Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2011

Η Έδεσσα που χάθηκε... (9)

Ο κεντρικός δρόμος στο Βαρόσι στις αρχές της δεκαετίας 1990. Αριστερά η οικία Φράγκου, το τελευταίο τριώροφο οικοδόμημα μακεδονικής αρχιτεκτονικής της Έδεσσας, που κάηκε σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια (στις 30 Οκτωβρίου 2006) κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και κατεδαφίστηκε άρον-άρον.

Το Βαρόσι σήμερα.
Με κόκκινο Χ σημειώνονται κατοικίες που δεν υπάρχουν πλέον.

Για την πυρκαγιά
Έδεσσα
Παραδοσιακός οικισμός της Εδεσσας, το Βαρόσι, κινδύνεψε να καεί, όταν ξέσπασε φωτιά σε ακατοίκητο τριώροφο σπίτι και, λόγω των ισχυρών ανέμων, επεκτάθηκε γρήγορα σε διπλανό κτήριο.
Αμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εδεσσας, που ειδοποίησε όμορες υπηρεσίες, οι οποίες συνέδραμαν με 14 οχήματα και 35 άντρες. Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο τριώροφο παραδοσιακό κτήριο ιδιοκτησίας του Θανάση Λαμπρόπουλου και γρήγορα επεκτάθηκε στο διπλανό, ακατοίκητο οίκημα, του Νικόλαου Βαρδάρη.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Έδεσσας, Ιωάννης Σόντρας, οι άντρες της Πυροσβεστικής «υπερέβαλαν εαυτόν» και κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά, πριν επεκταθεί στον πυκνοκατοικημένο οικισμό, αλλά τα δύο σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
«Επρόκειτο για την πρώτη πυρκαγιά των σύγχρονων χρόνων στο Βαρόσι μετά την πυρπόληση από τους Γερμανούς στις 12 Σεπτεμβρίου 1944, οπότε και καταστράφηκε το νοτιοανατολικό τμήμα του» υπογράμμισε ο κ. Σόντρας.
Από τη συνοικία διατηρείται μέχρι σήμερα στην παλιά της μορφή μόνο το βορειοανατολικό τμήμα και περιλαμβάνει περίπου 80 κτήρια, εκ των οποίων το 40% είναι ακατοίκητα.
Το Βαρόσι ήταν μία από τις τρεις χριστιανικές συνοικίες, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην Έδεσσα.

Newsroom ΔΟΛ 31 Οκτ. 2006


Δεν υπάρχουν σχόλια: