Κυριακή, Ιουνίου 03, 2012

Κατευθυνόμενες οι δημοσκοπήσεις;


Πείτε την αλήθεια με τις δημοσκοπήσεις!

Η χειραγώγηση έχει και τα όριά της! Θα μιλήσουμε μόνο με γεγονότα. Στο σημερινό Τύπο δημοσιεύονται τρεις δημοσκοπήσεις, οι τελευταίες που σύμφωνα με τον νόμο μπορούν να αναμεταδοθούν και αυτές που φυσικά αφήνουν τις εντυπώσεις, διαμορφώνοντας το προεκλογικό κλίμα. Όλες φυσικά καταλαμβάνουν σημαντική έκταση του πρωτοσέλιδου και αρκετές εσωτερικές σελίδες ανάλυσης.
Η πρώτη είναι για τα Νέα (Κάπα Research) και δίνει: Προβάδισμα ΝΔ με 26,1%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,6% και ΠΑΣΟΚ 9,9%.
Η δεύτερη είναι για τον Ελεύθερο Τύπο (Rass). Δίνει 26,5% για τη Νέα δημοκρατία, 24,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 12,1% για το ΠΑΣΟΚ.
Η τρίτη δημοσιεύεται για την Καθημερινή (Public Issue) και ανατρέπει τις παραπάνω εντυπωσιακά: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 31,5%, ακολουθεί ΝΔ με 25,5% και ΠΑΣΟΚ 13,5%.

Ποιος λέει την αλήθεια και ποιος παραποιεί συνειδητά τα στοιχεία; Δεν θα μπούμε σε φιλολογικές αναλύσεις παρά μόνο θα παραθέσουμε στοιχεία. Στο κύριο πρωτοσέλιδό της άρθρο της με τίτλο “δημοσκοπήσεις” η Καθημερινή γράφει χωρίς περιστροφές: “Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους αναγνώστες μας“. Ως “βασικές αρχές” της εφημερίδας η σύνταξη αναφέρει: Πρώτον ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων “δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο χειραγώγησης” και δεύτερον ότι “η δημοσιοποίησή τους δεν μπορεί να εξαρτάται από το αν μας αρέσουν ή όχι τα αποτελέσματά τους“. Για όσους δεν κατάλαβαν το έμμεσο μήνυμα, το κύριο άρθρο συνεχίζει ακάθεκτο: “Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματισμό και να μην είμαστε δεκτικοί στις πιέσεις πολιτικών, όπου και αν αυτοί ανήκουν“.

Δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια για το τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στις αίθουσες σύνταξης και στους πάνω ορόφους των διευθυντικών γραφείων των μέσων ενημέρωσης. Αν κάτι πρέπει να μείνει από αυτή την προεκλογική περίοδο και τη συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το αίτημα για κοινωνικό έλεγχο στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ανοίξτε τα βιβλία σας και δώστε στη δημοσιότητα το πρωτογενές υλικό! Αν είναι πράγματι επιστημονικές έρευνες και όχι κατά παραγγελία, κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!

http://mao.gr/2012/06/01/public-opinion/



Δεν υπάρχουν σχόλια: