Σάββατο, Οκτωβρίου 06, 2012

Απάντηση εκπροσώπου ΥΠΕΞ προς τον Τσέχο Επίτροπο

Ο "ευαίσθητος" φιλοσκοπιανός Επίτροπος
Στέφαν Φούλε από την Τσεχία


“Έπεσες θύμα της συνήθους προπαγάνδας των Σκοπιανών”
απάντησε ο Δελαβέκουρας στον Στέφαν Φούλε

Την Κυριακή, η εθνικιστική ιστοσελίδα των Σκοπίων MINA μετέδωσε μια ψευδή είδηση σύμφωνα με την οποία μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν χτυπήσει μέχρι θανάτου ένα Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα το θέμα της κατασκευασμένης είδησης έρχεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για την αξιοπιστία του τρόπου αξιολόγησης και επεξεργασίας πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και των πηγών που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συλλογή πληροφοριών.
«Δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν να εμφανίζονται ως αναπαραγωγείς ανυπόστατων ειδήσεων τις οποίες, με προφανείς σκοπιμότητες, σπεύδουν να “αξιοποιήσουν” κάποια ΜΜΕ στα Σκόπια», επισημαίνει ο Γ. Κουμουτσάκος, μετά από το σχόλιο του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, στο twitter για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας αναπαράγοντας το ψεύτικο περιστατικό πριν καν να διασταυρώσει την πληροφορία.
Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα και η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα προς τον Τσέχο επίτροπο: «Έπεσες θύμα της συνήθους προπαγάνδας των Σκοπιανών. Το υποτιθέμενο περιστατικό ουδέποτε συνέβη. Θα έπρεπε να έχεις ρωτήσει προτού κάνεις tweet».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Κομισιόν αν η δημόσια αντίδραση του Επιτρόπου βασίστηκε σε πληροφόρηση που του παρείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής κι αν προηγήθηκε διασταύρωση και εξακρίβωση των πληροφοριών που μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ.
«Αν πράγματι η πληροφόρηση προέρχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, εγείρεται σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του τρόπου που γίνεται η αξιολόγηση και επεξεργασία των πληροφοριών καθώς και των πηγών που οι υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούν για συλλογή τους», επισημαίνει ο Γ. Κουμουτσάκος σημειώνοντας ότι «στη βάση, μεταξύ άλλων, και τέτοιων πληροφοριών συντάσσονται οι εκθέσεις προόδου των σχέσεων ΕΕ με την πΓΔΜ».
Μόλις μια εβδομάδα πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πΓΔΜ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Κομισιόν τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά με την γκάφα του Στέφαν Φούλε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: