα Δημοτική αρχή και ανέλαβαν να ξετυλίξουν τον «μίτο της Αριάδνης» των πεπραγμένων της απελθούσας. Το γεγονός ότι ακόμα δεν έγινε δυνατή, μετά από έναν ολόκληρο μήνα και παρά τις συνεχείς πιέσεις, η παράδοση των δικαιολογητικών της οικονομικής διαχείρισης και του Ταμείου λόγω αδυναμίας εξεύρεσης νόμιμων παραστατικών από τον αρμόδιο υπάλληλο, χαρακτηρίζει μια κατάσταση, η οποία αν δεν προσδιορίζεται ως χαοτική, σίγουρα δεν μπορεί να αποκληθεί «νοικοκυρεμένη».
            Παρ’ όλα αυτά, με έκπληξη διαπιστώνουμε, ότι ο απελθών Δήμαρχος, τόσο στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και με δηλώσεις, συνεντεύξεις κλπ επιμένει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ακολουθώντας κατά περίπτωση είτε την τακτική της «μισής αλήθειας» είτε της πλήρους ανακρίβειας. Ισχυρίζεται για παράδειγμα ότι η κεντρική Κυβέρνηση δεν απέδωσε 1.472.638 Ευρώ για την Δημοτική Αστυνομία, ενώ γνωρίζει καλά ότι ήταν αδύνατον να υπάρξει τέτοια χρηματοδότηση, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ποσόν του 1.519.314 Ευρώ για τους σχολικούς φύλακες, για την πρόσληψη των οποίων ουδείς υποχρέωσε την απελθούσα Δημοτική αρχή να ενταχθεί στο σχετικό Πρόγραμμα, μια και δεν ήταν  διασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Επί πλέον, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα τεράστια ελλείμματα του Δήμου, αναφέρει ότι υπάρχουν οφειλές Δημοτών ύψους 2.400.000 Ευρώ (!), χωρίς βεβαίως να μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει γιατί δεν εισπράχθηκαν πριν από την λήξη της θητείας του. Εκεί όμως που πραγματικά υποτιμά την νοημοσύνη όλων μας, είναι η επιχειρούμενη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών του για τα ελλείμματα με την έωλη δικαιολογία της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης του 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης, χωρίς να διευκρινίζει ότι πρακτικά ουδεμία μείωση υπήρξε. Και τούτο διότι το 2009 υπήρξε μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2008 της επιχορήγησης της τάξης του 37% και επομένως η «μείωση» του 2010 αντισταθμίζεται από την αύξηση του 2009. Τέλος, χρέη του Δήμου παρελθόντων ετών, όπως τα 722.986,74 Ευρώ για τον ΧΥΤΑ, 3.000.000 Ευρώ  περίπου από την μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών και άλλων οφειλόμενων ποσών από προηγούμενα χρόνια, δεν αφορούν την χρήση του 2010 και σίγουρα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση της τρόικας ή του Μνημονίου.
Και για να τελειώνουμε: Για όλα τα παραπάνω μπορούν να εφευρεθούν δικαιολογίες, σοβαρές ή μη και αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Εκείνο όμως που είναι παντελώς απαράδεκτο και πλήρως αδικαιολόγητο, είναι η μετατροπή του Δήμου σε «Οίκο Εμπορίου» με την κυκλοφορία μεταχρονολογημένων επιταγών στην Αγορά της πόλης, κάτι που ως γνωστόν απαγορεύεται αυστηρότατα από τον Νόμο και επισύρει βαρύτατες κυρώσεις.
Ελπίζουμε ο απελθών Δήμαρχος, αυτοπαγιδευμένος σε φαντασιώσεις μεγαλεπήβολων «έργων» και μεγαλόστομων εξαγγελιών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο προεκλογικό του έντυπο, να συναισθανθεί τις τεράστιες ευθύνες του για την κατάσταση που δημιούργησε και να παύσει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα με τις προσπάθειες ωραιοποίησης μιας θλιβερής πραγματικότητας, που δεν πείθει παρά μόνον εκείνους που έχουν συμφέρον να πειστούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: